Ansaitusti eläkkeelle — Määttänen on ollut usean koirasukupolven tuki ja turva

Mäntsälän Eläinlääkäriasemalta yli 20 vuoden työrupeaman jälkeen eläköityvä eläinhoitaja Kirsti Määttänen on ollut klinikan asiakkaille tärkeä tuki jo useamman koirasukupolven ajan. Kirsti tekee viimeisen työvuoronsa 6.8. ja jää kesäloman jälkeen eläkkeelle 1.9. alkaen. Taakseen hän jättää Kirstin kokoisen aukon. katriina raanto

Katriina Raanto

Mäntsälän Eläinlääkäriasemaa kohtaa elokuussa suuri menetys, kun pitkäaikainen eläinhoitaja Kirsti Määttänen jää eläkkeelle työskenneltyään yli 20 vuotta samassa paikassa eläinhoitajana.

Työpaikan osoite, nimi ja omistajatkin ovat muuttuneet – asiakkaiden ja työkavereiden iloksi Kirsti on pysynyt.

Kirsti aloitti 1990-luvun alussa Mäntsälän Eläinlääkäriaseman perustajan, Merja Dahlbomin, opissa. Hän oli klinikan vakituinen asiakas ja tunnettu kasvattaja ja kun Dahlbom tarvitsi lyhyellä varoitusajalla eläinhoitajan sijaista, hän kääntyi kotona pienten lasten kanssa olleen Kirstin puoleen.

90-luvun Kirsti sijaisti eläinhoitajia klinikalla ja trimmasi samalla koiria rakennuksen toisessa päässä. Vuosikymmenen lopulla hän aloitti klinikalla päätoimisena eläinhoitajana ja trimmasi edelleen ehtiessään.

Vuonna 2004 Mäntsälän Eläinlääkäriasema muutti nykyiseen osoitteeseen Mäntymäentielle, joka oli suunniteltu nimenomaan eläinlääkärin praktiikkaa varten.

Kirsti jatkoi trimmaamista eläinhoitajan työn ohella vastaanottohuoneessa numero 1.

Virallisesti hän valmistui eläinhoitajaksi Amiedusta vuonna 2006.

Työskenneltyään pitkään lisääntymistieteisiin erikoistuneen Dahlbomin opissa tuli hänestä luontevasti klinikan lisääntymishoitaja.

– Elämässä on monia sattumia. Minäkin päädyin alalle sattuman kautta, kun Merja tarvitsi apua. Mutta täytyy sanoa, että ala on kyllä minun alani. Aina sattuu ja tapahtuu, ja minä pidän asiakastyöstä. Kun lemmikki sairastuu, on se omistajalle usein kova paikka ja hän voi olla hädissään, epätoivoinenkin. Silloin on hyvä olla tukena ja selittää asiat selkeästi ja totuudenmukaisesti.

Ikänsä koiria harrastanut Kirsti on ansioitunut myös koiraharrastuspuolella. Hän on kasvattanut menestyksellä vuodesta 1971 alkaen kennelnimellä Panda’s, saavuttanut useita Vuoden Kasvattaja -titteleitä oman rotunsa cavalierkingcharlesinspanielien piirissä, pätevöitynyt ulkomuototuomariksi ja toiminut aktiivisesti rotuyhdistyksen hallituksessa.

Kahdessakymmenessä vuodessa ala on kehittynyt huimasti, niin välineiden kuin työtapojenkin osalta. Inhimillinen puoli työssä on säilynyt samana ja on edelleen ensiarvoisen tärkeää.

Kirstistä onkin tullut tärkeä tuki lukuisille eläinten omistajille niin iloissa kuin suruissa ja hän on oppinut tuntemaan asiakkaita ja heidän lemmikkejään jo useammassa polvessa.

Klinikan leppoisa maalaiseläinlääkärin tunnelma, kotoisa olo ja yhteen hioutunut työporukka saa vastaanoton tuntumaan perheeltä.

– Jään kuitenkin hyvällä mielellä eläkkeelle, täällä on pätevä tiimi nuoria, innokkaita hoitajia jatkamassa. Nyt minulle jää enemmän aikaa kupsutella pihaa ja viettää aikaa lapsenlasten, koirien ja ystävien kanssa. Ocicat-kissa Reinon myötä myös kissat ovat alkaneet kiinnostamaan.

- Ikävä varmasti tulee, se on selvä, mutta voinhan aina tehdä tarvittaessa keikkaa, nauraa Kirsti.

Haikealta Kirstin lähtö tuntuu klinikallakin. Klinikan johtaja Taru Latvanen nimittää Kirstiä klinikan sieluksi ja äitihahmoksi, joka on jaksanut innostaa ja kannustaa myös kymmeniä eläinhoitajaharjoittelijoita uransa alkuun.

– Valtava määrä pitkän työuran aikana kertynyttä hiljaista tietoa poistuu Kirstin mukana, toteaa Taru.

– Onneksi hän on lupautunut vielä eläkkeeltäkin tarvittaessa tuuraamaan!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. ”Ois tarttenu tehrä” – kyläkirjan julkistamista juhlittiin Levannolla
 2. Frisbeegolfin superviikko päättyi Sepän Heittoon
 3. Pääkirjoitus: Panikointi on sallittua
 4. Mistä maskeja Mäntsälästä?
 5. Mäntsälän ja Pornaisten välisen tien päällystetyöt jatkuvat syyskuun alkuun
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 10. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 11. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 12. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki
 13. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 14. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 15. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"

Näytä lisää