Täysin piittaamatonta – luvattomat kaatopaikat aiheuttavat närää

Ympäristö: Jotkut ajattelevat pääsevänsä helpolla kun jätekuorma kipataan metsään, mutta sotku jää silti aina jonkun siivottavaksi ja maksettavaksi

Jätteiden vieminen toisen omistamalle maalle ja roskaaminen on laissa kiellettyä. Tasaisin väliajoin pienten metsäteiden varsille ja kääntöpaikoille ilmestyy luvattomia kaatopaikkoja, joiden siivoaminen ja kustannukset lankeavat epäreilusti maanomistajan harteille.

Mäntsälässä Hautjärven kylällä maanomistaja sai koiranulkoiluttajalta ikävän tiedon. Metsätien päähän oli ilmestynyt kaksi kasaa rakennusjätettä. Lähemmin tarkasteltuna paikalle oli tuotu puretun kanalan kaikki osat verkkoaitoineen päivineen.

Maanomistaja ei olisi ollut asiasta tietoinen ilman koiranulkoiluttajan vihjettä. Ulkoiluttaja ei kulje tiellä päivittäin, joten jätteiden tuonnin ajankohdaksi voidaan arvioida noin kesä–heinäkuun vaihdetta.

Jätteiden vieminen toisten maille on aina piittaamatonta toimintaa ja ylimääräinen kustannus maanomistajalle.

Jätelain kahdeksannessa luvussa kerrotaan, että ympäristöön ei saa jättää jätettä, joka rumentaa maisemaa, tai voi johtaa esimerkiksi eläimen loukkaantumiseen.

Roskaaja on velvoitettu siivoamaan jälkensä, mutta nyt kun tekijää ei tiedetä, lankesi siivoamisvelvollisuus lain mukaan maanomistajalle.

Luvaton kaatopaikka ei ollut ensimmäinen laatuaan. Alueelle oli muutamia vuosia sitten tuotu toisen tien päähän ilmeisesti tyhjennetyn asunnon irtaimisto kalusteista, jääkaapista, pakastimesta ja jopa pakasteista lähtien. Kyseisen tien päähän on nyt rakennettu puomi estämään kulku syvemmälle metsään ja sama käsittely on nyt tiedossa tälläkin kertaa.

Osa jätteistä päätyy myös roskikseen, mutta aivan väärään sellaiseen.

Mökkiläisten kotitalousjätteitä varten keväällä tuotuihin ja syksyllä poistettaviin roskiksiin on jätetty sinne kuulumatonta jätettä aina toimistotuoleista, rakennusjätteistä ja pölynimureista moottorisahoihin.

Keski-Uudenmaan Ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Tanja Rajamäki kertoo, että luvattomista kaatopaikoista tulee ilmoituksia normaaliin tapaan, eikä mitään erityistä kasvua ole onneksi havaittavissa.

Kunnan viheraluemestari Sari Parjanen huomauttaa siitä, että valitettavin asia kuntakeskuksella on ilkivalta yleisillä alueilla, joka muun muassa kohdistuu juurikin roskiksiin.

Roska-astioita tuhotaan tai niiden pussit revitään pois paikoiltaan ja heitellään ympäriinsä.

Mäntsälästä lähin Kiertokapulan jätteidenkäsittelyalue sijaitsee joko Hyvinkäällä (Kapulan jätteidenkäsittelyalue) tai Järvenpäässä (Puolmatkan jätteidenkäsittelyalue). Kyseisillä jätteidenkäsittelyalueilla otetaan vastaan niin sekalaista rakennusjätettä kuin monia muitakin jätteitä.

Rakennus- ja puutarhajäte

Puutarha- ja rakennusjätteet toisen maalle vievä syyllistyy jätelain roskaamiskiellon rikkomiseen sekä toisen kiinteistön hallinnan loukkaamiseen, josta säädetään rikoslaissa.

Jätelain 8 luku 72 §: Ympäristöön ei saa jättää jätettä, hylätä konetta, laitetta, ajoneuvoa, alusta tai muuta esinettä eikä päästää ainetta siten, että siitä voi aiheutua epäsiisteyttä, maiseman rumentumista, viihtyisyyden vähentymistä, ihmisen tai eläimen loukkaantumisen vaaraa tai muuta niihin rinnastettavaa vaaraa tai haittaa.

73 §: Roskaajan on poistettava roskaava esine tai aine ympäristöstä ja muutoinkin siivottava roskaantunut alue.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut