Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Lähes joka viides hävittää lääkkeitä väärin – Myös lääkelaastarit pitää palauttaa apteekkiin

Lähes joka viides (18 prosenttia) suomalainen hävittää lääkkeet laittamalla ne roskikseen tai huuhtomalla viemäriin. Tieto selviää Lääkkeetön Itämeri -kampanjan Kantar TNS:llä teettämästä tuoreesta tutkimuksesta.

Kolmatta kertaa järjestettävä kampanja muistuttaa, että ainoa oikea tapa hankkiutua eroon vanhoista ja tarpeettomista lääkkeistä on palauttaa ne apteekkiin.

– Lääkkeiden oikeanlainen hävitys on tärkeää ympäristön kannalta. Viemäriin tai roskikseen päätyneiden lääkkeiden lääkejäämät aiheuttavat esimerkiksi eliöille epätoivottuja hormonivaikutuksia ja käyttäytymishäiriöitä sekä antibioottiresistenssin leviämistä ympäristössä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen johtava asiantuntija Taina Nystén tiedotteessa.

Kuluttajatutkimus selvitti myös suomalaisten tärkeimpiä syitä viedä vanhentuneita ja tarpeettomia lääkkeitä apteekkiin. Ympäristönsuojelu ja kierrätysarvot ovat 30 prosentille suomalaisista tärkein syy palauttaa lääkkeitä apteekkiin.

Kyselytutkimuksen mukaan vain 30 prosenttia suomalaisista tietää, että myös käytetyt lääkelaastarit on tärkeää kiikuttaa takaisin apteekkiin.

– Parin päivän käytön jälkeen lääkelaastarissa voi olla jopa puolet lääkeaineesta jäljellä, joten on tärkeää lisätä ne lääkejätteen mukaan. Laastarit taitellaan liimapinnat vastakkain ennen apteekkiin palauttamista, kertoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori, farmasian tohtori Sanna Siissalo tiedotteessa.

Lääkkeetön Itämeri -kampanjan toteuttaa 31.8.–13.9. viestintätoimisto Cocomms. Mukana ovat tänä vuonna GSK, HSY, Lääketeollisuus ry, Mehiläinen, Oriola, Orion, Porvoon vesi, Sosiaali- ja terveysministeriö, Tamro, Yliopiston apteekki sekä ympäristöministeriö. Kampanjan asiantuntijoina toimivat Suomen Ympäristökeskus SYKE ja Apteekkariliitto. Kampanjan suojelijana toimii John Nurmisen Säätiö.

Parin päivän käytön jälkeen lääkelaastarissa voi olla jopa puolet lääkeaineesta jäljellä.

Asiantuntijaproviisori Sanna Siissalo, Apteekkariliitto