Vastuuta ja velvollisuuksia – nuorten työinto ei ole laantunut, vaikka paikkoja oli tänä kesänä vähemmän jaossa

Kesätyöt: Monelle nuorelle kesätyöt ovat ponnahduslauta työelämään

Tuomas Ruuskanen siistii mielellään urheilupuiston aluetta, koska hän käyttää iltaisin itsekin alueen palveluita. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Kuluneen kevään ja alkukesän aikana useat yritykset ja työnantajat joutuivat lomauttamaan henkilöstöään raskaalla kädellä. Samalla joidenkin nuorten haaveet kesätöistä kariutuivat.

Nuoret silti hakivat ahkerasti kesätöitä ja aivan kaikki eivät jääneet ilman. Mäntsälän kunta työllisti tänäkin kesänä nuoria, vaikka ei yhtä useaa kuin edellisinä kesinä.

Mäntsälän kunta on tänä vuonna ottanut kesätöihin 10 nuorta niihin tehtäviin, mihin koronapandemian vuoksi on voitu sijoittaa nuoria, eli ulko- ja viheralueiden hoitotehtäviin, liikuntapaikkojen hoitotehtäviin, kiinteistöjen kunnossapitotehtäviin, sekä vapaa-ajanpalveluihin.

Tämän lisäksi kunta on myöntänyt nuorten työllistämiseksi yrityksille ja yhteisöille palkkauksen tukemiseksi yhteensä 70 kappaletta 300 euron arvoisia kesätyöseteleitä ja kaikki setelit on työllisyyskoordinaattori Tiina Hastin mukaan käytetty.

Yksi kunnalle työllistyneistä nuorista on 17-vuotias Tuomas Ruuskanen, jolle kesätyöt ulko- ja viheralueiden hoidossa on työuran ensimmäinen. Ruuskanen haki useaan kesätyöpaikkaan netin työnhakusivustojen kautta, mutta toukokuussa tuli kutsu ja kesäkuun alussa alkoivat työt kunnan palveluksessa.

Työ viheralueiden ja etenkin urheilupuiston ylläpidossa on urheilevalle nuorukaiselle mieleinen:

Alaikäisenä on melko vaikea saada töitä

Erin Eloranta

– Työ vaikutti hakiessa juuri minulle sopivalta, kun urheilen itsekin paljon ja tykkään olla ulkona, niin nyt pääsee huolehtimaan tästä alueesta, niin motivoihan se.

Ruuskanen kertoo, että työtä on saanut tehdä hyvässä ympäristössä ja myös sopivan itsenäisesti.

Kesätöiltä Ruuskanen hakee ennen kaikkea kokemusta, sillä se auttaa tulevaisuudessa työnhaussa. Hän myös tietää, että työpaikan saaminen oli osaltaan onnekasta, sillä kaikki kaverit eivät työllistyneet kesäksi.

Myös Erin Eloranta aloitti oman kesätyöuran kunnan palveluksessa kaksi vuotta sitten. Viime vuosi kului Helsingissä Nordean palveluksessa ja tänä vuonna työpaikka tarjoutui alati kasvavan verkkokaupan parissa Tokmannilta. Myös Eloranta tunnistaa ensimmäisen työpaikan arvon:

– Alaikäisenä on melko vaikea saada töitä, joten olin onnekas kun sain ensimmäisen työn kunnalta. Se avaa sitten kokemuksen kautta paikkoja muihin työpaikkoihin, pohtii Eloranta.

Eloranta haki töitä seurailemalla yritysten nettisivuja. Hänkin haki töitä laaja-alaisesti, mutta esimerkiksi yötyöt rajattiin haun ulkopuolelle. Keväällä ylioppilaaksi kirjoittanut Eloranta halusi päästä töihin, kun aika kotona toimettomana venyi toiselle kuukaudelle.

Myös lisärahan tienaaminen mahdollista omilleen muuttoa varten kävi tietenkin mielessä.

– Kun oli ollut kotona ilman päivittäistä tekemistä, niin kyllä minusta on kiva käydä töissä jo ihan senkin takia, että on jotain tekemistä, kertoo Eloranta.

Elorannankaan ystävistä kaikki halukkaat eivät työllistyneet ja esimerkiksi riskiryhmään kuuluvien työllistyminen oli erittäin vaikeaa. Osalta lähti työt kesän kynnyksellä alta, vaikka nyt töitä on taas Elorannan mukaan tarjottu, mutta vain osa-aikaisena.

Kumpikin haastateltu on ollut tyytyväinen kesätyöhönsä ja he pitävät työn määrää sopivana. Työ on myös vastannut heidän odotuksiaan tarjotusta työstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. ”Ois tarttenu tehrä” – kyläkirjan julkistamista juhlittiin Levannolla
 2. Frisbeegolfin superviikko päättyi Sepän Heittoon
 3. Pääkirjoitus: Panikointi on sallittua
 4. Mistä maskeja Mäntsälästä?
 5. Mäntsälän ja Pornaisten välisen tien päällystetyöt jatkuvat syyskuun alkuun
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 10. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 11. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 12. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki
 13. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 14. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 15. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"

Näytä lisää