Musiikkiopistossa 300 innokasta harrastajaa

Musiikin ammattilainen Satu Simola käy kerran viikossa opettamassa Mäntsälässä mm. lapsi- ja nuorisokuorolaisia. Lasse Herrala

Lasse Herrala

– Musiikki valitsi minut, sanoittaa kaksinkertainen musiikin maisteri Satu Simola Porvoonseudun musiikkiopistosta.

– Mielessä oli teinivuosina jokin ”oikea ammatti”, mutta hyvien musiikinopettajien saapuminen elämääni ratkaisi. Pääsin kokeilemaan omaa lahjakkuuttani.

Simolalla on kuoronjohdon maisteritutkinto Viron Musiikkiakatemiassa professori Toomas Kaptenin johdolla sekä orkesterinjohdon maisteritutkinto Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalta opettajanaan Leif Segerstam.

Viron Musiikkiakatemian tutkinnon hän suoritti koulun historian ennätysajassa erinomaisin arvosanoin.

Meriittiä Mäntsälässä ja Porvoossa opettavalle Simolalle on kertynyt kahmalokaupalla. Hän toimii Turun yliopiston sinfoniaorkesterin johtajana.

Kajaanin Kaukametsän orkesterin johtaminen vie Simolan maisemasta toiseen. Viikossa ajokilometrejä voi kertyä jopa 2000. Lisäksi Simolan saattaa tavata kertomassa yleisölle tarinaa klassisesta musiikista Helsingin kaupunginorkesterissa.

– Musiikki ja ihmiset voimaannuttavat. Musiikki on yhteisöllinen laji, se on tori, jossa kohdataan, kiteyttää Simola jaksamistaan.

– Säveltäminen ryhmille orkesteri- ja kuoromusiikkia päästää luovuuden valloilleen.

Kun kysyn, mikä musiikin opetuksessa on haastavaa, Simola hieman hämmentyy ja pohdiskelee, onko sellaista edes olemassa.

– Ehkäpä sellainen voisi olla, miten löytää yksilölle oma tapansa hahmottaa asia. Joskus ajattelen, miten asetan riman sopivan korkealle niin, että se on saavutettavissa, mutta suoritus toisaalta palkitsee.

Mäntsälässä Simola opettaa lapsikuoroa ja nuorten kuoroa sekä puhallinorkesteria. Musiikin historia on mielenkiintoinen aihe, se selittää kaiken, mitä musiikkiin kuuluu. Lisäksi hän opettaa lapsille musiikin hahmotusaineita.

– Lapsi- ja nuorisokuorojen toimintaan pääsy tarjoaa nyt ainutlaatuisen hetken. Nyt kun porukka aloittaa perusasioista, kaikki pääsevät hienosti mukaan, kannustaa musiikkipedagogi ilmoittautumaan mukaan.

– Tänä syksynä lukuvuosi aloitettiin tavalliseen tapaan lähiopetuksena. Koronan vuoksi turvallisuusohjeet musiikkiopistolla niin opettajille kuin oppilaille ja huoltajille ovat tiukat, sanoo Porvoonseudun musiikkioppilaitoksen apulaisrehtori Sauli Tyni.

– Koronan vaikutukset keväällä olivat yllättävän pienet. Kaikki opetus jatkui poikkeusolojen alkamisen jälkeen maaliskuussa etäopetuksena ja opetussuunnitelmien mukainen opetus toteutui. Musiikkiopistolla on erittäin hyvät mahdollisuudet järjestää etäopetusta tarvittaessa jatkossakin, koska opettajien henkilökohtaisessa käytössä oleva laitteisto on työnantajan hankkimaa sovelluksia myöten. Lisäksi musiikkiopiston oma tekninen tukitiimi toimi etäopetusjakson aikana tehostetusti.

Kahdeksassa kunnassa

Porvoonseudun musiikkiopisto toimii Askolassa, Lapinjärvellä, Loviisassa, Mäntsälässä, Pornaisissa, Porvoossa, Pukkilassa ja Sipoossa.

Mäntsälässä oppilaita on noin 300.

Opetusvalikoima Mäntsälässä on monipuolinen. Kuorot, jousi- ja puhallinorkesterit, musiikin hahmotusaineet (teoria ja säveltapailu), jossa yhtenä opetusaineena on nykyajan vaatimusten mukaisesti musiikin teknologia.

Pääaineena voi opiskella muun muassa jousi- ja puhallinsoittimia, pianoa, kanteletta ja kitaraa.

Lisäksi on musiikkileikkikoulu, jonka ryhmiä opetetaan opistolla ja päiväkodeissa.

Pop & jazz -opetus on tarkoitus aloittaa lähitulevaisuudessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut