Mistä maskeja Mäntsälästä?

Korona: THL on suosittamassa kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa

Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen (vas.) ja Apteekkariliiton uusi yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Touko Aalto kävivät Mäntsälässä apteekkari Leila Haukkalan vieraana. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Koronapandemia yllätti suomalaiset keväällä pahemman kerran. Hetkessä käsien desinfiointiaineista sekä hengityssuojaimista tuli niin haluttuja, että usean apteekin ja kaupan hyllyt tyhjenivät hetkessä, tai pahimmillaan hinnat pomppasivat kattoon.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos on pian suosittelemassa viruksen leviämisen estämisen tähtäävänä keinona kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa, kuten liikennevälineissä ja kaupoissa.

Kuinka hyvin kasvomaskeja on saatavilla Mäntsälässä?

Kasvomaskeja on nopean kyselyn perusteella hyvin saatavilla.

Kaupoista K-Citymarket, S-Market ja Tokmanni kaikki ilmoittivat, että hyllyissä on kertakäyttöisiä kasvomaskeja ja K-Raudan Jussi Järvinen kertoi, että kysynnän vuoksi uusi tilaus on aina ”sisässä” odottamassa, jos tuotteet loppuvat.

Citymarketista on saatavilla myös kankaisia uudelleen käytettäviä ja pestäviä kasvomaskeja.

Mäntsälässä sijaitsevan e-villen verkkokaupasta saa myös tilattu usean eri mallin hengityssuojainta ja kertakäyttöisiä kasvomaskeja.

Kasvomaskeja saa myös luonnollisesti molemmista apteekeista ja keskustan Ykkösapteekissa on myynnissä myös FFP2-luokan hengityssuojaimia.

– Olemme huomanneet kyllä, että kysyntä ja menekki on kasvanut ja nyt selvästi varaudutaan, apteekkari Leila Haukkala Ykkösapteekista kertoo.

Apteekit ovatkin varautuneet mahdolliseen koronan toiseen aaltoon kevättä paremmin.

Hyllyt ja varastot ovat nyt täynnä käsien desinfiointiainetta sekä kasvomaskeja.

Keväällä kysyntäpiikki kohdistui myös särky- ja kipulääkkeisiin, joista ei kuitenkaan syntynyt samanlaista pulaa kuin suojaimista ja desinfiointiaineista.

Mäntsälässä vierailemassa ollut Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen vahvisti myös sen tiedon, että apteekit ovat varautuneet tulevaan syksyyn:

– Globaaleilla markkinoilla kun ollaan, niin yhdessä vaiheessa sisäänostohinnat olivat maahantuojilla todella korkeat ja taitavat olla edelleen normaalia korkeammat, kun kysyntää oli niin paljon, mutta saatavuuden suhteen ollaan nyt hyvässä tilanteessa.

Hirvonen pohtii vielä sitä, että nykyisillä määrillä puutetta maskeista ei pitäisi olla, ellei voimaan tule hyvin laaja suositus.

Siinä tapauksessa puhuttaisiin miljoonista käyttökerroista päivässä, johon ei vielä pystytä Suomessakaan vastaamaan.

Käsidesinfiointiaineita on hyvin saatavilla koko maassa koska valmistajia on tullut paljon lisää ja apteekeillakin on valmius valmistaa sitä, mutta siinäkin suurin haaste on ollut raaka-aineiden saatavuudessa. Valmista tuotetta on onneksi nyt paljon saatavilla.

Apteekkari Leila Haukkala näkee sen vain hyvänä, että ihmiset ovat itse aktiivisia ja varautuvat tulevaan.

Apteekissa mukana vierailemassa ollut Apteekkariliiton uusi yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Touko Aalto myös muistuttaa, että apteekit tarjoavat tarvikkeiden lisäksi tärkeää tietoa terveydestä ja opastusta esimerkiksi siitä, kuinka suojavälineitä käytetään oikeaoppisesti.

Kasvomaskien hyödyt

Hengityssuojain:

Hengityssuojain suojaa käyttäjäänsä ilmateitse leviäviltä hiukkasilta. Hengityksensuojaimen tai suodattavan puolinaamarin (FFP) tarkoitus on suojata käyttäjää ilmateitse leviävältä virukselta.

Kangasmaski:

Kangasmaskit eivät suojaa koronavirukselta, mutta ne voivat ehkäistä omalta osaltaan viruksen leviämistä.

Kirurgiset maskit:

Työterveyslaitos kertoo, että terveydenhuollossa käytettävät kirurgiset suu- ja nenäsuojukset eivät täytä hengityksensuojainten vaatimuksia. Euroopan tautiehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) kuitenkin suosittelee kirurgisia kasvomaskeja oirehtiville ihmisille keinona tartuntalähteiden hallitsemiseen.

Käytä oikein:

Jos käyttää minkälaista kasvomaskia tahansa, on hyvä silti muistaa pestä kädet riittävän usein sekä yskiä hyvän yskimishygienian mukaisesti.

Myös turvavälin pitäminen on edelleen oleellinen keino välttyä virukselta.

Kommentoi

Palvelut