Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tieremontti valmistuu ajoissa

Osa Kivistöntien kohdasta asfaltoitiin

Kivistöntien bussipysäkit ja kevyen liikenteen väylä lähellä Kirkonkylän koulua saadaan tehtyä ennen koulujen alkua, kertoo kuntatekniikan päällikkö Jyrki Mäklin.

Jos rakennustyöt olisivat käynnissä, ne vaikeuttaisivat koulumatkaa osalla Kirkonkylän koululaisia.

Kunta rakentaa pyörätietä ja kahta bussipysäkkiä Kivistöntien ja Koulutien risteyksen lähettyville Kivistöntien varteen.

Viime viikon alussa Nivoksen työntekijät olivat vielä laittamassa vesiputkia, mutta viikon edetessä paikalle tulevat kunnan työntekijät rakentamaan tien pintaa ja reunustoja.

Kun työ on valmis, se helpottaa koulun arkea. Koulubussit pysähtyvät jatkossa kahdelle Kivistöntien bussipysäkille eikä niiden tarvitse ajaa lähemmäs koulua alueelle, jossa liikkuu paljon lapsia.

Kivistöntien koulun puoleiselle reunalle tulee bussipysäkkien lisäksi kevyen liikenteen väylä.

Kevään kouluviikot olivat hyvä oppi syksylle.

Opetuspäällikkö Janne Mäkinen

– Siinä tehdään pieni päällystystyö, kivitöitä ja laitetaan nurmikkoa, Mäklin kuvaa,

Mäklin uskoo, että työ valmistuu reilusti ennen koulujen alkua.

– Voi hyvin olla, että se on valmis jo heinäkuun puolella.

Mikäli joitain töitä on teon alla vielä 12. elokuuta, kun koulut alkavat, ne ovat esimerkiksi nurmikon laittoa ja muuta sellaista, jonka ei pitäisi haitata koulumatkalaisia. Mutta näin käy ainoastaan, mikäli rakentamiseen tulee jotain viivytyksiä.

– Ei työn valmistuminen ainakaan paljoa vajaaksi jää, Mäklin arvioi koulujen alkua.

Alkuvuodesta iskenyt korona näkyy koulujen arjessa myös alkavana syksynä, kertoo opetuspäällikkö Janne Mäkinen.

– Korona otetaan huomioon, niin, että pidetään oppimisympäristö turvallisena. Lähtötilanne on samansuuntainen kuin kouluilla oli viime lukuvuoden lopussa, kun koulut avattiin reiluksi kahdeksi viikoksi, Mäkinen sanoo, mutta muistuttaa, että rajoituksia on purettu toukokuun jälkeen.

Kevään kaksi ja puoli kouluviikkoa olivat Mäkisen mukaan erinomainen harjoittelujakso syksyä ajatellen.

–Se oli hyväksi etenkin koulupuolella, varhaiskasvatuksessahan päiväkodit olivat toiminnassa koko ajan, Mäkinen sanoo.

Monilla kouluilla ei sulkuaikana ollut lainkaan lähiopetusta. Lähiopetuksen järjestämistä päästiin harjoittelemaan sitten toukokuun loppupuolella.

– Niitä oppeja päästään käyttämään hyödyksi syksyllä, Mäkinen sanoo.

Päiväkodit taas olivat ainakin osittain toiminnassa koko ajan, eli siellä ei harjoitteluaikaa niin tarvittu.

Se, miten turvallinen arki kouluissa järjestetään, on vielä auki. Vaikka kesä on mennyt Suomessa vakaassa tahdissa ilman isoja taudin esiintymisiä, tilanteet saattavat muuttua.

– Periaatepäätöksiä toimintatavoista ei ole vielä tehty. Seuraamme, miten tautitilanne kehittyy ja toimimme sen mukaan, kunnanjohtaja Esko Kairesalo sanoo.

Vielä ei siis voi kertoa, tullaanko kouluihin porrastetusti, onko ruokailuvuorot jaettu normaalia tarkemmin ja monta muuta käytännön seikkaa.

Keväällä suuri osa perheistä piti lapsensa kotona, vaikka koulut aloittivat lähiopetuksen. Opetusta pidettiin pienryhmissä ja koulujen toimintoja pyrittiin osastoimaan.

Nyt tilanne on toinen. Lapsia on paljon enemmän, samoin kontakteja.

Koronapelko näyttää lientyneen.

Ainakaan heinäkuun helteillä ei Mäntsälän some-kanavilla ole näkynyt asiasta huolestuneita kirjoituksia tai perheiden vanhempia vannomassa, että heidän lapsensa eivät kouluun mene.