Pääkirjoitus | Outo näytös valtuustossa

Perussuomalaiset järjestivät hämmentävän itkunäytelmän toissa maanantain valtuustossa.

Puheenvuorot olivat itkuisia. Aivan kuin Satu Lampea ja Tero Toivosta olisi loukattu pimittämällä tietoa. Mitä he vaativat? Tarkat tiedot vajaan 50 Mäntsälässä asuvan afgaanipakolaisen sosiaali- ja terveyskuluista. Perille ei mennyt usean muun valtuutetun toteamus sitä, että näin pienen ryhmän kuluja ei voi avata yksityisyydensuojan vuoksi.

Itse kukin voi miettiä, miltä tuntuisi jos vaikka oman suvun terveyskulut esiteltäisiin valtuustossa, tai kerrostaloyhtiön asukkaiden.

Kaksikko uskoi kyseessä olevan tarkoituksellinen pimittäminen. Huolimatta siitä, että kokouksessa esiteltiin yksityiskohtainen selvitys kotouttamiseen liittyvistä kuluista. Paitsi siis näistä sote-menoista, joissa vastaan tulee yksityisyyden suoja.

Poikkeavatko pakolaisten sote-menot merkittävästi muiden mäntsäläläisten kuluista? Tuskin, eli arviointipohjana, mikäli tällaiseen haluaa aikaa käyttää, voi pitää normaaleja sotekuluja.

Perussuomalaiset vakuuttelivat useaan kertaan, että nyt ei ole kysymys ihonväristä tai etnisestä taustasta. Väitettä on arkimaailman elämänkokemuksen perusteella vaikea uskoa.

Suurimmalla osalla valtuutetuista reaktio perussuomalaisten puheenvuoroihin oli vaivaantunut hiljaisuus. Pakko sanoa, että sivistyneen ihmisen on vaikea ymmärtää Lammen ja Toivosen purkautumista. Paitsi tietenkin vaalien alla.

Surkuhupaisaa oli, että kun aiheesta oli keskusteltu tunti, Satu Lampi valitti erikseen siitä, että pakolaiskuluista ei Mäntsälässä uskalleta keskustella.

Ne, jotka ovat uskossaan vahvoja ja näkevät maahanmuuttajien, uskonnoltaan tai ihonväriltään erilaisten, saattavan Suomen turmioon, saavat varmasti tästäkin tekstistä vahvistusta omaan uskoonsa.

Muille kaksikon käytös, johon Pekka Kärkkäinen (MäPu) antoi tukea etäyhteyden kautta, oli nolostuttavaa. Mieleen nousee epäilys: jos alle 50 mäntsäläläisen aiheuttamat kulut ovat heille näin iso asia, pystyvätkö he hahmottamaan oikeasti isojen asioiden merkityksen?

Pasi Huuhtanen Kirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut