Kannustushuutoja karjuvat voivat pärskiä koronapisaroita ympärilleen – THL tarkensi sääntöjä tapahtumien järjestämisestä

Kovaääninen kannustushuuto luokitellaan riskitekijäksi THL:n tarkennetuissa ohjeissa. Kuva SM-viesteistä Kotkasta syyskuun puolivälistä. Arkisto / Raimo Eerola
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n tarkennetun ohjeen mukaan yleisötilaisuuksissa, yleisissä kokoontumisissa ja julkisissa tiloissa on pidettävä huolta turvaväleistä lähikontaktien välttämiseksi. Tilaisuuden tai toiminnan järjestäjällä on velvollisuus seurata alueellista epidemiatilannetta, sanotaan tiedotteessa.

Koronaepidemia synnytti auttamisen halun – vapaaehtoistyöhön ilmoittautui satoja uusia tekijöitä

Järjestäjä voi epidemiatilanteen mukaan suositella kasvomaskin käyttöä, jos lähikontakteja ei ole mahdollista välttää koko tilaisuuden ajan. Yleisötilaisuuksissa myös voimakas äänenkäyttö esimerkiksi kannustettaessa lisää pisaratartunnan riskiä. Pisaratartunnan riski on herkästi tavanomaista suurempi myös esimerkiksi yhteislaulu- ja ryhmäliikuntatilanteissa, joten näissä ja vastaavissa tilanteissa turvavälien merkitystä on korostettava.

– Maskin käyttäminen ei kuitenkaan poista muiden varotoimien tarvetta, muistuttaa asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi THL:stä.

Pienikin flunssa voi lykätä abin valmistumisajankohtaa, syksyn kirjoitukset menossa – Ressua käyvä Lukas Virtala: "Tässä on paljon pelissä"

Henkilömäärää tulee rajata siten, että henkilöiden tai seurueiden väliin jää vähintään 1–2 metriä. Seurueella tarkoitetaan esimerkiksi samassa taloudessa asuvia tai muutenkin jatkuvasti tai säännöllisesti yhteydessä olevia henkilöitä.

Käsihygienian osalta ohjeeseen on tarkennettu, että kädet kuivataan pesun jälkeen huolellisesti puhtaaseen, kuivaan pyyhkeeseen. Tämä voi olla joko kertakäyttöinen paperipyyhe tai rullakäsipyyhe, jossa puhdas ja likainen osa eivät ole kosketuksissa toisiinsa.

IS ja HS: Matkustusrajoituksia palaamassa Virosta ja Ruotsista tuleville

Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa mennä, jos on edes lieviä sairastumiseen viittaavia oireita, muistuttaa THL. Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla muun muassa yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.

Kasvomaskiautomaatit käyttöön – avajaisissa maskeja jaetaan ilmaiseksi

Kommentoi

Palvelut