Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsälän K-Citymarketiin uusi aurinkovoimala – aurinkovoiman tuotanto kunnassa kasvaa merkittävästi

Energia: K-ryhmä investoi merkittävästi uusiutuviin energiamuotoihin

Mäntsälän alueen aurinkovoiman tuotanto kasvaa, kun K-Citymarket Mäntsälän aurinkovoimala otetaan käyttöön elokuun lopussa. Uusi aurinkovoimala on uusiutuvaan energiaan panostavan K-ryhmän 35:s. K-ryhmä on Suomen suurimpia aurinkovoiman tuottajia ja käyttäjiä.

K-Citymarket Mäntsälä saa katolleen 401 kWp:n aurinkovoimalan, jonka 1431 aurinkopaneelia tuottavat noin 326 megawattituntia puhdasta aurinkosähköä vuodessa.

– Aurinkovoimalan tuottama sähkö kattaa kauppamme kylmälaitteiden yli puolen vuoden kulutuksen, sanoo K-Citymarket Mäntsälän kauppias Ilari Kontsas.

Kaikki K-Citymarket Mäntsälän käyttämä sähkö on uusiutuvaa: oman aurinkovoimalansa tuottaman sähkön lisäksi kauppa käyttää Keskon toimittamaa 100 prosenttisesti uusiutuvaa sähköä.

K-Citymarket Mäntsälälle on tärkeää tarjota myös asiakkaille mahdollisuuksia kestäviin valintoihin.

– Parkkialueellamme on pikalatausasema, jossa asiakkaamme voivat kätevästi ladata sähköautonsa tuulivoimalla tuotetulla sähköllä kauppareissun yhteydessä

Aurinkovoimalan tuottama sähkö kattaa kauppamme kylmälaitteiden yli puolen vuoden kulutuksen.

Ilari Kontsas, K-Citymarket

– Vastuullisuus näkyy myös tuotevalikoimassamme; meillä on esimerkiksi kestävää kalastusta edistävä MSC-sertifioitu kalatiski, Kontsas kertoo.

Mäntsälän kunta näyttää myös omalla toiminnallaan vihreää esimerkkiä ja kannustaa kunnan yrityksiä ja asukkaita uusiutuvan energian käyttöön.

– K-Citymarket Mäntsälän aurinkovoimala on merkittävä lisäys kuntamme uusiutuvan energian tuotantoon. Me Mäntsälässä näemme uusiutuvan energian tärkeäksi valinnaksi, ja Mäntsälän kunta hankkii sähkön uusiutuvana omalta energiayhtiöltään, Mäntsälän kunnanjohtaja Esko Kairesalo sanoo.

K-ryhmä on viime vuosina investoinut vahvasti aurinkovoimaan, ja rakenteilla on tällä hetkellä 7 uutta voimalaa ja 47 000 aurinkopaneelia tuottaa sähköä kauppojen omaan käyttöön. Vuoden loppuun mennessä K-ryhmän aurinkovoimaloiden yhteenlaskettu teho on noin 13,5 MWp ja sähköntuotantokapasiteetti noin 11,4 GWh.

Aurinkovoima sopiikin erityisen hyvin kaupan alalle, sillä ruokakauppojen sähkönkulutus - samoin kuin aurinkovoimaloiden tuotto - on suurimmillaan aurinkoisina kesäpäivinä. Tuotteiden kylmäketjusta huolehtimisen vuoksi kauppa tarvitsee kesäisin enemmän sähköä kuin esimerkiksi toimistorakennus.

– Kaikissa rakennuttamissamme uusissa kaupoissa selvitetään mahdollisuutta aurinkovoimalan asentamiseen, vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo K-ryhmästä sanoo.

Keväällä 2020 päivitetyt K-ryhmän tavoitteet hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ovat kunnianhimoiset: K-ryhmä aikoo olla hiilineutraali vuonna 2025 ja saada oman toimintansa päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä.

Keskeinen keino tavoitteisiin pääsemisessä on uusiutuvan energian käytön lisääminen. Kaikki Keskon hankkima sähkö K-kauppoihin ja muihin Keskon kiinteistöihin Suomessa on ollut 100 prosenttia uusiutuvaa sähköä vuoden 2017 alusta alkaen.

Keväällä 2020 K-ryhmä kertoi kasvattavansa oman uusiutuvan sähkön määrää myös hankkimalla tuulivoimaa seuraavan 15 vuoden ajan Suomeen rakennettavasta uudesta tuulivoimapuistosta.

Hankinnan myötä K-ryhmän oma uusiutuvan energian tuotanto kasvaa kuusinkertaiseksi vuoden 2022 lopussa.