Työstä tuli Rauli Juseliukselle elämäntapa

– Lopetan heti, jos sairastun tarpeeksi vakavasti, miettii yrittäjä Rauli Juselius.

Keväällä tuli mittariin 70 vuotta, mutta intoa työhön riittää.

– Työ on ollut elämänmuoto, siitä on voinut nauttia.

Juseliuksen omistama Mäntsälän huonekaluliike on vanhin Mäntsälässä toimiva yritys, perustettu 1944.

Nykyään suurin osa töistä liittyy huonekalujen entistämiseen ja verhoiluun sekä kaihdinten ja lamellien myyntiin ja asentamiseen. Siinä sivussa tehdään muutakin, erilaisia ovia ja sisustusverhoja.

– Vaarini Lauri Juselius aloitti liiketoiminnan Helsingin Kalliossa. Toimialana oli huonekalujen valmistus ja myynti. Nykyisessä toimipaikassa keskityttiin myyntiin ja jonkin verran korjaamiseen. Kaunismäessä oli tehdas, jossa oli parhaimmillaan useampia työntekijöitä.

– Päätuotteena olivat tuolit, mieleen on jäänyt pukkituolit, joissa oli kaareva käsinoja. Kauppa laajeni ja muualta tilattiin puolivalmisteina huonekaluja, jotka lakattiin ja verhoiltiin Mäntsälässä. Työntekijöistä erityisesti mieleen on jäänyt Pentti Palm, joka aloitti työuransa huonekalujen valmistuksessa jo 14-vuotiaana ja jatkoi 90-luvulle saakka.

– Vaarin kuoltua 1970 liikettä johti hänen vaimonsa Margit Juselius. Hän kysyi minulta 1981, että mitäs arvelet, jos ryhdyt yrittäjäksi.

– Uskalsin vastata kyllä, kun minulla oli monipuolista osaamista. Elämässäni olin tottunut tekemään sitä, mitä eteen tuli. Olin toiminut baarimestarina, portsarina, vahtimestarina ja maataloudessa lomittajana. Kun olin töissä mielisairaalassa vahtimestarina, opin näkemään sitäkin puolta. Yrittäjäksi jouduin kutakuinkin umpimetsästä.

Juseliuksen toiminta-ajatus on, että tehdään hyvää jälkeä. Yrittäjän ei ole tarvinnut mainostaakaan, kun asiakkaat tietävät, mitä saavat ja maine kulkee asiakkaalta toiselle.

– On aina neuvoteltava asiakkaan kanssa, jotta hän saa toivomansa. Verhoillessa suorastaan tyrkytän eri kankaita kotiin katsottavaksi, jotta kangas sopisi muuhun värimaailmaan. Noudatamme täyden palvelun periaatetta. Huonekalu noudetaan kotoa ja toimitetaan sinne takaisin.

Juselius sanoo, että töitä on riittänyt. Seitsemänkymppinen paiskoo edelleen 12–15-tuntisia työpäiviä. Kysymykseen, miten sellaista jaksaa Juselius myhäilee, että nauttii, kun vie asiakkaalle valmiin tuotteen ja saa hyvää palautetta.

Hyvä ohje on, että jos tulee itsensä kanssa toimeen, tulee muittenkin kanssa.

– Kun pysähdyn jonkin asian viereen, sitten pysähdyn. Silloin ei kuunnella muuta eikä juosta paikasta toiseen, vaan pysyttäydytään juuri siinä tekemisessä. Se auttaa tekemään laatua.

– Parasta on 50-, 60- ja 70-luvun huonekalut. Niitä on ilo työstää, kun ne ovat niin kauniita. Sieltä löytyy myös mielenkiintoisia ratkaisuja, jota ei nykyajan massatuotannossa kyetä käyttämään.

Liikkeen töissä on laaja kirjo. Huonekalujen myynti jäi pois vuosituhannen vaihteessa. On entistetty Biedermaieria, korjattu Aallon jakkaroita, huippudesignia.

Myös joka kodin huonekalut ovat löytäneet Juseliukselta vanhan tai uuden ilmeen, miten asiakas haluaa.

Mäntsälän huonekaluliike tunnetaan koko pääkaupunkiseudulla. Myös rakennusliikkeet käyttävät yrityksen palveluita.

Suurin osa töistä menee muualle kuin Mäntsälään: Helsinkiin, Vantaalle, Järvenpäähän, pääkaupunkiseudulle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut