Pahin ei toteutunut – koulujen lukuvuoden aloitus on seuraava etappi

Lastensuojelu: Keväällä eristystoimien pitkittyessä heräsi huoli siitä, että perheiden sosiaaliset ongelmat kärjistyvät ja lastensuojelu tulisi ruuhkautumaan

Lastensuojelun avohuollon esimies Tanja Tikkanen-Lamminen ja perhesosiaalityön esimies Anni Partanen uskovat, että lastensuojelunkin tilanne voi muuttua syksyllä. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Lastensuojelun keskusliiton ohjelmajohtaja Miia Pitkänen esitti eristystoimien alkaessa 23. maaliskuuta Ylen aamussa huolensa siitä, että lastensuojelun asiakkaiden määrä voi kasvaa. Taustalla oli ajatus, että jos aikuisten sosiaaliset ongelmat kärjistyvät, voi se johtaa väkivaltaan perheissä ja näkyä lastensuojelun tarpeen lisääntymisenä.

Toistaiseksi ainakaan tilastojen valossa Mäntsälässä, eikä muualla Keusoten alueella ole havaittu merkittävää kasvua esimerkiksi huostaanottojen ja sijoitettujen lasten määrässä verrattuna edellisvuoden lukuihin.

Lastensuojelun avohuollon esimies Tanja Tikkanen-Lamminen on kuitenkin havainnut haastatellessaan sosiaalityöntekijöitä, että esimerkiksi taloudellinen tilanne on lisännyt aikuisten stressiä.

Ilmoitusmääriin on vaikuttanut myös luonnollisesti koulujen sulkeminen, sillä koulut ovat lastensuojelulle merkittävä ilmoitusten tekijä.

–Koulujen kanssa tehdään tietenkin tiiviisti yhteistyötä, kertoo perhesosiaalityön esimies Anni Partanen

Mitään valtavaa aaltoa ilmoitusmäärissä ei silti tullut, vaikka koulut avattiinkin toukokuun puolessavälissä pariksi viikoksi. Ajatukset onkin nyt kohdistettu tulevaan syksyyn, jolloin tilanne voi olla jo toinen.

– Joidenkin erityistä tukea tarvitsevien kohdalla koulu on ollut enemmän tukeva rakenne kuin toisille, ja heidän kohdallaan sosiaalityöntekijät ovat ilmaisseet huolensa, kertoo Tikkanen-Lamminen.

Molemmat ovat myös tyytyväisiä järjestöpuolen toimintaan, esimerkiksi ruoka-avun järjestämisessä.

Toinen lastensuojeluun vaikuttanut tekijä Mäntsälässä on ollut suuri organisaatiomuutos. Tikkanen-Lamminen kertoo, että kunnat liittyivät mukaan erilaisilla resursseilla ja nyt ollaan tehty työtä näiden resurssien tasaamisen eteen. Päämääränä on, että jokainen saa tasalaatuista palvelua.

Lastensuojelu ja perhesosiaalityö on raskasta työtä ja henkilöstön vaihtuvuus on suurta, valtakunnallisestikin. Keusoten alueella tilanne on vakanssien suhteen kuitenkin hyvällä mallilla.

Mäntsälässä uudistuksen myötä eriytetään elokuusta lähtien avo-, sijais-, ja jälkihuolto, kun ne ovat ennen toimineet samassa yksikössä. Uudistuksen myötä lastensuojelun työ tulee helpottumaan. Lisäksi perhesosiaalityön resursseja on lisätty.

Viime vuonna Mäntsälässä toimi kaksi sosiaalityöntekijää ja yksi sosiaaliohjaaja, kun nyt määrää on nostettu kahteen sosiaalityöntekijään ja neljään erityissosiaaliohjaajaan, joista kaksi vuoden määräaikaisella ja kaksi vakituisena.

Korjausliike tehtiin, kun asiakasmäärien ja ilmoitusten määrät olivat nousussa.

Perhesosiaalityö Mäntsälässä

Keusote puhelinvaihde 10.6. alkaen p. 019 711 0000, ma-pe klo 8–16

Virka-aikainen (ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-13) lapsiperheiden päivystyksen numero on Mäntsälä-Pornaisten alueella

p. 050 497 0160.

Virka-aikainen lapsiperheiden päivystys ottaa vastaan lastensuojeluilmoitukset ja sosiaalihuoltolainmukaiset yhteydenotot puhelimitse tai kirjallisesti, arvioivat kiireellisyyden sekä tekevät ensiarvion lapsen ja hänen perheensä tilanteesta. Päivystystä voi matalalla kynnyksellä konsultoida lapseen kohdistuvasta huolesta.

Perhesosiaalityön osoite:

Karhukuja 1,

04600 Mäntsälä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. ”Ois tarttenu tehrä” – kyläkirjan julkistamista juhlittiin Levannolla
 2. Frisbeegolfin superviikko päättyi Sepän Heittoon
 3. Pääkirjoitus: Panikointi on sallittua
 4. Mistä maskeja Mäntsälästä?
 5. Mäntsälän ja Pornaisten välisen tien päällystetyöt jatkuvat syyskuun alkuun
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 8. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 9. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 10. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 11. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 12. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki
 13. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 14. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 15. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"

Näytä lisää