Kaupasta Mäntsäläkin elää, kertoo talouden asiantuntija

Talous: Kaupan liiton ekonomisti uskoo talouden elpymiseen

Mäntsäläläislähtöinen Bate Ismail valittiin viime syksynä Kaupan liiton ekonomistiksi. Aikaisempi työ Tilastokeskuksella sai väistyä, kun kutsu tuli Etelärantaan valvomaan kaupan alan etuja.

Nyt koronakeväänä talous ja sitä myöten kaupan alakin on ollut joiltain osin syöksylaskussa. Ismail näkee tässä kriisissä silti huomattavan paljon eroja finanssikriisiin, joka keikutti koko maailmantaloutta reipas kymmenen vuotta sitten.

– Silloin kun finanssisektori sakkasi, niin kaikki sakkasi, selventää Ismail

Ismail kertookin, että finanssikriisissä teollisuus ja vienti olivat suurimmissa ongelmissa, kun nyt suurin paine ja lomautusten aalto on iskenyt erikoiskauppaan ja palveluihin. Teollisuus ja vienti ovat jatkaneet olosuhteisiin nähden hyvissä kantimissa, mutta loppukesästä nähdään, mikä on kyseisen sektorin tilanne ja tulevaisuuden odotukset.

Tavalliselle mäntsäläläisellekin selkein ero kriiseissä on irtisanomiset. Finanssikriisissä työvoimaa irtisanottiin, kun nyt Mäntsälässäkin moni on irtisanomisen sijaan lomautettuna.

Ismail ynnäilee lukuja yhteen: Mäntsälän työttömyys on tuoreimpien lukujen mukaan 12 prosenttia ja se oli vuosi sitten noin 5 prosenttia. Tästä 12 prosentista melkein puolet on lomautettuna, joten jos lomautetut kutsuttaisiin takaisin töihin, on ero vuodentakaiseen melko pieni.

– Tuo on minusta mielenkiintoinen aspekti, että jos ja kun lomautetut palaavat töihin, niin tämä oli vain väliaikainen shokki. Työllisyystoimia kuitenkin tarvitaan, jotta ihmisille riittää töitä jatkossakin.

Talouden elpymisestä kertoo myös kuluttajien korkea luottamus talouteen, joka on samalla tasolla kuin vuosi sitten ja Uudellamaalla Mäntsälä mukaan lukien vielä muuta maata korkeampi.

Kriisistä on noussut voittajia ja uusia trendejä. Selkein voittaja on päivittäistavarakauppa, kun ihmiset viettivät aikaa kotona ja hamstrasivat kaapit täyteen ruokaa. Erikoiskauppojen, kuten vaatekauppojen, optikoiden ja esimerkiksi kirjakauppojen myynti on pudonnut lähes 90 prosenttia.

Kauppa on pian palaamassa raiteilleen, mutta useat kaupat toimivat edelleen erikoisilla aukioloajoilla, joten työvoimaa ei olla täysin kutsuttu takaisin.

Selkeä uusi tämän kevään kasvava trendi on verkkokaupan kasvu.

Ismailin mukaan myös pienyrittäjät ja perinteiset kivijalkakauppiaat ovat lähteneet uusilla innovaatioilla mukaan verkkokauppaan. Suurin raha menee silti suurille kansainvälisille toimijoille.

Hyvänä esimerkkinä vaikka Amazon, joka etsii parhaillaan Pohjoismaista sijainteja logistiikkakeskuksilleen. Ismail vinkkaakin Mäntsälän suuntaan, että tähän voisi tarttua.

Kansainvälisessä verkkokaupassa on silti myös ongelmia. Vuodenvaihteessa voimaantuleva lakimuutos onneksi tilkitsee ulkomailta tulevan halpatavaran kilpailuetua, kun aikaisemmin alle 22 euron arvoisista tuotteista ei tarvinnut maksaa arvonlisäveroa.

Toinen ongelma koskee epämääräisen muovitavaran tuontia meidän kiertotalouteen. Suomi on kiertotalouden johtavia maita, mutta esimerkiksi Kiinasta tuodut tuntemattomat muovilaadut voivat pilata suuriakin määriä kierrätysmuovia, kun se sekoittuu meidän kiertotalouteen.

– Ja siinä on se suuri ongelma, kun niillä myyjillä ja valmistajilla ei ole samanlaista kuluttajan vastuuta kuin kotimaisilla ja EU:n alueelta tuoduilla tuotteilla, Ismail selventää.

Myllymäen, Ehnroosin ja lukion kautta yliopistoon kulkenut Ismail näkee Tokmannin kaltaiset logistiikkakeskukset Mäntsälän valttina, mitä pitäisi tulevaisuudessakin houkutella kuntaan. Ne tuovat mukanaan myös toisenlaista yrityskehitystä ja palveluita.

– Kunta voi aktiivisella kaavoittamisella saada tuottoisia yrityksiä alueelleen. Samalla on tärkeää kehittää osaavaa työvoimaa oppilaitosten ja yritysten yhteistyön kautta, mikä hyödyttää kaikkia osapuolia.

Toinen selkeä kehityskohde Ismailin mielestä on korkeakoulutettujen houkutteleminen kuntaan. Itsekin lapsuutensa ja nuoruutensa Mäntsälän urheilukentillä ja metsissä viettänyt Ismail pitää Mäntsälää hyvänä kuntana perheellisille, joista molemmat tai toinen käy töissä pääkaupunkiseudulla.

– Koronan tuomat poikkeusolot opettivat sen, että etätyö on tehokasta ja Mäntsälä on juuri sopivan matkan päässä pääkaupunkiseudusta. Jos toimistolla käy sen 2–3 kertaa viikossa, niin vajaan tunnin matkan jaksaa esimerkiksi vuoropäivin, visioi Ismail.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut