Hevosavusteista hyvinvointia – apua vaikka itseluottamuksen vahvistamiseen

Mäntsälän Sälinkäälle paluumuuttanut sosiaalialan moniosaaja Nina Backman tuottaa hevosavusteisia palveluita Tunnelmatehdas-yrityksessään tällä hetkellä kotitilallaan.

Työkavereina ovat shetlanninponit Nalle ja Elvis sekä suomenhevostamma Lilli.

Hevoset palasivat Backmanin elämään aikuisiällä.

– Hevoset olivat elämässä jo lapsena. Lukioikäisenä meillä oli kotona hoidossakin hevonen. Sitten tuli pitkä tauko, tein kolme lasta ja asuin kaupungissa, enkä ollut pitkään aikaan tekemisissä hevosten kanssa. Sitten aloin jossain vaiheessa taas ratsastamaan ja hoitamaan. Sitten ihan vinksahdin ja päätin ostaa oman hevosen, Backman kertoo hymyillen.

Hän koki kipinän työtä kohtaan, jossa voisi yhdistää ihmis- ja hevososaamisen tallilla, joka tarjoaa hevosavusteista psykoterapiaa.

Kipinä vei opiskelemaan ja Backman valmistui kesäkuussa 2019 Koulutuskeskus Salpauksesta hevostalouden ammattitutkintoon, osaamisalanaan hevosavusteisten palvelujen tuottaminen.

– Hevosavusteinen toiminta tarkoittaa työssäni eniten hevosen, asiakkaan ja ohjaajan kolmiovuorovaikutusta. Käytännössä siinä ollaan hevosten kanssa monin eri tavoin. Mutta tavallaan se mitä tehdään ei ole se juttu, vaan se vuorovaikutus, mikä tapahtuu hevosen ja ihmisten välillä.

Backmanin mukaan halu työskennellä ihmisten kanssa on tärkeä lähtökohta hevosavusteisessa työssä.

– Jos on puhtaasti vain hevosista kiinnostunut, harva haluaa ottaa ihmisasiakkaita. Tässä työssä pitää hallita sekä ihmisten että hevosten kanssa oleminen. Pitää olla lempeä kaikkiin suuntiin.

Backman korostaa, että hevosavusteinen toiminta ei ole sama asia kuin terapia, koska hevosavusteisten palvelujen tuottajalla ei ole terapeutin koulutusta.

– Tärkeää on, että kukaan hevosavusteista työtä tekevä ei mainostaisi itseään terapeutiksi, koska se on epäeettistä. Se on kyllä yleistymässä, että terapeutit ja hevosavusteiset toimijat tekevät yhteistyötä työpareina, Backman kertoo.

Backman näkee hevosavusteisen toiminnan sopivan kaikille ihmisille. Erityisesti siitä ovat hänen mukaansa hyötyneet lapset ja nuoret, joilla on sosiaalisia tai toiminnanohjauksellisia haasteita.

Backmanin työssä on kuntouttava ote ja asiakkaan tavoitteet määritellään aina ensimmäisellä tapaamisella.

– Lasten ja nuorten kohdalla tavoitteet liittyvät usein onnistumisen kokemuksiin ja vaikka kaverisuhteiden pohtimiseen. Paljon on kiusaamisen kokemuksia, se on sellaista itsetunnon ja itseluottamuksen vahvistamista hevosen avulla. Toiminnan lomassa keskustellaan tunnetaidoista, ne asiat tulevat siinä itsestään esiin. Tosi tärkeää on se hevoslauma ja sen havainnointi, koska sieltä ihmiset peilaavat asioita.

Tulevaisuudessa Backmanin suunnitelmissa on siirtää työt hevosineen Uudenmaan sisällä tallille, jossa on kenttä ja sitä kautta laajemmat toimintamahdollisuudet. Lisätiedot https://tunnelmatehdas2.webnode.fi/

Fakta

Hevosavusteinen toiminta

Sillä tarkoitetaan hevosen läsnäoloa erilaisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa, sekä kuntoutusmuotona että yleisen hyvinvoinnin edistäjänä.

Hevosen ja ihmisen välinen vuorovaikutus vahvistaa mm. tunnetaitoja, itsetuntoa ja elämänhallintaa sekä liikkumis- ja toimintakykyä. Toiminnassa on monia aktiviteetteja, esimerkiksi hevosten laumaelämän seuraaminen sekä niiden hoito ja käsittely selästä käsin, maasta käsin tai ajaen.

Hevosavusteista toimintaa on mahdollista hyödyntää mm. mielenterveyspotilaiden, lastensuojelun ja päihdehuollon apuna.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut