Kuntakonserni sai kyytiä tarkastuslautakunnalta

Mäntsälän tarkastuslautakunta arvostelee rankasti Mäntsälän kuntakonsernin kykyä saavuttaa tavoitteensa vuonna 2019.

Kuntakonsernin talous ei ollut tasapainossa, Keusoten kulut ylittyivät reilusti, velkaantuminen kasvoi yhä, talousarvion määrärahat ylittyivät ja toimintakate oli negatiivinen, lautakunta luetteli konsernitason suurimmiksi epäonnistumiksi vuodelta.

Ainoa mainitsemisen arvoinen positiivinen seikka oli kunnan väliluvun pieni kasvu.

Verotulojen väheneminen ja Keusoten kustannusten ylitys ovat merkittävimmät syyt talousarvion sakkaamiseen lautakunta katsoo.

Teknisten palvelujen toiminta on sitä vastoin tarkastuslautakunnan mukaan kiitettävää. Toimiala pysyi talousarviossa aiempaa tarkemmin ja investoinnit etenivät mahdollisuuksien mukaan, lautakunta kiitteli.

Myös kasvatus- ja sivistyspalvelut saivat voittopuolisesti kehuja. Talousarvion tavoitteet ylittyivät ja opetussuunnitelmien kehittäminen jatkui. Miinusta tuli varhaiskasvatuksen runsaista sairauspoissaoloista.

Kuntakehityspalvelut saivat tasaisesti kehuja ja moitteita. Toimiala pysyi talousarviossa, mutta voimavarojen puute aiheutti aikataulujen venymistä, lautakunta katsoi.

Kuntakonsernin talous kattaa kunnan, sen yhtiöt ja yhtymät

Kuntakonsernin talouteen kuuluvat Mäntsälän kunnan lisäksi kunnan omistamat tytäryhtiöt sekä Mäntsälän kunnan osuudet kuntayhtymissä.

Tytäryhtiöitä ovat Nivos, jonka alla ovat erilliset vesi- ja energiayhtiöt Nivos Vesi ja Nivos Energia Oy, Mäntsälän Jäähalli Oy, Mäntsälän Yrityskehitys Oy sekä joukko kiinteistöyhtiöitä.

Kuntayhtymäosuuksia kunnalla on muun muassa Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä Keusotessa, , Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudassa, HUS-sairaanhoitopiirissä, Eteva-Kuntayhtymässä ja Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymässä.

Kuntakonsernin johdon muodostavat kunnanhallitus, konsernijaosto, kunnanjohtaja, hallintojohtaja, sivistysjohtaja ja tekninen johtaja.

Kommentoi

Palvelut