Vaellusretki Lapissa vaihtuikin Seitsemisen kansallispuistoon

Ohkolan retkeilijät ryhmäkuvassa.

Ohkolan nuorisoseuran vaellusretki kesällä 2020 oli poikkeuksellinen.

Alkuperäinen suunnitelma oli mennä Lappiin Pyhän ja Luoston väliselle vaellukselle. Pohjoisen keväinen lumitilanne ja koronarajoitukset pakottivat miettimään kohdetta uudelleen.

Alkuperäinen kokoonpanokin muuttui jonkun verran kevään aikana.

Kohteeksi valikoitui lopulta Seitsemisen kansallispuisto ja siellä Virkatie, 25,9 kilometriä kahdella telttayöllä.

Osa vaeltajista kiersi koko lenkin, osa noin 18 kilometriä ja osa oli mökkiryhmässä.

Kaikkiaan matkassa oli mukana 19 lasta ja nuorta sekä 13 muuta ikähaitarilla reilu 2-viikkoinen vauva ja 75-vuotias mummo. Mukavan lisän ryhmään tänä vuonna toi Ohkolan Perusta kotoisin oleva vaihto-oppilas.

Lasten ja nuorten odotus palkittiin vaellusreissun toteutumisella. Avustusten, muun muassa Nivos ja yksityinen lahjoittaja sekä oman varainhankinnan avulla pystyttiin lasten ja nuorten osallistumismaksut minimoimaan.

Maanantaina 8.6. PS-bussi vei retkeilijät Ikaalisiin, Jaulin kämpälle. Siellä vaeltajat nostivat rinkat selkään ja patikoivat ensimmäiselle telttapaikalle.

Viikonlopun sateet enteilivät kosteahkoa reissua. Onneksi ne vain mahdollistivat nuotiopaikkojen käyttämisen reitin varrella metsäpalovaroitusten väistyttyä.

Toisena päivänä oli valittavana 10 tai 18 kilometrin lenkki. Tämä aiheutti päänvaivaa jo etukäteen, koska alle 10-vuotiaatkin halusivat kiertää pitkän lenkin.

Onneksi he saivat tahtonsa läpi, sillä porukassa kaverien kera matkanteko on mukavaa.

Viimeinen vaelluspäivä oli lyhyt matkaltaan ja koko loppupäivä jäi yhteistä aikaa Jaulin kämpällä. Saunottiin, uitiin ja syötiin muun muassa muurinpohjalettuja sekä nautittiin kesästä.

Joka päivä lapset leikkivät kirkonrottaa iltaisin ja perinteisesti hiukset olivat jos jonkinlaisilla leteillä.

Mökkiryhmäläiset tutustuivat päivien aikana lähialueen luontopolkuihin. Lakkoja ja mustikoita tulee kukinnasta päätellen runsaasti. Pitkospuita pitkin oli hyvä kävellä.

Sää suosi matkalaisia ja pientä ensimmäisen illan sadetta ei edes lasketa. Paluumatkalla 11.6. vierailtiin Helvetinjärven kansallispuistossa. Helvetinkolun rotko oli näkemisen arvoinen ja lunasti jylhällä olemuksellaan odotukset.

Paluumatkalla reissulaisilta kuultuja kommentteja: Parasta oli käveleminen. Hauskinta oli leikkiminen, varsinkin kirkkistä. Ohkolassa on mukavia ihmisiä. Ensi vuonna ollaan mukana. Minne mennään? Hienoa, että eri-ikäiset reissaavat yhdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. ”Ois tarttenu tehrä” – kyläkirjan julkistamista juhlittiin Levannolla
 2. Frisbeegolfin superviikko päättyi Sepän Heittoon
 3. Pääkirjoitus: Panikointi on sallittua
 4. Mistä maskeja Mäntsälästä?
 5. Mäntsälän ja Pornaisten välisen tien päällystetyöt jatkuvat syyskuun alkuun
 6. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 7. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 8. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 9. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 10. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 11. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki
 12. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa
 13. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 14. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 15. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta

Näytä lisää