Levannon kyläkirja valmistuu – muistot ja historia nyt yksissä kansissa

Levantolaisten oma kyläkirja ”Levantoo, kylä joka nousi tuhkasta” on valmistumassa.

Kyläyhdistyksen kokouksessa oli kirjasta puhetta viitisen vuotta sitten. Jo sitä ennen Eero Vikström ja Olli-Pekka Eskelinen kiersivät haastattelemassa kylän vanhimpia asukkaita vuosina 2012–2015.

Joitakin haastatteluita on tehty myös vuosina 2017–2019, ihan viimeisimmät haastattelut talvella 2020.

– Itse kirjan kokoaminen alkoi kuuntelemalla nämä haastattelut. Oli muuten oikein mukava kuunnella näitä äänitteitä, sillä niissä kuulee kotoista murretta. Siitä sitten vaan jutut kirjalliseen muotoon ja sopivia kuvia mukaan, tekijät kertovat.

Muutamat kirjoittivat itse muistojaan, jotka laitettiin myös kirjaan. Moni henkilö antoi kirjaan laitettavaksi vanhoja ja uudempiakin valokuvia ja muuta aineistoa.

Kirjan sisältö on ryhmitelty. On ikivanhaa, on koulusta, teistä, postista, entisistä teollisuusyrityksistä ym. Myös nykyisestä Levannosta on monta kirjoitusta.

Kirjassa kuljetaan eri teitä pitkin ja kerrotaan, mitä sen varrella on tai on ollut. ”Pikatietä pohjoiseen”, ”Hämeentietä hiljalleen” ovat esimerkkejä sisällysluettelon otsikoista.

Kirjan tekemiseen ovat osallistuneet Oili Mela-Liikonen, Heikki Laaksonen, Eero Vikström, joka oli ryhmän vetäjä ja Olli-Pekka Eskelinen. Kirjan kokosi Auli Pitkänen.

Levannon Kyläyhdistys on osallistunut kirjan kustannuksiin, joten myyntihinta voidaan pitää kohtuullisena. Kirjassa on hieman yli 300 sivua ja lähes saman verran valokuvia, lehtileikkeitä, pöytäkirjoja ym. vanhoja asiakirjoja.

Kirja julkistetaan sunnuntaina 9.8. klo 14 alkavassa tilaisuudessa Levannon paloasemalla. Kirjan myynti aloitetaan heti tilaisuuden jälkeen.

Sen jälkeen myynti on samassa paikassa keskiviikkona 12.8. klo 17-19, lauantaina 15.8. klo 14-16 ja keskiviikkona 19.8. klo 17-19.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu