Maailmanperintökohde joka mahtuu jalkojen väliiin - Struven ketjulla selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla

Struven ketju on kolmiomittausketju Pohjoisen jäämeren ja Mustanmeren välillä. Sillä selvitettiin maapallon muotoa ja kokoa 1800-luvulla.

Ketju edustaa tieteen ja tekniikan kulttuuriperintöä ja se otettiin vuonna 2005 Unescon maailmanperintöluetteloon.

Lapinjärven Tornikalliolla sijaitsee yksi Struven ketjun mittauspisteistä.

Mittauspisteelle löytää ajamalla ensin Porlammille, josta Myrskyläntielle jolta alkavat myös opasteet Struven ketjulle. Myrskyläntieltä käännytään opasteiden ohjaamana Pyhäjärventielle jota jatketaan loppuun saakka.

Pyhäjärventien varrella voi nähdä myös komeaa ylämaankarjaa, jota laiduntaa Porlammin kartanon mailla.

Auton voi pysäköidä Pyhäjärven rantaan, josta kävellään takaisin samaa tietä parisataa metriä.

Opastaulu Struven ketjusta tiestä erkanevan polun alussa näyttää mistä polku ylös alkaa.

Kyltiltä matkaa ylös on noin 350 metriä. Liikuntarajoitteiselle polku ei jyrkkyyden ja epätasaisen maaston vuoksi sovellu. Mittausreikä on pieni, ja sen löytää kun kalliolle noustua jatkaa vielä pienen matkan kalliota vasemmalle, jossa on kapea opastaulu.

Porlammin piste Lapinjärven Tornikalliolla mitattiin vuonna 1833. Se on eroosion kuluttama, mutta edelleen selkeästi erottuva.

Oma kesävieraani ihmetteli ylhäällä missä ketju, joten kannattaa ehkä etukäteen tarkemmin kertoa seurueelle että sieltä löytyy reikä kalliosta, ei ketjua.

Kolmioketjun mittaukset aloitettiin vuonna 1816 ja saatiin päätökseen vuonna 1855. Ketju muodostuu 258 peruskolmiosta ja 265 peruspisteestä.

Pohjoisin piste sijaitsee Norjassa lähellä Hammerfestiä Jäämeren rannalla ja eteläisin Mustanmeren tuntumassa Ukrainassa.

Tiettävästi ketjun mittausreikiin kiinnitettiin alun perin lyijyllä metallilaatta, mutta niin laatat kuin lyijykin ovat aikojen saatossa hävinneet.

Pyhäjärvi jolle näkymät ylhäältä avautuvat, on suuri, 13 neliökilometrin kokoinen ja näköalat ylhäältä hienot.

Järven vesi on runsasravinteista ja saven sumentamaa, mikä teki vedestä ainakin alkukesästä aivan ruskeaa.

Pyhäjärvi ulottuu Lapinjärven kunnan ja Orimattilan kaupungin alueille, kahteen eri maakuntaan. Järven ala on 13 neliökilometriä. Järven keskisyvyys on on 20,8 metriä.

Toinenkin mittauspiste sijaitsee seudulla. Pyhtään mustaviirin piste mitattiin ja merkittiin poranreiällä kallioon vuonna 1833. Mustaviiren piste on Suomen eteläisin Struven maailmanperintöpiste.

Pisteen vieressä on nykyään näkötorni, josta on komeat maisemat itäisen Suomenlahden kansallispuistoon.

Mustaviiri on merellinen saari, joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Loviisasta.

Lähde: Maanmittauslaitos

Fakta

Struven ketju

Kolmioketjun mittauksia tehtiin 1816-1855.

Ketjussa on 265 peruspistettä.

Pohjoisin piste on Norjassa lähellä Hammerfestiä Jäämeren rannalla ja eteläisin Mustanmeren tuntumassa Ukrainassa.

Suojeltavia maailmanperintöpisteitä on 34, joista kuusi Suomessa: Mustaviiri, Porlammi, Oravivuori, Alatornion kirkko, Aavasaksa, Stuorrahanoaivi. Porlammin piste mitattiin vuonna 1833 ja Mustaviirin 1833.

Lähde: Maanmittauslaitos

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut