Kansalaisopiston syksyssä on tarjontaa moneen makuun

Opistot: Opetussuunnitelmassa on taas tarjolla paljon mielenkiintoisia kursseja ja epidemiatilanteen vaikeutuessa etätyöskentelyynkin on varauduttu.

Paikalla esittelemässä syksyn kurssitarjontaa oli liikunnanopettaja Päivi Salenius (vas.), Käsitöiden- ja kuvaamataidon opettaja Minna Juntto sekä rehtori Airi Pekkala-Mäkitalo. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Peruskoulun, lukion ja ammattikoulun lisäksi Mäntsälässä on yksi opinahjo, joka kerää joka vuosi noin 3400 ahkeraa opiskelijaa tutustumaan niin kielten, käsitöiden, musiikin kuin liikunnankin saloihin.

Kuten muissakin koululaitoksissa, myös Mäntsälän kansalaisopistolla ollaan varauduttu koronan mahdolliseen toiseen aaltoon.

Kursseille ilmoittautumisessa ei ole ainakaan näkynyt vielä mitään koronan pelkoa. Rehtori Airi Pekkala-Mäkitalo kertoo, että ilmoittautumisen avauduttua 5. elokuuta, oli kursseille ilmoittautunut jo ensimmäisen tunnin sisällä noin 500 opiskelijaa. Parin päivän aikana ilmoittautuneita oli jo 1100 ja kasvamaan päin.

– Osalta sain ihan kommenttinakin, että onpas ihanaa kun taas pääsee kursseille, naurahtaa Pekkala-Mäkitalo.

Varotoimenpiteiden suhteen opistolla noudatetaan valtiolta tulleita yleisiä ohjeita, eli ryhmäkokoja on pienennetty, käsihygieniasta huolehditaan ja kurssille ei saa osallistua, jos kokee olevansa sairas tai flunssainen.

Osa kursseista on myös jaettu syksylle ja keväälle ja maksun voi suorittaa lukukausi kerrallaan. Keväällä osa kursseista jouduttiin siirtämään kiireellä verkkoon, mutta nyt tulevana syksynä asiaan on paremmin varauduttu ja kursseja on suunniteltu niin, että etätyöskentelykin onnistuu.

Koronasta tai muustakaan huolimatta opisto on vakiinnuttanut suosionsa Mäntsälässä. Kursseilla on paljon vakiokävijöitä, mutta joka syksy kursseille löytää uudetkin opiskelijat.

Kansalaisopiston opiskelu ei välttämättä olekaan aivan hikihatussa pänttäämistä, vaan jokainen löytää tarjonnasta sellaisia kursseja, jotka kiinnostavat juuri itseä. Myös sosiaalinen puoli on merkittävä, sillä itse opiskelun lisäksi kurssilaisten tapaaminen on tärkeä osa opiskelukokemusta.

– Yhteislaulun ystävät on sellainen sosiaalisesti tärkeä tapahtuma aina keskiviikkoisin, kun lauletaan yhdessä ja kahvitellaan sitten sen jälkeen, kertoo Pekkala-Mäkitalo.

– Liikunnan kursseissakin on sellaisia vakiokävijöitä, jotka on käyneet aina samaan kellonaikaan, valaisee liikunnanopettaja Päivi Salenius.

Tarjontaa on ainakin moneen makuun, sillä kursseja on 273, joten valinnan varaa riittää. Käsitöiden saralla opettaja Minna Juntto kertoo, että esimerkiksi yhdellä kurssilla on mahdollisuus päästä tekemään lankaa ja vaatteita aivan alusta lähtien, kerimisineen kaikkineen. Rehtori Pekkala-Mäkitalo on itse innoissaan kurssista, jossa valokuvalle tai omalle piirrokselle saadaan tietokoneella ohjeet, joilla kuvasta voi tehdä ryijyn.

Mäntsälän Kansalaisopisto

Mäntsälän kansalaisopiston perustamisaloitteen teki syksyllä 1965 nuorisotyö- ja urheilulautakunta. Hankkeen tärkeimpiä puuhaajia olivat nuoriso-ohjaaja Tapio Laaksonen ja opettaja Aaro Lehtelä, josta tuli suunnitteluryhmän puheenjohtaja.

Toimikunnan esityksestä Mäntsälän kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti perustaa kansalaisopiston, jonka toiminta oli suunniteltu aloitettavaksi syksyllä 1966.

Vuoden 1969 alusta Pornaisten kunta liittyi mukaan toimintaan.

Vuonna 1996 opisto muutti nykyisiin toimitiloihin (Vanha Porvoontie 19). Vuoden 2007 alusta Pukkilan kunta liittyi opistoon.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Palvelut