Laiton tuontikoira sai harvinaisen eristyspaikan Mäntsälästä

Etelä-Suomen aluehallintoviraston poikkeuksellisella päätöksellä laittomasti maahantuotu kaukasiankoiran pentu sai jäädä Suomeen eristykseen. Läänineläinlääkäri Sari Haikka kuitenkin muistuttaa, että tuontikoiran taustat ja tuontivaatimukset kannattaa selvittää huolella. Ruokaviraston hakukone on helppokäyttöinen ja antaa täsmätietoa vaatimuksista. Vastuu on aina maahantuojalla. katriina raanto

Sälinkääläinen koirankasvattaja Katriina Raanto sai elokuussa valtakunnallisestikin ainutlaatuisen päätöksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta, joka hyväksyi kennelin hakemuksen EU:n ulkopuolelta laittomasti tuodun koiran eristystilaksi.

Ruokaviraston määräyksen mukaan vantaalaismiehen kesäkuussa Serbiasta laittomasti maahantuoma kaukasiankoiran pentu määrättiin 28.7. palautettavaksi alkuperämaahan, lopetettavaksi tai asetettavaksi karanteeniin, koska lemmikkinä maahantuodun pennun tuontivaatimukset eivät täyttyneet.

Käytännössä Ruokaviraston määräys tarkoittaa joko koiran palauttamista lähtömaahan tai lopettamista.

Laki sallisi eläimen siirtämisen aluehallintoviraston hyväksymään karanteeniin, mutta Suomessa ei ole valtion ylläpitämää virallista karanteenipaikkaa eikä Ruokaviraston tiedossa ole valmiiksi hyväksyttyä yksityistä karanteenitilaa.

Karanteenitilojen tarve Suomessa on suuri, lähimmät virallisesti hyväksytyt karanteenitilat löytyvät Englannista ja Saksasta.

Koska kyseinen pentu on ollut eristyksen alkaessa Suomessa kaksi kuukautta oireettomana, se on rokotettu täällä rabiesta vastaan eikä sille tehdyissä useissa eläinlääkärintarkastuksissa ole havaittu rabiekseen viittaavia oireita, on pentu tautiriskiarvion mukaan eristyskelpoinen.

Suomessa karanteenipaikan järjestäminen koiralle ei kuitenkaan ole yksinkertaista.

Koska karanteenitila ei nauti valtion tukea, voi karanteenin järjestäminen tulla omistajalle kohtuuttoman kalliiksi.

Jos omistaja kuitenkin haluaa lemmikkinsä karanteeniin, on hänen itse etsittävä koiralleen paikka, joka täyttää koirien, kissojen ja frettien moninaiset ja tiukat karanteenivaatimukset.

Sen jälkeen paikan omistajan on haettava karanteenitilan hyväksyntää aluehallintovirastolta.

Tilan hyväksymisen edellytyksenä on, että sen suunnittelussa, sijoittamisessa, rakentamisessa, varustelussa ja hoitamisessa on otettu huomioon eläintautien leviämisen estäminen sekä karanteenissa pidettävän eläinlajin asettamat eläinsuojeluvaatimukset.

Mikäli karanteenitila vaikuttaa hakemuksessa siltä, että sekä eläintautilain että eläinsuojelulain edellytykset täyttyvät, käy alueen virkaeläinlääkäri paikan päällä tarkistamassa tilan vielä ennen lopullista hyväksyntää.

– Rabies-riskiin on syytä suhtautua vakavasti, siksi karanteeniaika on kuusi kuukautta. Nyt hyväksytty poikkeuksellinen kotieristystä vastaava valvottu eristys on harvinainen ja sen hyväksymistä mietittiin tarkkaan. Pennun pitkä eristäminen mietitytti myös eläinsuojelullisista syistä, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sari Haikka.

Sälinkäällä eristyksissä olevalle pennulle tehdyn tautiriskiarvion sekä tarkoitusta varten rakennetun eristystilan ja kennelin muiden tilojen tarkastusraportin perusteella kennelille myönnettiin poikkeuksellisesti lupa pitää kyseistä pentua valvotussa eristyksessä 12.8.2020–21.1.2021.

Onnen- kantamoinen

Eristystarhassa pallolla leikkivä sympaattinen ja hyväntuulinen kaukasiankoiranpentu on onnekas. Saatuaan Ruokavirastolta määräyksen palauttaa pentu lähtömaahan, lopettaa se tai asettaa karanteeniin, alkoi omistaja etsiä pennulleen karanteenipaikkaa Suomesta.

Tulos oli surullinen. Suomessa ei ole valmiita karanteenitiloja.

Koska määräaikaan oli vain kaksi viikkoa, oli asialla kiire. Omistaja otti yhteyttä Sälinkäällä asuvaan rodun kasvattajaan, Katriina Raantoon.

Hänelläkään ei ollut suoraan vaatimukset täyttäviä tiloja, mutta tontti, jolle rakentaa sekä ymmärrys siitä, kuinka kyseinen eristystila voitaisiin mahdollisesti toteuttaa kasvavan jättirotuisen pennun tarpeet huomioiden.

Seuraavat kymmenen päivää tontilla rakennettiin otsalamput päässä aamuyön pimeinä tunteina, jotta tila saataisiin ajoissa valmiiksi tarkastusta ja edessä häämöttävää määräaikaa varten. Eristystilan kustansi ja rakensi pennun omistaja.

Tautiriskiarvion perusteella aluehallintovirasto vahvisti Ruokaviraston päätöksen, jonka mukaan kyseisen pennun eristys voidaan toteuttaa esitetyllä tavalla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut