Korona rokotti Katrinrannan kesää

Anne Ahlstedt, Kimmo Wager ja Moona Kyynäräinen nauttivat Sääksjärven viilenevistä vesistä. Heidän mielestään vedessä ei näy sinilevää. Lasse Herrala

Lasse Herrala

Korona pudotti Katrinrannan kesän käyntilukuja ja sitä kautta tuotot vähenivät. Silti Katrinrantaa ylläpitävä Mäntsälän Retki uskoo tulevaan.

Kesän mittaan on rakennettu uusi laituri ja saunan lauteet on uusittu. Digitaalinen näyttö kertoo saunan eteisessä veden ja saunan lämpötilan. Lisäksi uuden pukuhuoneen perustukset on kaivettu.

– Emme ole kyenneet pitämään isoja talkoita koronan vuoksi, valittelee Retken puheenjohtaja Ira Aaltonen.

Koronan vuoksi saunaan on päästetty enintään kahdeksan hengen ryhmiä. Saunakirjaan pitää kirjoittaa kävijän nimi ja puhelinnumero, jotta tarvittaessa jäljitys kävisi nopeasti.

Retken tärkeimpiä tulolähteitä ovat rannan vuokrat. Kun saunavieraiden määrää on jouduttu rajoittamaan, myös yhdistyksen tuotot ovat pienentyneet. Sauna oli suljettuna heinäkuun.

– Elokuussa ympäristökeskuksen havaintojen mukaan toisella rannalla eli Pellavarannalla oli havaittu runsaasti sinilevää. Katrinrannassa sinilevähavaintoja ei ole tehty. Sinilevän vuoksi muutamat ryhmät ovat peruuttaneet tulonsa.

Aaltonen on pahoittanut mielensä sinilevähuhujen ja lehtiuutisen vuoksi.

– Olen yrittänyt saada Ympäristökeskuksen mittaamaan myös Katrinrannan veden laadun, mutta en ole onnistunut. Toimimme ympäri vuoden ja olisi hyvä, jos voisimme laittaa rannan ilmoitustaululle tiedot veden laadusta. Tarvittaessa olemme valmiina maksamaan mittaukset itse. Neuvoksi olemme saaneet, että voimme ottaa näytteet itse ja toimittaa Viikkiin tutkittavaksi.

Aika ajoin on syntynyt epäselvyyttä siitä, ketkä voivat käyttää Katrinrantaa. Alueen omistaa kunta, ja se on vuokrannut rannan Mäntsälän retkelle.

Omistaja on kuitenkin edellyttänyt, että kuntalaiset voivat käyttää rantaa virkistyskäyttöön.

– On tietysti ymmärrettävää, että jos joku vuokraa rannan vaikkapa syntymäpäiviä varten, silloin ranta ei ole muiden käytössä, jatkaa Aaltonen.

- Siitä olemme tiedottaneet aina etukäteen.

– Suunnitelmia ja ideoita riittää, iloitsee Aaltonen.

– Kun jäsenemme osallistuvat avantouinnin kilpailuihin, suunnitelmissa on pitää talvella avoinna 25 metrin mittainen harjoittelurata ja hankkia siihen ajanottolaitteet.

Lisäksi valmistumassa on nettiin ajanvarauksen mahdollistava ohjelma.

– Aiemmin kävimme uimassa ja saunomassa 2-3 kertaa kuukaudessa. Nyt tulimme tänä kesänä ensi kertaa, sanovat Moona Kyynäräinen ja Kimmo Wager.

– Tämä on mukava paikka ja vielä aika lähellä. Sinilevää emme ole havainneet.

Kommentoi

Palvelut