Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yleisurheilun superlupaus: mäntsäläläinen Max Lampinen saalisti kolme SM-kultaa

Kun voittaa ikäsarjan suomenmestaruuskisoissa kolme kultamitalia ja tähtäimenä on Euroopan-mestaruuskisat, niin voidaan jo puhua yleisurheilun suurlupauksesta. Mäntsäläläinen 15-vuotias Max Lampinen tähtää tosissaan huipulle isänsä Teron valmennuksessa.

Yleisurheilun Lampinen aloitti Mäntsälän Urheilijoissa ja ensimmäiset tilastokelpoiset tulokset ovat seitsemän vuoden takaa vuodelta 2013, kun Lampinen oli vasta 8-vuotias. Mäntsälästä tie vei sen jälkeen Helsingin Kisa-Veikkoihin, jossa vierähti seuraavat neljä vuotta.

HKV:n mentiin erityisesti hakemaan lisäoppia pituushyppyyn ja pikajuoksuun, jotka olivat tuolloin Maxin vahvimmat lajit. Pian kuitenkin alkoivat heittolajit kiinnostaa enemmän, ja siitä lähtien isä Lampinen onkin ottanut enemmän roolia valmennuksen suhteen.

Samalla edessä oli seuran vaihto perinteikkääseen heittolajien seuraan Someron Esaan.

Valintaan vaikutti etenkin se, että seurassa treenasi ja kisasi Henri Liipola, joka voitti Suomen mestaruuden moukarinheitossa vuosina 2017–19, sekä tänä vuonna SM-pronssia.

Seuranvaihdoista huolimatta Tero Lampisella on päävastuu poikansa valmentamisesta. Parivaljakko käy pari kertaa vuodessa Somerolla treenien ja kisojen merkeissä, mutta lähitreenipaikkoina toimii Loppi, Sipoon Nikkilä ja Helsingin Eläintarhan kenttä.

– Olisihan se hyvä, jos täälläkin olisi jossain lämmitettävä rinki, huokailee isä Lampinen.

Valmennusoppinsa isä Lampinen on löytänyt kirjallisuudesta, muilta valmentajilta, urheilijoilta sekä internetistä. Takana on myös oma aktiivinen lajiharrastus.

– Uskon, että menestyksen salaisuus on siinä, että vanhemmat lähtevät tähän hommaan ihan aidosti mukaan, kertoo isä Lampinen.

Haastavista treeniolosuhteista huolimatta tulosta on kuitenkin tullut. Vaikka moukarinheitto on valikoitumassa nyt Maxin päälajiksi, on menestystä tullut ikäkausikisoissa myös muista heittolajeista.

Muun muassa kuulantyönnössä Maxilla on edelleen voimassa 10-vuotiaiden kuulan Euroopan ennätys tuloksella 10,39 ja kiekonheitossa 12-vuotiaiden Euroopan ennätys tuloksella 55,31. Nyt parivaljakko keskittyy moukarinheittoon, jossa tulokset ovat olleet nousujohteisia.

Viime vuonna Max paransi P15 sarjan Suomen ennätystä viiteen kertaan ja Maxin tämän hetken ennätys 73,00 (5 kg) on pisin M16-sarjan moukarikaari Suomessa. Euroopan 18-vuotiaiden listalla Max sijoittuu tällä hetkellä viidenneksi ja neljästä edellä olevasta kolme on vuotta vanhempia.

Lisäksi nuorukainen on päässyt kisamenestykseen kiinni. Elokuussa Max voitti ikäkautensa SM-kisoissa Pedersöressä moukarinheiton lisäksi kultamitalit kuulantyönnössä ja kiekonheitossa.

– Siellä kaikki meni niin hyvin kuin vain pystyi menemään, ehkä jopa paremmin kuin odotin, kertoo Max Lampinen.

Menestyksen siivittämänä tänä kesänä Lampiset pääsivät kokeilemaan kisakuntoa myös aikuisten kilpailuissa, kun kutsu tuli sekä Turun Kalevan kisoihin kuin Jyväskylän Motonet GP-kisoihin.

Max on heittänyt tänä kesänä miesten 7,26 kilon moukaria 57,57.

Sitä pidemmälle ovat heittäneet M16-sarjassa Suomessa vain Samu-Petri Simo (60,02/1994) ja Olli-Pekka Karjalainen (58,80/1996), jonka nimissä on nykyinen miesten moukarinheiton Suomen ennätys 83,30.

Max Lampisen kehitys ja menestys on ollut huimaa, joten tavoitteetkin ovat sen mukaiset. Ensi kesän tavoitteena on osallistua 18-vuotiaiden EM-kisoihin Italian Rietissä ja tarkoituksena ei ole vain päästä ulkomaille matkailemaan, vaan katse on tiukasti mitaleissa.