MYK koosti kirjan uutisistaan – kattava kokoelma Mäntsälän yrityshistoriaa samoissa kansissa

Markkinointipäällikkö, kirjan toimittaja Jyrki Teeriaho ja toimitusjohtaja Harri Kari ovat löytäneet mielenkiintoisen uutisen Mäntsälän elinkeinopolitiikasta. Lasse Herrala

Lasse Herrala

Mäntsälän Yrityskehitys on ollut menestystarina. Nyt tuo tähänastinen tarina on koottu kansien väliin. Se vie lukijan Mäntsälän kunnan ja kunnassa toimivien yritysten elinkeinopoliittiseen lähihistoriaan.

Vaikka Uutisia Mäntsälästä ei ole varsinaisesti historiateos, se kuitenkin palvelee myös näkemystä menneeseen vuosilta 2003 aina koronavuoteen.

Ennen muuta se on näppärä hakemisto: koska se junarata tulikaan, milloin käytiin neuvotteluja Yandexin tulosta Mäntsälään? Löytyypä sieltä pikkutietoakin: koskas Juha Auvinen vierailikaan Mäntsälässä?

Vuosi 2004 alkaa mielenkiintoisella, nytkin ajankohtaisella uutisella Bio Rai -elokuvateatterin avautumisella remontin jälkeen. Keväältä 2020 kerrotaan uuden elokuvateatteri Mäntsälä Cinen rakentamisesta.

Kirja on koottu MYK:n uutispalstalla julkaisemista uutisista. Osa niistä on tuttuja myös paikallislehdistä. Halutessaan aineistoihin voi tutusta MYK:n nettisivujen kautta.

– Ihmisiltä hukkuu helposti se, miten paljon hyviä asioita on tehty Mäntsälässä, esittelee toimitusjohtaja Harri Kari.

Kirja palvelee yleisesittelynä myös siitä, mitä Mäntsälän Yrityskehityksessä on tehty.

Kirjan toimittaneelle Yrityskehityksen markkinointipäällikkö Jyrki Teeriaholle kirjan teko on jo tuttua omien vaelluskirjojen kirjoittamisesta.

– Kirjan tekninen toteuttaminen oli helppoa, koska julkaistut artikkelit olivat jo valmiina tietokantana. Uutiset painottuvat vuosituhannen ensimmäiseen kymmenvuotisjaksoon. Syynä on se, että nykyään uutisoimme enemmän Facebookissa eikä sen julkaisuja ole kirjaan sisällytetty.

Toisaalta juuri tuolle vuosikymmenelle sijoittuu monta tärkeää yrityselämää piristänyttä asiaa.

Ykkösasia on oikoradan avaaminen ja ratafestarit 1.9.2006. Kirjasta löytyvät myös 3.9.2006 Mäntsälään saapuvien ja Mäntsälästä lähtevien junien aikataulut.

Oikorata leimaa myös uusien yritysten sijoittumista. Niistä merkittävin lienee Tokmannin tulo Kapuliin.

Ylisanojakaan ei tarvinnut säästää: ”Jättimäinen, Suomen suurin yhdellä kertaa rakennettava logistiikkakeskus valmistuu Kapuliin 2008.”

– Olisi hienoa, jos joku opiskelija voisi tehdä lopputyönsä kirjasta ja analysoida sitä. Tulos palvelisi erinomaisesti Mäntsälän kunnan tulevaa elinkeinopolitiikkaa, arvelee Teeriaho.

Kirja on mustavalkoinen, rauhallinen. Jos haluaa katsoa kuvat värillisenä, ne löytyvät MYK:n sivuilta.

Kanteen on koostettu muutamia keskeisiä rakennuksia Mäntsälästä. Valokuva-tussitekniikka antaa mielenkiintoisen vaikutelman Yandexeineen, Maskuineen, Saaren kartanoineen tai Mäntsälän kirjapainon funkkistaloineen.

Uutisia Mäntsälästä on painettu vain kymmeniä kappaleita. Se on luovutettu muun muassa arkistoihin, kirjastoon, Mäntsälä-Seuralle, Mäntsälän kunnan ja MYK:n käyttöön.

Sitä on muutama kappale paikallisessa kirjakaupassa.

Fakta

MYK Uutisia Mäntsälästä 2003-2020

Julkaisija Mäntsälän Yrityskehitys 2020

Toimittanut Jyrki Teeriaho, lisäksi uutisia ovat toimittaneet myös toimitusjohtajat Pekka Tikka ja Harri Kari sekä sihteerit Sanna Haakana ja Tytti Auromaa

Kirjapainotekniset työt Viestintä Alanko

Kansi Jussi Lahtinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu