Yksi pakolaisperhe tullut Kongosta, loput vielä tänä vuonna

Pasi Huuhtanen

Mäntsälään on tullut yhden perheen verran pakolaisia tänä vuonna. He ovat osa Ely-sopimuksen mukaista pakolaisten vastaanottoa.

Tulijoita on tänä vuonna 20.

Tulijat ovat tällä kertaa afrikkalaisia, Kongon demokraattisesta tasavallasta.

Aiemmin Mäntsälään on tullut 50 afganistanilaista.

Kongolaisia pakolaisia tulee Mäntsälään siis yhteensä 20. Kaikkien heidän pitäisi olla täällä loppuvuoden aikana.

Mäntsälä ottaa sopimuksen mukaan vastaan 20 pakolaista joka toinen vuosi.

Viime viikon valtuuston kokouksessa käytiin pitkä keskustelu aiemmin kuntaan tulleiden pakolaisten aiheuttamista kustannuksista.

Keskustelua piti yllä ennen kaikkea perussuomalaisten ryhmä.

Valtuustolle oli tehty erittely pakolaisten Mäntsälälle aiheuttamista kustannuksista.

Perussuomalaiset halusivat tiedot myös sote-kuluista.

Perussuomalaisista äänessä olivat ennen kaikkea Satu Lampi ja Tero Toivonen. Lisäksi myös Pekka Kärkkäinen (MäPu) oli aktiivinen.

Heille ei riittänyt vastaukseksi hallintojohtaja Esa Siikaluoman ja talousjohtaja Helena Perämäen kertoma tieto, että sote-kuluista ei yksityisyyden suojan vuoksi ole saatavilla tarkkoja lukuja.

– Emme saa muidenkaan eriteltyjen ryhmien, vaikka mustamäkeläisten tai ohkolalaisten sote-kuluja tiedoksi. Aivan sama koskee myös pakolaisia. He ovat mäntsäläläisiä kuten kaikki mutkin, Siikaluoma sanoi.

Toivonen oli toista mieltä.

– Viisikymmentä henkeä ei ole liian pieni ryhmä lukujen kertomiseksi. Kenenkään yksittäisen ihmisen tietoja ei sinä tarvitse alkaa tonkia, hän sanoi, ja epäili, että tietoa pimitetään

Kärkkäiselle olisi riittänyt, että sote-kuluista esitetään keskimääräinen arvio.

– Joku mainitsi, että pakolaiset ovat mäntsäläläisiä siinä missä kaikki muutkin. Heistä aiheutuvat kulut ovat kuitenkin Ely-sopimuksella Mäntsälälle hankittuja kuluja, ja ne pitää ottaa kokonaiskustannuksissa huomioon, Kärkkäinen huomautti.

– Ne pitäisi saada vaikka hatusta repien, jonkinlaisena keskimääräisenä arviona tietoon. Se ei olisi sataprosenttisen tarkka, mutta joku luku pitää saada, Kärkkäinen vaati.

Susanna Koivula muistutti jälleen yksityisyyden suojasta.

– Tietosuojaperuste on aivan selvä tässä asiassa. 50 henkeä ei ole kauhean suuri määrä, jos ajatellaan, että millaisia kuluja sieltä saattaa löytyä, Susanna Koivula (kd) sanoi.

Mika Välitalo (vihr) kuulutti suhteellisuudentajua keskusteluun.

– Pitää laittaa asiat mittasuhteisiin. Kun puhumme 50 pakolaisesta, jotka ovat toiselta nimeltään Mäntsälän kuntalaisia, puhumme kahdesta ja puolesta promillesta mäntsäläläisiä.

– Täällä sanottiin, että nämä ovat Ely-sopimuksella hankittuja kuluja. Puhutaan lapsiperheistä. Valtuustossa on paljon puhuttu, että yritämme hankkia lapsiperheitä Mäntsälään. Mikä tahansa lapsiperhe on pitkäaikainen investointi, Ainoa ero tässä on ihonväri. Vaikuttimia tämän keskustelun käymiseen täällä voin tietysti arvailla, Välitalo jatkoi.

– Vaikuttimena on se, että Mäntsälällä on rahat loppu. Se on se ensimmäinen pointti. Ei tarvitse sen kauempaa hakea, Satu Lampi vakuutti.

Lampi kertoi saaneensa kotouttamisen kuluista lukuja yksittäiseltä kuntalaiselta, joka taas oli saanut niitä kunnasta.

– Vuonna 2018 kotouttamisen kulut olivat tappiollisia noin 50 000 euroa. Vuonna 2019 ne olivat voitollisia noin 8800 euroa ja tälle vuodelle ennustetaan tappiota noin 38 000 euroa, Lampi kertoi.

Talousjohtaja Perämäki kertoi, että tämän vuoden toteutuma kotouttamisesta oli 5640 euroa alijäämäinen.

– Luvuissa ei ole sote-kuluja, joita joko on olemassa tai sitten ei ole. Mutta luvuista puuttuvat tulopuolelta valtionosuudet, Perämäki huomautti.

Kärkkäinen vakuutti Välimäelle, että ihonvärillä ei ole tässä asiassa väliä.

– Kyse on rahasta ja demokratiasta, Kärkkäinen vakuutti.

Kommentoi

Palvelut