Torikaupan ykköstähti

Satokausi: Vaihtelevat sääolosuhteet ja ongelmat työvoiman saatavuudessa ovat olleet mansikkakauden haasteina, mutta ongelmat eivät näy kuluttajalle

Mäntsälän torilla myyntikojua pitävä Leena Böhm on todellinen torimyynnin veteraani: takana on jo lähes 60 vuotta marjojen myyntiä ja tästä ajasta 40 vuotta Mäntsälässä. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Säät ovat kiusanneet mansikanviljelijöitä. Ensin tuli pitkään jatkunut helleaalto ja heti perään jatkuvat rankkasateet. Koronakriisin vuoksi myös ulkomaisen työvoiman saatavuudessa on ollut vaikeuksia.

Mansikanviljelijät ovat olleet kovilla, mutta mansikoita on silti saatu toreille ja kauppoihin kuluttajan saataville.

Kesäkuulle osunut pitkä hellejakso tiesi sitä, että satokausi tulee olemaan nopeasyklinen. Tilanne olisi parempi, jos sateet olisivat olleet ensin ja lämpimät kelit vasta sitten. Tasatakseen tuotantoa viljelijät ovat istuttaneet yleensä useampaa lajiketta, jotka kypsyvät eri tahtiin.

Näin tuottoa saadaan tasaisesti pitkin satokautta juhannuksesta aina elokuun loppuun asti.

Nyt lämmin sää kypsytti eri peltolohkoille sijoitetut eri tahdissa kypsyvät lajikkeet samassa tahdissa ja marjat ovat jäämässä pieniksi.

– Yleensä on aina myöhäisempiä peltolohkoja ja varjoisempia paikkoja, mutta nyt kaikki erot tasoittui. Siihen päälle vielä ne sateet ja meille ainakin tuntui osuvan melko hyvin kaikki sadekuurot, niin se kyllä teki valtavaa tuhoa mansikoille, harmitteli Santasen mansikkatilan Vesa Santanen.

Myös Santasen mansikkatilalla on vajausta ulkomaisesta – yleensä ukrainalaisesta työvoimassa – joka olisi nyt haastavissa olosuhteissa ollut ensiarvoisen tärkeää.

– Tällainen sadetilanne vaatisi kokeneet poimijat ja normaalia enemmän väkeä pellolle, sillä sateen jälkeen siellä on paljon pilaantuneita ja pehmenneitä marjoja, jotka pitää poistaa sieltä rivistä, ja sitten tietysti sadesää yleisesti hidastaa poimintaa, selventää Santanen.

Tilalla on avattu väliaikaisesti itsepoiminta, mutta sadekeleillä senkin suhteen on ollut hiljaista. Kesä on onneksi vielä kesken:

– Ei tässä olla kuitenkaan murheen murtamia ja hyvillä mielin mennään loppukesää kohden.

Iloisilla mielin ollaan myös Mäntsälän torilla, jossa marjoja ja vihanneksia haetaan jo aamutuimaan pystytetyltä Böhmin myyntikojulta. Kuluttajille viljelijöiden vaikeudet eivät ole näkyneet.

Pitkän linjan yrittäjä ja tukkukauppias Leena Böhm on saanut tuottajilta vihanneksia ja marjoja tavalliseen tapaan.

Heidän marjansa tulevat Varsinais-Suomesta. Kylmäkuljetukseen sopiva pakettiauto hakee tuoreita marjoja aamuyöstä suoraan torille myytäväksi.

Pitkän linjan kauppias tietää, että torilta haetaan tuttuja ja turvallisia tuotteita, eikä myyntiin ole tullut mitään uusia tai eksoottisia lajikkeita:

– Perinteiset, eli mansikka, vadelma ja herne menevät parhaiten kaupaksi.

Mansikka on kesän klassikkoherkku

Puutarhamansikkaa on viljelty Suomessa kauan. 1960-luvulla sen viljely laajeni ammattimaiseksi. Mansikka on Suomessa hyvin suosittu marja sekä tuoreena että säilykkeenä, kuten hilloina.

Puutarhamansikasta on kehitetty lukuisia lajikkeita. Käyttötarkoitus, satoisuus, sadonkorjuun ajankohta sekä talven- ja homeenkestävyys vaihtelevat eri lajikkeilla. Ensimmäiset kotimaiset mansikat kypsyvät juhannuksen aikaan, mutta pääasiallinen sadonkorjuu osuu heinäkuulle.

Viljelyala Suomessa: noin 4000 hehtaaria

Keskisato Suomessa: noin 5000 kiloa hehtaarilta

Ruokatieto.fi

Kommentoi

Palvelut