Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona siirsi kesäteattereiden näytännöt ensi vuoteen – teatterilla on silti paiskittu töitä kesälläkin katsojien hyväksi

Mäntsälässä on kolme aktiivista teatteria, jotka ovat joka vuosi tarjonneet kulttuuriviihdettä.

Kulunut kesä on poikkeus, näytelmiä ei ole kyetty koronan vuoksi harjoittelemaan.

Harjoitukset alkavat ensi vuoden puolella, puolivalmista ei haluta tarjota.

Ohkolassa juhlanäytelmä on luvassa jo vuodenvaihteen jälkeen.

Öljymäen teatterissa Ohkolassa on ponnisteltu yleisön viihtyvyyden parantamiseen.

Viime kesänä paranneltiin äänentoistoa ja uusittiin katsomon istuimet.

Puuhamies Aatu Johansson sanoo, että nyt on valmistumassa pääosin talkootyönä katsomoon näyttävä katos. Silmu ry on tukenut hanketta. Enää ei tarvitse ihailla näytäntöjä sateessa.

Kesänäytelmä siirtyy vuodella. Ihan kokonaan ei toiminta ole kuitenkaan jäissä. Lapsille järjestetään 22. elokuuta tapahtuma, joka on samalla uuden katsomon avajaiset.

– Jos tautitilanne suo, talveksi on valmistumassa juhlanäytelmä. Aiheen siihen antaa Ari Lehto, joka näytteli ensi kertaa 40 vuotta sitten. Ura on jatkunut siitä lähtien.

Johanssonin mukaan teatterilla on vahva näkemys siitä, mikä näytelmä saa tuolloin ensi-iltansa, mutta sitä ei voida vielä julkistaa, koska esitysoikeuksia ei vielä ole.

– Tälle kesälle suunniteltu Risto Jarvan, Jussi Kylätaskun ja Kullervo Kukkasjärven käsikirjoittama Mies, joka ei osannut sanoa ei nähdään sitten ensi kesänä. Into teatteria kohtaan on Ohkolassa hirveä, kuvailee Johansson.

Lasten teatterikerhoon ilmoittautui kolmekymmentä lasta.

– Valittavasti emme koronatilanteen vuoksi pystyneet valmistamaan tälle kesälle näytelmää, miettii Riitta Vainio Latoteatterista Jokelanseudulta.

Aihe olisi ollut lotat jo senkin vuoksi, että Latoteatterissa toimii paljon naisia. Käsikirjoitus olisi ollut taattua Kirsti Mannista.

– Nyt näytelmä siirtyy ensi kesälle ja innostus teatterilaisten keskuudessa on ollut valtava. Pieni tilaustyö on tulossa, mutta siitä kerromme myöhemmin.

Mäntsälän teatteri ei päässyt kokeilemaan Kulttuurimeijerin näyttämöä, vaikka siellä keväällä aloitettiin toiveikkaana harjoitukset.

–  Paavo Westerbergin Ranta-näytelmän ensi iltaa saamme odottaa ensi kevääseen, sanoo yhdistyksen sihteeri Leena Herlevi-Valtonen.

Harjoitukset alkavat vuodenvaihteen jälkeen.

– Eletään tilanteen mukaan. Jos jotakin myönteistä tässä näkee, se on että uudet tilat ovat varmasti ensi keväänä valmiit. Harjoituksissa oli vielä paljon keskeneräistä. Haluamme tarjota parasta mahdollista niin näyttelemisen kuin tilojenkin suhteen.

Herlevi-Valtosen mukaan on erinomaista, että teatteri saa nyt pysyvän tilan. Viimeisin Mäntsälän teatterin näytelmä esitettiin Sääksjärvellä nuorisoseuran omistamissa Louhilinnan tiloissa.