Pyyntiluvat vähenivät – yhtä lajia ei saa pyytää Keski-Uudellamaalla lainkaan

Tänä vuonna Suomen riistakeskus on myöntänyt vähemmän hirvieläinten kaatolupia ensi syksyn metsästyskaudelle kuin aikaisempina vuosina.

Uudenmaan alueella on myönnetty yhteensä 1 787 hirven pyyntilupaa. Se on noin 27 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, jolloin hirven pyyntilupia myönnettiin 2 460 kappaletta.

Keski-Uudellamaalla myönnettiin 37 hirvenkaatolupaa, kun viime vuonna myönnettyjen lupien määrä oli 47. Yhdellä pyyntiluvalla saa pääsääntöisesti kaataa yhden aikuisen eläimen tai kaksi vasaa.

Uudenmaan riistakeskuksen riistapäällikkö Visa Erosen mukaan syynä kaatolupien tavallista pienemmälle määrälle on hirvikannan pienentyminen.

– Uudellamaalla yhteenlaskettu hirvikannan tavoitekoko on noin 4 100 hirveä. Kantaa on tiputettu viimeisen neljän vuoden ajan. Nyt se on kahdella hirvitalousalueella jo tavoitehaarukan alapuolella, kahdella tavoitehaarukassa ja yhdellä vielä vähän sen yläpuolella, Eronen kertoo.

Hänen mukaansa hirvikanta on hieman tavoitteiden yläpuolella Uusimaa 3 -alueella, johon kuuluvat Sipoo, Porvoo ja Pornainen.

Valkohäntäpeuroja saa kaataa Uudellamaalla ennätysmäärän. Riistakeskus on myöntänyt alueelle lähes 11 000 kaatolupaa.

Määrä on noin kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna, jolloin valkohäntäpeuran kaatolupien määrä jäi alle kymmenentuhannen. Keski-Uudellamaalla sen sijaan myönnettiin 250 lupaa, joka on kymmenyksen vähemmän kuin viime vuonna.

Silloin lupia myönnettiin 277.

– Uudenmaan peurakanta painottuu vahvasti läntiselle Uudellemaalle, jonne myös valtaosa pyyntiluvista on myönnetty. Itä-Uudellamaalla peurakanta on monin paikoin edelleen harva aivan rannikkoa lukuun ottamatta, Visa Eronen sanoo.

– Harvempi kanta on helpompi saada kehittymään haluttuun suuntaan, hän jatkaa.

Erosen mukaan erot peurojen alueellisissa määrissä selittyvät osittain historiallisella taustalla.

– Läntiselle Uudellemaalle on aikoinaan istutettu peuroja ja kasvatettu kantaa tietoisesti. Itä-Uudellemaalle valkohäntäpeura on levinnyt hitaammin, Eronen toteaa.

Hirvien ja valkohäntäpeurojen lisäksi riistakeskus on myöntänyt Uudellamaalla yhteensä 233 kuusipeuran kaatolupaa, joista 118 kappaletta myönnettiin Länsi-Uudellamaalla. Keski-Uudellamaalla kuusipeuraa ei saa pyytää tänä vuonna lainkaan.

Hirvieläinten pyyntiluvat 2020

Hirvi Keski-Uudenmaan rhy 37 (viime vuonna 47)

Mäntsälä rhy 100 (126)

Pornainen rhy 31 (37)

Sipoo rhy 45 (71)

Valkohäntäpeura Keski-Uudenmaan rhy 250 (viime vuonna 277)

Mäntsälä rhy 378 (346)

Pornainen rhy 58 (46)

Sipoo rhy 200 (182)

Suomen riistakeskus

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut