Omenasadosta on tulossa niin hyvä, että mehustamolla ja viljelmillä riittää kiirettä

Satokausi: Satoa saadaan runsaasti kotipuutarhoista sekä viljelmiltä

Eila ja Aarto Torvasti perustivat Lähdeahon omenatilan vuonna 2000. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Omenapuut elävät ennustettavassa rytmissä. Jos edellisvuonna sato jäi pieneksi, niin seuraavana vuonna on lupa odottaa runsasta satokautta. Niin on käynyt tänäkin vuonna, kun viimevuotinen kasvu jäi tämänkesäistä vaisummaksi.

Omenapuiden rytmin tuntee myös puutarhaviljelijä Eila Torvasti Pornaisista, jonka monivuotinen haave omasta suuresta omenatarhasta toteutui vuonna 2000. Lähdeahon tilalla vietetäänkin nyt puiden 20-vuotispäiviä ja mikä sen parempi tapa viettää puiden juhlavuotta, kuin runsaassa satokaudessa.

Runsaasta sadosta huolimatta omenan viljely ei ole Torvasteille ainoa elinkeino. Omenan viljely ylipäätään on Suomessa pienimuotoista ja Uudellamaallakin on Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton tilaston mukaan vain 32 omenatilaa. Omenaa viljellään Suomessa 673 hehtaarin pinta-alalla, ja omenaa viljeleviä tiloja on 303 kappaletta.

Lisätuloja tilalla saadaan AirBnB-toiminnasta, joka vetää maaseudulle paljon ulkomaalaisia, etenkin venäläisiä turisteja. Nyt koronakevään ja -kesän aikana myös kotimaan matkailijat ovat löytäneet paikan.

– Se on sellainen hyvä turva, jos peltoviljelmistä ei tule tarpeeksi, kun omenat ei ole rahallisesti niin kannattavia, selventää Eila Torvasti.

Tilalla on omenapuita noin 200 ja lisäksi vielä tuloillaan on taimina 39 päärynäpuuta, marjapensaat ja muuta viljeltävää. Omenatarha on enemmänkin Eila ja Aarto Torvastin eläkeharrastus.

Työtä on paljon euromääräiseen tuottoon nähden.

Hanna Torvasti

Tarhassa on useampaa eri lajia, jotka kypsyvät eri tahdissa, jolloin työtä voi hieman rytmittää. Se tuleekin tarpeeseen, sillä omenat kerätään käsin perheen omin voimin.

– Oman työn ohessa tätä tehdään, ja työtä on niin paljon euromääräiseen tuottoon nähden, että tuotanto pidetään sopivana, kertoo Eila Torvastin tytär Hanna Torvasti.

Lähdeahon tilalta omenaa toimitetaan myyntiin lähikauppoihin, Reko-myyntiin ja jatkojalostukseen, jossa omenasta valmistetaan lastuja ja rouhetta.

Lisäksi omenasta tehdään vielä luomumehua ja luomusiideriä, joten menekkiä ja kysyntää olisi enemmänkin. Tuotantomäärää ei olla lähiaikoina nostamassa, mutta tilan jatkuvuus on turvattu.

Eila Torvasti kertoo, että omenapuut on leikattu alusta lähtien isoiksi puiksi, joiden oksat kestävät ”vaikka kiipeämisen” ja tuottoa on luvassa ainakin 50 vuotta.

Hanna Torvasti kertoo vielä, että tilalla on tehty sukupolvenvaihdos vuonna 2018, joten jatkaja on tiedossa.

Viljelijälle runsas omenasato on varmasti mieluisaa, mutta moni kotipuutarhuri voi tuskailla sen suhteen, että mihin kaikki omenat voisi käyttää. Yksi ratkaisu on tehdä omenoista mehua.

Mäntsälän Mehustamolla onkin meneillään hyvä sesonki. Mehustamo toimii ympäri vuoden, mutta syyskesän omenasato on vuoden ruuhkahuippu.

Mehustamo ottaa vastaan minimissään 50 kilon eriä, joista mehua saa suoraan hanapakkaukseen 30 litraa. Puristettavaksi saa tuoda myös suurempia määriä aina tuhansiin kiloihin saakka.

Sesongista huolimatta omena saadaan nopeasti puristimen läpi ja omaa toimitusta ei tarvitse odottaa kuin 1–2 päivää. Mehustettavaksi voi tuoda kaikkia omenalajeja:

– Kaikki omena käy, kunhan se on napakkaa, sillä pehmeistä omenoista ei saa kunnon mehua, kertoo Taru Osma Mehustamolta.

Mehustamolta ei viedä mehuja myyntiin kauppoihin, vaan asiakkaina on pääsääntöisesti kotipuutarhurit. Silti puristimen läpi kulkee vuosittain ”kymmeniä tonneja” omenaa ja marjoja, kertoo Osma.

Kommentoi

Palvelut