Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Henkkamaukka" irtisanoo kymmeniä ja osa-aikaistaa – PAM-pomo: "Pidän yhtiön halua irrottautua kokoaikaista myyjistä rajuna linjanvetona"

Kansan suussa myös "Henkkamaukkana" tunnettu vaatemyyjä H&M osa-aikaistaa kaikki yhä kokoaikatyössä olevat myyjänsä, lakkauttaa tehtävänimikkeitä ja irtisanoo 50, tiedottaa Palvelualojen ammattiliitto PAM. H&M Groupin yt-neuvottelujen piirissä oli koko Suomen myymälähenkilökunta, 1 300 työntekijää, lukuun ottamatta myymäläpäälliköitä.

12. heinäkuuta päättyneiden neuvottelujen tulokseksi tuli tiedotteen mukaan se, että kaikki yhä kokoaikatyössä olevat myyjät osa-aikaistetaan. Heidän lukumääräänsä ei kerrota, mutta tiedossa on, että valtaosa työntekijöistä on jo osa-aikaisia, sanotaan tiedotteessa, jonka mukaan myymäläpäälliköt, osastopäälliköt ja visualistit jatkavat kokoaikaisina.

Irtisanomisten määrä jää 50:een, kun neuvottelujen alkaessa toukokuussa työnantaja ilmoitti enimmillään 250 työntekijän vähennystarpeesta. Lisäksi työntekijöiden tehtävänimikkeitä lakkautettiin. Joillakin vähennettiin sopimustuntimääriä. Vastuulisä ei jatkossa ole henkilöperusteinen vaan vuoroperusteinen, PAMin tiedote kertoo. PAMin palvelulinjoille on tullut jäseniltä kysymyksiä osa-aikaistamisista, sanoo PAMin aluepäällikkö Elisa Penders.

– Pidän yhtiön halua irrottautua kokoaikaista myyjistä rajuna linjanvetona, olkoonkin, että osa-aikatyö on vähittäiskaupassa nykyään yleistä, hän toteaa tiedotteessa.

H&M:stä kommentoidaan, että työsopimusten muutokset ja irtisanomiset ovat olleet raskas päätös.

– Yt-neuvottelujen päätökseen liittyvät työsopimusmuutokset kohdistuvat alle 30 prosenttiin niistä työsuhteista, joita neuvottelut koskivat, Tiina Miettinen H&M:n viestintä- ja lehdistöosastolta kertoo sähköpostitse, sanotaan tiedotteessa.

Tehtyjen muutosten taustalla on henkilörakenteen päivittäminen liiketoiminnallisia tarpeita ajatellen ja käytäntöjen yhtenäistäminen vastaamaan muiden maiden käytäntöjä.

– H&M Group tarjoaa jatkossa edelleen sekä kokoaikaisia että osa-aikaisia työtehtäviä, Miettinen jatkaa.

– Mutta tarjoaako enää myyjille, eräs H&M:n työntekijä pohtii PAMin tiedotteen mukaan.

H&M on kansainvälisesti toimiva ruotsalainen konserni, joka myy vaatteita, kosmetiikkaa ja kodintekstiilejä. Yrityksen brändejä ovat H&M, Cos, Monki, Weekday, Cheap Monday sekä & Other Stories, tietää PAMin tiedote kertoa.