Tartunnan saaneet vilkuttavat jo Koronavilkkua – sovellusta ladattu noin 1,8 miljoonaa kertaa

Koronavilkun käyttäjät ovat syöttäneet sovellukseen tähän mennessä 41 avauskoodia. Avauskoodilla tarkoitetaan sitä, että terveydenhuollon ammattilainen antaa avauskoodin henkilölle, jolla on todettu koronavirustartunta. Tämän jälkeen sovellus lähettää tiedon niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle, kertoo THL.

Koronavilkku oli ladattu 7. syyskuuta mennessä lähes 1,8 miljoonaa kertaa, ja se on käytössä yli 500 eri puhelinmallissa. Miljoonan raja meni rikki noin vuorokausi julkistuksen jälkeen. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. THL:n johtaja Mika Salminen vetosi erityisesti nuoriin aikuisiin ja teini-ikäisiin, jotta nämä lataisivat Koronavilkun.

– Tämänhetkisen tiedon mukaan koronaan sairastunut on tartuttavimmillaan oireisen taudin alussa. Tämä on huomioitu sovelluksessa niin, että terveydenhuollon ammattilainen tallentaa tiedon oireiden ilmaantumispäivästä avauskoodin yhteyteen, kertoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho tiedotteessa.

– Siitä emme saa tietoa, kuinka monelle sovellus näyttää altistusilmoituksen. Tieto kohtaamisista on vain käyttäjän puhelimessa, hän jatkaa.

Koronavilkun käyttäjä saa ilmoituksen mahdollisesta altistumisestaan tilanteessa, jossa hän on oleskellut noin 2 metrin etäisyydellä sairastuneesta noin 15 minuutin ajan. Etäisyydet ja aikamäärät kuitenkin vaihtelevat. Esimerkiksi kauempana ollessa altistumisaika kasvaa. Myös sairastuneen tartuttavuus on huomioitu.

Terveydenhuollossa on tällä hetkellä reilut 700 nimettyä ammattilaista, jotka voivat antaa avauskoodeja. Lukumäärä kasvaa, kun Sotedigi ehtii heitä kouluttaa ja kun alueet nimeävät ammattilaisia tehtävään.

– Altistuneita jäljittävät ja avauskoodeja antavat ovat usein samoja henkilöitä. Varsinaista lukumäärätavoitetta koodin antajista ei ole, mutta heitä täytyy olla joka puolella maata, Yrttiaho sanoo tiedotteessa.

Koronavilkun lataamiseen liittyvät maarajoitukset on poistettu. Tämä tarkoittaa, että kaikkien maiden sovelluskauppojen käyttäjät voivat ladata Koronavilkun puhelimeensa. Tästä on hyötyä esimerkiksi Suomessa pidempään asuville ulkomaalaisille. Sovelluskauppojen päivittymisessä voi olla viiveitä, minkä vuoksi Koronavilkku ei välttämättä näy heti kaikkien maiden sovelluskaupoissa.

Koronavilkku

Mitä pitää tehdä, jos saat altistumisilmoituksen?

Koronavilkun avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Jos saat sovelluksesta altistumisilmoituksen puhelimeesi, noudata näitä ohjeita huolellisesti seuraavien kahden viikon ajan:

Tarkkaile vointiasi

Jos saat yhdenkin koronavirustautiin sopivan oireen, ota mahdollisimman nopeasti yhteyttä kuntasi terveydenhuoltoon ja hakeudu testiin. Oireita voivat olla:

kuume

yskä

kurkkukipu

hengenahdistus

lihaskivut

väsymys

nuha

pahoinvointi

ripuli

maku- ja hajuaistin häiriöt

Vältä muiden ihmisten tapaamista, julkisia paikkoja ja liikennevälineitä. Jos joudut liikkumaan julkisilla paikoilla, pidä muihin ihmisiin etäisyyttä vähintään kaksi metriä. Jos et pysty pitämään riittävästi etäisyyttä, käytä kasvomaskia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut