Kalaasi meni, Kalash tuli

Ravintolat: Nepalilainen ravintola avasi ovensa keskellä korona-aikaa. Ruoka-listan lisäksi kunnossa ovat myös hygienia ja työolot, Roshan Bhandari kertoo.

Uusi kuva Nepalista. Isä Krishna Prasad Bhandari, Roshan Bhandari ja Bhanirath Bhandari, Pasi Huuhtanen

Pasi Huuhtanen

Mäntsälä ei tunnu pääsevän kalaasiperinteestään irti, ja miksi pitäisi.

Supermarket Kalaasi väistyi Citymarketin tieltä vuonna 2012. Nyt Citymarketin lähelle avautuu nepalilainen ravintola Kalash.

Paikalla oli nepalilainen ravintola aiemminkin, Dining Nepal. Dining Nepalin pitäjille riitti puolitoista vuotta Mäntsälässä, mutta uusi omistaja, Bhandarin suku vakuuttaa aikovansa pysyä paikkakunnalla pitkään.

Bhandareilla on takanaan värikkäät kuviot Suomen ravintolamaailmassa. Heillä on ollut nepalilaisia ravintoloita monella paikkakunnalla ja tälläkin hetkellä he pitävät lauantaina avattavan Kalashin lisäksi ravintolaa Helsingin Munkkiniemessä, kertoo Roshan Bhandari. Hän aikoo kihlattunsa kanssa muuttaa Mäntsälään kunhan sopiva talo löytyy.

Roshanin serkku Bhanirath Bhandarilla on ollut ravintoloita Helsingissä, Espoossa ja Klaukkalassa, Roshan kertoo.

Roshan on asunut Suomessa melkein 14 vuotta ja puhuu sujuvasti suomea. Roshanin isä Krishna Prasad Bhandari on asunut täällä 16 vuotta ja serkku viisi vuotta.

Perhe on ollut ravintola-alalla koko Suomessa olonsa ajan.

– Aluksi isä oli työntekijänä kunnes perusti oman ravintolan, Danphen Vallilaan Sturenkadulle vuonna 2011. Sitä ei enää ole. Sitten hän perusti ravintolan Vuosaaren Aurinkolahteen Royal Pokharan. Se on muuttanut Munkkiniemeen. Olin siellä töissä kunnes avasimme Kalashin Mäntsälään, Roshan Bhandari kertoo.

Kun Mäntsälän aiempi nepalilaisravintola avasi ovensa keväällä 2019, Helsingin Sanomat julkaisi laajan jutun nepalilaisten ravintoloiden työoloista. Jutussa kerrottiin kohtuuttomista työtunneista, työntekijöiden velkavankeuksista työnantajalle ja muista epäkohdista.

Roshan Bhandari kertoo, että jutun kuvauksen mukaisia nepalilaisravintoloita on, tai on ainakin ollut. Häntä harmittaa se, että koko nepalilainen ravintolabisnes on saanut leiman Suomessa.

– Me pidämme arvossa ihmisoikeuksia ja tuomitsemme tuollaisen ihmiskaupan. Olemme sitä paitsi perheyritys eikä meillä edes ole sellaisia työntekijöitä, jotka voisivat olla tuollaisessa asemassa, hän kertoo.

Kalashissa työskentelevät Roshan, hänen serkkunsa sekä tarvittaessa Roshanin kihlattu.

Kalashiin tulee ala carte- ja lounaslista. Buffettia ei tule ainakaan aluksi.

– Uskon, että korona-aikana on turvallisempi syödä pöytiin tarjoiltuna. Mutta kuuntelemme asiakkaitamme. Jos ihmiset haluavat buffetin, niin voimme laittaa sellaisen, Roshan Bhandari sanoo.

Nimi hindulaisesta perinteestä

Runsauden malja

Kalash tarkoittaa hindujen palvonnassa käytettyä runsauden maljaa. Se on metallinen astia, joka usein asetetaan riisistä tehdylle pedille. Kalashin suuaukolle voidaan laittaa mangon lehtiä ja kookospähkinä.

Kalash on pyhä malja ja palvonnan kohde. Sitä käytetään monissa hindulaisuuden juhlissa. Se symboloi runsauden lisäksi myös viisautta ja kuolemattomuutta.

Lähde: wikipedia.org/wiki/Kalasha

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. ”Ois tarttenu tehrä” – kyläkirjan julkistamista juhlittiin Levannolla
 2. Frisbeegolfin superviikko päättyi Sepän Heittoon
 3. Pääkirjoitus: Panikointi on sallittua
 4. Mistä maskeja Mäntsälästä?
 5. Mäntsälän ja Pornaisten välisen tien päällystetyöt jatkuvat syyskuun alkuun
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 10. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 11. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 12. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki
 13. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 14. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 15. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"

Näytä lisää