Metroaseman ovenkahvassa tai liukuportaiden käsinojassa voi olla yhtä paljon mikrobeja kuin miestenvessan lavuaarissa, kertoo antimikrobisiin pinnoituksiin erikoistunut Nanoksi Finland. Yhtiö perustaa tietonsa tehtyihin mittauksiin, Nanoksi tutki pintojen puhtautta atp-hygieniamittarilla julkisissa tiloissa ennen ja jälkeen pinnoituksen.
Useimmissa tiloissa pintojen mikrobikuormasta kertovat arvot nousivat huomattavan korkeisiin lukemiin ennen niiden nanopinnoitusta. Pinnoituksella pinnasta voidaan saada yhtä puhdas kuin sairaalan leikkausosastolla, kertoo Nanoksin tiedote. Likaiset pinnat aiheuttavat Suomessa tiedotteen mukaan tuhansia hengitystieinfektioita joka vuosi.
– Metroaseman ovenkahvan rlu-arvo ennen nanopinnoitusta oli lähes 30 000, mutta nanopinnoituksen jälkeen arvo oli 210. Vertailun vuoksi tavallisilla sairaalaosastoilla hyväksyttävä arvo on 450 rlu. Teho- ja leikkausosastoilla arvon tulee olla alle 250 rlu, Nanoksin toimitusjohtaja Jukka Laks kertoo tiedotteessa.
Eräässä mittauskohteessa julkisen miestenvessan lavuaarin rlu-arvo oli ennen nanopinnoitusta runsaat 23 000. Liukuportaiden käsinojan arvo ennen pinnoitusta oli lähes 20 000. Nanopinnoitteella on käsitelty esimerkiksi sairaaloita, hoivakoteja, myymälöitä, kouluja, liikennevälineitä ja vapaa-ajanviettotiloja. Atp-mittaria eli luminometriä käytetään yleisesti osana elintarvike- ja siivousalan omavalvontaa. Mitä suurempi mittarin rlu-arvo on, sitä enemmän pinnalla on likaa.
Mikrobit kuten virukset ja bakteerit viihtyvät likaisilla pinnoilla, ja kosteilla pinnoilla ne myös lisääntyvät. Nanopinnoitus vähentää virusten ja bakteerien määrää pinnoilla ja sisäilmassa. Pinnoite desinfioi itsensä, kun siihen kohdistuu valoa. Ilmiötä sanotaan valokatalyysiksi.