Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laiton tuontikoira sai harvinaisen eristyspaikan Mäntsälästä

Sälinkääläinen koirankasvattaja Katriina Raanto sai elokuussa valtakunnallisestikin ainutlaatuisen päätöksen Etelä-Suomen aluehallintovirastolta, joka hyväksyi kennelin hakemuksen EU:n ulkopuolelta laittomasti tuodun koiran eristystilaksi.

Ruokaviraston määräyksen mukaan vantaalaismiehen kesäkuussa Serbiasta laittomasti maahantuoma kaukasiankoiran pentu määrättiin 28.7. palautettavaksi alkuperämaahan, lopetettavaksi tai asetettavaksi karanteeniin, koska lemmikkinä maahantuodun pennun tuontivaatimukset eivät täyttyneet.

Käytännössä Ruokaviraston määräys tarkoittaa joko koiran palauttamista lähtömaahan tai lopettamista.

Laki sallisi eläimen siirtämisen aluehallintoviraston hyväksymään karanteeniin, mutta Suomessa ei ole valtion ylläpitämää virallista karanteenipaikkaa eikä Ruokaviraston tiedossa ole valmiiksi hyväksyttyä yksityistä karanteenitilaa.

Karanteenitilojen tarve Suomessa on suuri, lähimmät virallisesti hyväksytyt karanteenitilat löytyvät Englannista ja Saksasta.

Koska kyseinen pentu on ollut eristyksen alkaessa Suomessa kaksi kuukautta oireettomana, se on rokotettu täällä rabiesta vastaan eikä sille tehdyissä useissa eläinlääkärintarkastuksissa ole havaittu rabiekseen viittaavia oireita, on pentu tautiriskiarvion mukaan eristyskelpoinen.

Suomessa karanteenipaikan järjestäminen koiralle ei kuitenkaan ole yksinkertaista.

Koska karanteenitila ei nauti valtion tukea, voi karanteenin järjestäminen tulla omistajalle kohtuuttoman kalliiksi.

Jos omistaja kuitenkin haluaa lemmikkinsä karanteeniin, on hänen itse etsittävä koiralleen paikka, joka täyttää koirien, kissojen ja frettien moninaiset ja tiukat karanteenivaatimukset.

Sen jälkeen paikan omistajan on haettava karanteenitilan hyväksyntää aluehallintovirastolta.

Tilan hyväksymisen edellytyksenä on, että sen suunnittelussa, sijoittamisessa, rakentamisessa, varustelussa ja hoitamisessa on otettu huomioon eläintautien leviämisen estäminen sekä karanteenissa pidettävän eläinlajin asettamat eläinsuojeluvaatimukset.

Mikäli karanteenitila vaikuttaa hakemuksessa siltä, että sekä eläintautilain että eläinsuojelulain edellytykset täyttyvät, käy alueen virkaeläinlääkäri paikan päällä tarkistamassa tilan vielä ennen lopullista hyväksyntää.

– Rabies-riskiin on syytä suhtautua vakavasti, siksi karanteeniaika on kuusi kuukautta. Nyt hyväksytty poikkeuksellinen kotieristystä vastaava valvottu eristys on harvinainen ja sen hyväksymistä mietittiin tarkkaan. Pennun pitkä eristäminen mietitytti myös eläinsuojelullisista syistä, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sari Haikka.

Sälinkäällä eristyksissä olevalle pennulle tehdyn tautiriskiarvion sekä tarkoitusta varten rakennetun eristystilan ja kennelin muiden tilojen tarkastusraportin perusteella kennelille myönnettiin poikkeuksellisesti lupa pitää kyseistä pentua valvotussa eristyksessä 12.8.2020–21.1.2021.