Korona kuristaa Keusoten jo tiukennettua budjettia

Satu Jalo

Koronaepidemia synkentää kuukausi kuukaudelta Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän eli Keusoten talousnäkymiä.

Kesäkuun tilinpäätösennusteen mukaan Keusoten omassa palvelutuotannossa on noin 18,7 miljoonan euron ylitysuhka.

Summa todennäköisesti kasvaa ja vieläpä reilusti, sillä Keusoten talous- ja hallintojohtaja Päivi Tarsian mukaan koronaepidemiasta johtuvat kustannukset voivat tänä vuonna nousta noin 25 miljoonaan euroon.

Mikäli pandemiatilanne vaikeutuu, ei tämäkään summa ole riittävä.

Suurimmat oman toimintansa budjetin ylittäjät ovat näillä näkymin Järvenpää (6,4 Me), Nurmijärvi (5,4 Me) ja Tuusula (4,7 Me).

Hyvinkää on asukasluvultaan Keusoten kunnista suurin, mutta sen budjettiylitys on arvioitu vain 0,9 miljoonaksi euroksi.

Tarsian mukaan ero Järvenpäähän ja Tuusulaan selittyy sillä, että Tuusulan ja Järvenpään talousarviomäärärahat kuluvalle vuodelle ovat merkittävästi alle viime vuoden toteuman.

Tuusulan pormestari ja Keusoten yhtymähallituksen jäsen Arto Lindberg kommentoi Tuusulan budjettiylitystä näin.

– Siinä on monta tekijää, eikä vähiten koronan vaikutukset. Enkä jaksa uskoa, että tämä ylitys edes riittää. Talousarviossa oli sen verran käppiä jo lähtökohtaisesti viime vuoden tilinpäätökseen verrattuna, että siitä pystyi päättelemään, että mennään jossain määrin yli budjetista ilman muuta.

– En yllättyisi, vaikka pakkaseen tulisi puolet lisää, edellyttäen, ettei erikoissairaanhoidosta tule mitään yllätystä.

Lindberg uskoo, että vaikka koronarokotus saataisiin käyttöön ensi vuonna, pandemian aiheuttamaa laskua maksetaan siitä ainakin pari vuotta eteenpäin.

Keusotessa on käynnissä tuottavuusohjelma, jonka toimenpiteillä tavoitellaan noin 40 miljoonan euron kustannusten laskua vuosien 2020–2022 aikana. Tämän vuoden säästötavoite oli 8 miljoonaa euroa. Lisäkiristyksiä on vielä luvassa.

– Tuottavuusohjelman laajentamista on välttämätöntä tarkastella pikaisesti, jotta alijäämää saadaan kompensoitua, kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen sanoo.

Keusoten erikoissairaanhoidon tilinpäätösennusteen laatimista on Tarsian mukaan vaikeuttanut se, ettei vielä tiedetä, paljonko sairaanhoitopiirille on tulossa valtiolta tukea koronan aiheuttamiin kustannuksiin.

– Kuntayhtymän talousarviovaraus on alun perin ollut pienempi kuin Husin talousarviovaraus. Kuntayhtymän määrärahavaraus (214 Me) ei tule riittämään, joten lisämääräesitys joudutaan tekemään yhtymävaltuustolle.

Talousarvion muutosesitys tuodaan päätöksentekoon Keusoten kolmannen osavuosikatsauksen yhteydessä lokakuussa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut