Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatestausmäärät nyt Keski-Uudellamaalla huipussaan – sote-pomo suosittelee maskin käyttöä tai turvavälejä

Koronatartuntojen määrä on Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueella jälleen lievässä nousussa.

– Tilanne on nyt vielä rauhallisempi kuin keväällä, mutta lievää nousua positiivisten määrässä on jo nähtävissä, kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen sanoo.

Myös koronatestejä tehdään nyt tiuhaan. Vielä heinäkuun alussa testejä tehtiin alle kolmesataa viikossa, mutta viime viikolla testausmäärät nousivat jo yli kuudensadan. Torstaina Järvenpään JUST:in drive in -näytteenotossa tehtiin ennätys, 146 testiä vuorokaudessa.

Laitinen-Parkkosen mukaan liikkeellä oleva tavallinen flunssa lisää osaltaan näytteenottotarvetta.

Keusote tekee koronatestejä nyt valtakunnan linjausten mukaisesti matalalla kynnyksellä, jotta koronaoireiset saadaan erotettua muista hengitystieoireita potevista.

Esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa on Opetushallituksen mukaan tärkeää hakeutua testiin vähienkin oireiden perusteella, ja vasta negatiivisen testituloksen jälkeen ja oireiden vähentyessä saa mennä taas kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Laitinen-Parkkonen pitää tärkeänä, että niin lapset kuin aikuiset testataan.

– Tartuntojen hallinnan kannalta on tärkeää, että lievissäkin oireissa näyte otetaan iästä riippumatta, koska oireitten perusteella ei voi välttämättä erottaa tavallista flunssaa ja koronainfektiota.

Tällä hetkellä kaikki Keusoten alueen asukkaat testataan pääsääntöisesti Järvenpään uuden sosiaali- ja terveyskeskuksen, JUST:n, drive in -näytteenotossa, mutta aikoja on mahdollista saada myös muihin HUS alueen drive in -näytteenottopisteisiin, eli esimerkiksi Hyvinkään sairaalaan.

Ajan saa pääsääntöisesti viimeistään seuraavalle päivälle.

Laitinen-Parkkosen mukaan JUST:n kapasiteettia on lisätty tästä viikosta lähtien, ja tarkoitus on laajentaa aukioloaikoja 17.8. alkaen edelleen.

– Teemme tiiviisti yhteistyötä Hyvinkään sairaalan kanssa, ja myös heidän näytteenottopisteensä on lisännyt kapasiteettiaan.

– Varaudumme näin myös lomakauden päättymiseen ja yleisötilaisuuksien kasvuun. Keskustelussa on ollut myös lisäpisteiden perustaminen syksymmällä, Laitinen-Parkkonen kertoo.

Korotilanteen pahenemisen estämiseksi kuntayhtymän johtaja pitää erityisen tärkeänä, että ihmiset pitäisivät huolta turvaväleistä ja käsihygieniasta.

– Virus on keskuudessamme joka tapauksessa.

Laitinen-Parkkosen mukaan uusimmissa koronatartunnoissa on huomattavissa, että kontakteja taudin saaneilla on ollut paljon. Altistuneiden suuren määrän vuoksi myös karanteeniluvut ovat kasvussa, ja tällä hetkellä karanteenissa on Keusoten alueella noin 50 henkeä. Se on jo suunnilleen samaa tasoa kuin keväällä.

Mahdollisista kasvomaskien käytöstä ei ole vielä tehty kansallisia linjauksia, mutta niitä odotetaan ensi viikolla.

– Virus on keskuudessamme joka tapauksessa. Riittävän etäisyyden pitäminen ja hyvä hygienia ovat nyt tärkeimmät asiat, joita jokainen voi toteuttaa. Tilanteissa, joissa etäisyyttä on mahdotonta pitää, kuten joukkoliikennevälineissä, maskien käyttö olisi kyllä perusteltua, Laitinen-Parkkonen sanoo.

Keusote julkaisee tuoreimmat tiedot tartuntamääristä aina maanantaisin. Seuraavan kerran kuntakohtaisia tilastoja julkaistaan ma 10.8.