Miekkataisteluja turvallisesti – boffauksessa simuloidaan keskiaikaista taistelua

Vaikka taistelut näyttävät hurjilta, on pehmustetuilla aseilla simuloitu keskiaikainen taistelu melko vaaratonta. Jesse Helminen

Jesse Helminen

”Valmista, lyö!” -kuuluu taistelun avaava huuto, kun kaksi noin kahdenkymmenen hengen panssaroitua ja miekoin, kilvin, keihäin, kirvein ja jousipyssyin aseistettua joukkoa alkaa lähestyä toisiaan.

Hetken päästä keihäillä haetaan pistoja vastustajan kilpirivistön läpi ja miekkamiehet yrittävät päästä lähietäisyydelle sivaltamaan. Käynnissä on pehmomiekkailun joukkotaistelu, eli harrastajien piirissä tuttavallisemmin ”boffaus”.

Puiston laitamille pysähtyy muutama koiranulkoiluttaja hämmästelemään tilannetta ja Boffer Fight Arenan Rasmus Mäkynen kertoo, että se on jo tuttua:

– Jos ollaan näkyvällä paikalla harrastamassa, niin aina jää vähän yleisöä seuraamaan vierestä.

Mäkynen on itse pitkänlinjan boffauksen harrastaja. Nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajana toiminut ja nykyään yhteisöpedagogiksi opiskeleva Mäkynen löysi boffauksen ollessaan työharjoittelijana Tuusulan seurakunnalla. Varastosta löytyneet vanhat pehmustemiekat otettiin mukaan leirin toimintaan ja pian sen jälkeen alettiin jo pitää viikoittaisia kerhoja seurakunnan tiloissa.

– Meillä on nykyään neljä kerhoa kolmella eri toimipisteellä ja lyhytkestoisempia kerhoja ollaan viety keikkaluontoisesti esimerkiksi Keravalle ja Korsoon, kertoo Mäkynen.

Boffauksessa ei ole olemassa mitään virallista sarjaa, vaikka seuroja on ympäri Suomen jo noin 30. Mäkysen oma joukkue on Uudemaan Liitto, joka on myös auttanut viemään lajia eteenpäin Keski-Uudellamaalla. Mäkysen lisäksi viisi muuta joukkueen jäsentä ovat vetäneet boffauskerhoja.

Lajille on kuitenkin olemassa viralliset säännöt ja kerran vuodessa järjestetään ”Sotahuuto”-niminen tapahtuma, joka kerää paikalle noin 600–700 harrastajaa ottamaan osaa suureen joukkotaisteluun.

Säännöt ovat helpot: Osuma käteen tai jalkaan aiheuttaa, ettei kyseistä raajaa voi käyttää, jolloin ase vaihdetaan toiseen käteen ja jalkaosuman jälkeen eteneminen tapahtuu kinkaten. Lisäosumat raajoihin tarkoittavat tappiota. Häviät myös, jos vastustaja osuu sinua päähän tai vartaloon.

Laji vetää puoleensa pääasiallisesti nuoria, mutta tapahtumissa on ollut mukana Mäkysen mukaan myös yli 40-vuotiaita, ja osalla heistä toisena lajina on teräsmiekkailu, jossa turvasäännöt ovat tiukemmat riskien vuoksi.

– Boffaus on melko turvallista, sillä kevytkin osuma lasketaan, joten useimmiten ei ole tarvetta iskeä lujaa, kertoo Mäkynen.

Pahimmat onnettomuudet tapahtuvatkin silloin, kun osallistuja kaatuu ja taittaa esimerkiksi nilkkansa. Laji on kuitenkin kontaktilaji, joten mustelmia voi tietenkin tulla.

Laji on verrattain halpa. Noin sadalla eurolla saa rakennettua itselleen miekan, kilven ja keihään. Erilaisten panssareiden, asusteiden ja koristeiden ostaminen ja rakentaminen voi syödä lisäkustannuksia, mutta harrastamisen aloittamisen kannalta ne eivät ole oleellisia.

Keski-Uudellamaalla lajia voi harrastaa kerhoissa, joita pidetään Riihikallion koululla, Hyrylän SRK-keskuksella ja Kellokosken koululla. Kerhoihin ovat tervetulleita kaikki peruskoululaiset 2.-luokkalaisista ylöspäin. Lisätietoja saa Boffer Arenan Facebook-sivuilta, tai kysymällä sähköpostilla bfa.yllapito@outlook.com

Kommentoi

Palvelut