Työstä tuli Rauli Juseliukselle elämäntapa

Lasse Herrala

– Lopetan heti, jos sairastun tarpeeksi vakavasti, miettii yrittäjä Rauli Juselius.

Keväällä tuli mittariin 70 vuotta, mutta intoa työhön riittää.

– Työ on ollut elämänmuoto, siitä on voinut nauttia.

Juseliuksen omistama Mäntsälän huonekaluliike on vanhin Mäntsälässä toimiva yritys, perustettu 1944.

Nykyään suurin osa töistä liittyy huonekalujen entistämiseen ja verhoiluun sekä kaihdinten ja lamellien myyntiin ja asentamiseen. Siinä sivussa tehdään muutakin, erilaisia ovia ja sisustusverhoja.

– Vaarini Lauri Juselius aloitti liiketoiminnan Helsingin Kalliossa. Toimialana oli huonekalujen valmistus ja myynti. Nykyisessä toimipaikassa keskityttiin myyntiin ja jonkin verran korjaamiseen. Kaunismäessä oli tehdas, jossa oli parhaimmillaan useampia työntekijöitä.

– Päätuotteena olivat tuolit, mieleen on jäänyt pukkituolit, joissa oli kaareva käsinoja. Kauppa laajeni ja muualta tilattiin puolivalmisteina huonekaluja, jotka lakattiin ja verhoiltiin Mäntsälässä. Työntekijöistä erityisesti mieleen on jäänyt Pentti Palm, joka aloitti työuransa huonekalujen valmistuksessa jo 14-vuotiaana ja jatkoi 90-luvulle saakka.

– Vaarin kuoltua 1970 liikettä johti hänen vaimonsa Margit Juselius. Hän kysyi minulta 1981, että mitäs arvelet, jos ryhdyt yrittäjäksi.

– Uskalsin vastata kyllä, kun minulla oli monipuolista osaamista. Elämässäni olin tottunut tekemään sitä, mitä eteen tuli. Olin toiminut baarimestarina, portsarina, vahtimestarina ja maataloudessa lomittajana. Kun olin töissä mielisairaalassa vahtimestarina, opin näkemään sitäkin puolta. Yrittäjäksi jouduin kutakuinkin umpimetsästä.

Juseliuksen toiminta-ajatus on, että tehdään hyvää jälkeä. Yrittäjän ei ole tarvinnut mainostaakaan, kun asiakkaat tietävät, mitä saavat ja maine kulkee asiakkaalta toiselle.

– On aina neuvoteltava asiakkaan kanssa, jotta hän saa toivomansa. Verhoillessa suorastaan tyrkytän eri kankaita kotiin katsottavaksi, jotta kangas sopisi muuhun värimaailmaan. Noudatamme täyden palvelun periaatetta. Huonekalu noudetaan kotoa ja toimitetaan sinne takaisin.

Juselius sanoo, että töitä on riittänyt. Seitsemänkymppinen paiskoo edelleen 12–15-tuntisia työpäiviä. Kysymykseen, miten sellaista jaksaa Juselius myhäilee, että nauttii, kun vie asiakkaalle valmiin tuotteen ja saa hyvää palautetta.

Hyvä ohje on, että jos tulee itsensä kanssa toimeen, tulee muittenkin kanssa.

– Kun pysähdyn jonkin asian viereen, sitten pysähdyn. Silloin ei kuunnella muuta eikä juosta paikasta toiseen, vaan pysyttäydytään juuri siinä tekemisessä. Se auttaa tekemään laatua.

– Parasta on 50-, 60- ja 70-luvun huonekalut. Niitä on ilo työstää, kun ne ovat niin kauniita. Sieltä löytyy myös mielenkiintoisia ratkaisuja, jota ei nykyajan massatuotannossa kyetä käyttämään.

Liikkeen töissä on laaja kirjo. Huonekalujen myynti jäi pois vuosituhannen vaihteessa. On entistetty Biedermaieria, korjattu Aallon jakkaroita, huippudesignia.

Myös joka kodin huonekalut ovat löytäneet Juseliukselta vanhan tai uuden ilmeen, miten asiakas haluaa.

Mäntsälän huonekaluliike tunnetaan koko pääkaupunkiseudulla. Myös rakennusliikkeet käyttävät yrityksen palveluita.

Suurin osa töistä menee muualle kuin Mäntsälään: Helsinkiin, Vantaalle, Järvenpäähän, pääkaupunkiseudulle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona siirsi kesäteattereiden näytännöt ensi vuoteen – teatterilla on silti paiskittu töitä kesälläkin katsojien hyväksi
 2. MYK koosti kirjan uutisistaan – kattava kokoelma Mäntsälän yrityshistoriaa samoissa kansissa
 3. Pääkirjoitus: Kulttuuriteko Mäntsälästä?
 4. Eläimet suojiin, sillä pian kopteri pörrää Mäntsälässä
 5. Pala Hollywoodia Mäntsälässä – Renny Harlin toi jenkkileffojen tekniikat Suomeen
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. Kolme autoa kolaroi Mäntsälässä – kuljettajat vietiin kaikki sairaalaan
 11. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 12. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 13. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet
 14. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 15. Nettivihaa vastaan voi nyt ottaa vakuutuksen – yläkoululaisille ilmaiseksi

Näytä lisää