USU: Yksinyrittäjien koronatukea jakamatta kymmeniä miljoonia euroja

Yksinyrittäjiä ovat myös monet parturi-kampaajat. Kuvituskuva. Arkisto / Marko Kauko

Yksinyrittäjille tarkoitettua koronatukea on jakamatta ainakin kymmeniä miljoonia euroja. Pelkästään 15 suurimmassa kaupungissa tukea on jakamatta yli 80 miljoonaa euroa, mikä on kaksi kolmasosaa työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) suurimmille kaupungeille myöntämistä määrärahoista, kertoo Uutissuomalainen. Isoimmat kaupungit ovat tukeneet tähän mennessä yhteensä noin 20 000 yrittäjää eli käyttäneet määrärahasta kolmasosan, vajaat 40 miljoonaa.

Tiedot käyvät ilmi Uutissuomalaisen suurimmille kaupungeille tekemästä kyselystä.

– TEMin seurantajärjestelmä tuen käytöstä on vielä tekeillä, mutta tiedämme, että kysyntä ei ole ollut niin suurta kuin mihin tukea valmisteltaessa varauduttiin. Jos luvut ovat näin, ne eivät varsinaisesti yllätä, TEMin erityisasiantuntija Heli Hongisto toteaa.

Ministeriöllä ei ole vielä tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon tukea on jakamatta valtakunnallisesti.

– Kuntaliiton kyselyiden perusteella kyse on joka tapauksessa suurista summista.

Uutissuomalaisen isoimmista kaupungeista keräämien tietojen perusteella voi olettaa, että tukea on jakamatta yhteensä yli 100 miljoonaa euroa. Valtio varasi tukeen 250 miljoonaa, mistä 15 suurimman kaupungin osuus on yhteensä noin 120 miljoonaa.

Tilanne viiden suurimman kaupungin kohdalta oli 18.–19. elokuuta seuraava:

Helsinki: Jaettu 12,3 miljoonaa euroa, jakamatta 31,2 miljoonaa euroa.

Espoo: Jaettu 3,5 miljoonaa, jakamatta 8,9 miljoonaa.

Tampere: Jaettu 4 miljoonaa, jakamatta 6,2 miljoonaa.

Vantaa: Jaettu 2,9 miljoonaa, jakamatta 4,8 miljoonaa.

Oulu: Jaettu 2,4 miljoonaa, jakamatta 4,4 miljoonaa.

Koronan ravistelemat yrittäjät murehtivat eläketurvaansa kun toiminta on pitänyt laittaa jäihin – joillakin aloilla pärjätään silti ihan hyvin

Korona-ajan yritystukea on jaettu odotettua vähemmän, mutta sitä ehtii vielä hakea – katso lista Helsingin, Espoon ja Vantaan eniten tukea saaneista yrityksistä

Kommentoi

Palvelut