Katutaideprojekti toi väriä alikulkutunneleihin

Taide tekee ihmiselle hyvää. Mäntsälän yhdeksäsluokkalaiset laittoivat Färjarinraitin alikulkutunnelin sekä Veteraanitien sillan uuteen uskoon osana Mäntsälän koulujen kulttuurikasvatusta.

Aivan nollista seiniä ei kuitenkaan lähdetty maalaamaan.

Maalausten tekeminen oli viimeinen osa kulttuurikasvatuksen 8. luokkalaisille järjestettyä työpajaa, jota vetivät ympäri Suomea kiertävät helsinkiläiset muraalitaiteilijat Taneli Stenberg ja Anette Lukjanova.

Lukjanovan taiteellinen silmä on varmasti mäntsäläläisille jo aiemmin tuttu, sillä hän maalasi Kapinatorin laidalla komeilevat linnut.

– Silloin kulttuurisihteeri Tarja Kuusela kysyi ensimmäisen kerran, että olisiko meillä innostusta tulla vetämään taidetyöpajaa koululaisille, kertoo Lukjanova.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan työpaja oli tarkoitettu Ehnroosin ja Riihenmäen koulun 8. luokkalaisille ja maalaaminen olisi voitu aloittaa jo keväällä, mutta koronan vuoksi projekti lykkääntyi syksylle ja sitä myöten 9. luokkalaisille.

Kevättalvella toteutetussa työpajassa taiteilijat pitivät ensin koululaisille luentoa muraalien tekemisestä ja katutaiteesta yleisesti, sekä samalla he kertoivat omista töistään.

Kolmen kontaktitunnin aikana pidettiin aluksi suunnittelukilpailu, mutta hyviä ideoita oli valtavasti:

– Ajateltiin, että ensin otetaan isompi ryhmä toteuttamaan yksi tai kaksi ideaa, mutta ne ideat oli niin hyviä, että oli vaikea karsia ja annettiin kaikille sitten tilaa tehdä, valaisee Stenberg.

Töissä noudatettiin kuitenkin yhtenäistä harmonista linjaa ja käytössä oli esimerkiksi yhteisesti sovitut kuusi väriä.

Myös Ely-keskus oli suopea nuorten taideprojektia kohtaan, sillä ohjaajien valvonnassa käytössä oli kunnon sokkelimaalit, joilla tunneleihin tehtiin samalla huoltomaalaus.

– Paikallisilta onkin tullut paljon positiivista palautetta, kun nämä tunnelit olivat ilmeisesti aiemmin aika karuja, lisää Stenberg vielä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut