Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Saa syödä haluamiaan ruokia ja sisustaa mielensä mukaan" – sinkku elää vapaasti, mutta kaipaa seuraa

Vapaus päättää omista asioista ja omasta ajankäytöstä koetaan suurimpana rikkautena kaikenikäisissä sinkkutalouksissa. Myös riippumattomuus ja oma rauha nousevat kärkeen kaikissa ikäluokissa, tiedottaa POP Vakuutus. Miehet arvostavat enemmän vapautta ylipäätään ja naiset taas vapauttaan päättää asioista itsenäisesti. Oman elämän ”herruus” on arvossaan – kukaan muu ei ole määrittämässä mitä milloinkin tehdään, vaan saa mennä ja tulla vapaasti.

Erityisesti naisille on tärkeää, että saa syödä haluamiaan ruokia ja sisustaa mielensä mukaan. Ja kun ei tarvitse huomioida muita ihmisiä suunnitelmissaan, voi elää enemmän hetkessä ja tehdä asioita ex tempore.

Tiedot perustuvat Suomen Vahinkovakuutuksen Taloustutkimuksella teettämään sinkkututkimukseen, jossa tarkasteltiin 18–79-vuotiaita, yhden hengen taloudessa asuvia suomalaisia valtakunnallisesti.

Yksinelämisellä on myös kääntöpuolensa. Elämäntapa koetaan kalliiksi, kun kaikki asumisen ja elämisen kulut pitää maksaa omasta pussista. Kaikki ikäryhmät nostavat tämän kärkeen kysyttäessä sinkkuelämän huonoja puolia. Myös huoli yksin pärjäämisestä, esimerkiksi sairastuessa, askarruttaa monia, sanotaan tiedotteessa.

Yksinäisyys koetaan heti talouden jälkeen sinkkuelämän suurimmiksi haasteiksi. Yksinäisyyttä kokevat ennen kaikkea miehet ja nuoret. Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä useammalle yksin asuminen on kuitenkin toivottu valinta. Lähes 60 prosenttia 65–79-vuotiaista haluaa ehdottomasti asua yksin. Moni yksin asuva kaipaa fyysisen läheisyyden lisäksi keskustelu- ja matkaseuraa, toista ihmistä, jonka kanssa jakaa elämänsä.

Tiedotteen mukaan Suomessa jopa puolet kotitalouksista on yhden hengen talouksia.