Kirjastolle lisää tehtäviä – tilat vaikeuttavat jo nyt palvelujen kehittämistä

Kulttuuri: Valtuustoaloitteella käydään lukutaidon rapistumista vastaan

Kirjaston nykyiset tilat rajoittavat palveluiden kehittämistä. Arkisto/Tanja Niemi-Laurila

Jesse Helminen

Pihla Keto-Huovinen ja muita allekirjoittaneita jättivät viime syksynä kunnanvaltuustolle Lue Lisää! -aloitteen, jolla haluttiin tehdä työtä lasten ja nuorten lukutaidon edistämiseksi.

Aloitteen takana oli huoli Suomen heikentyneistä PISA-tuloksista ja arvioinnin mukaan heikkoja lukijoita oli Suomessa jo kahdeksan prosenttia. Lisäksi Eurostatin tutkimusten (8/2016) mukaan Suomessa on enemmän koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle pudonneita nuoria kuin muissa Pohjoismaissa.

Aloitteessa myös mainittiin, että lukutaito on yksi avaintekijä syrjäytymisen ehkäisyssä ja se on myös elinikäisen oppimisen perusta.

Aloitteessa ehdotettiin, että yksi ratkaisu lasten ja nuorten lukutaidon edistämiseen on, että kunnassa tehtäisiin lukutaitoa edistävää työtä teatterin ja draaman keinoin, ja tätä voitaisiin tehdä kirjastoihin palkattavan draamapedagogin toimesta.

Esimerkiksi otettiin Helsinki, jossa kaupunginkirjastolla työskentelee draamapedagogi.

Kirjastopalvelujohtaja Anu Järvi-Uutela pitää ajatusta hyvänä ja kirjasto on valmis sellaista tekemään, jos hankkeeseen ohjataan resursseja. Nykyisillä resursseilla ei ole mahdollista palkata kokopäiväistä draamapedagogia, sillä hänelle ei riittäisi tarpeeksi töitä.

Yhteistyön toteuttaminen vaatii resursseja kaikilta osapuolilta.

Järvi-Uutela ehdottaakin, että palvelua voisi ostaa ostopalveluna, tai toimi voitaisiin sisällyttää jonkun kirjaston työntekijän toimenkuvaan. Se on kuitenkin varmaa, että projektia ei pistetä hetkessä liikkeelle.

– Yhteistyömahdollisuuksien selvittäminen esimerkiksi kansalaisopiston kanssa on mahdollista, mutta myös yhteistyön toteuttaminen vaatii resursseja kaikilta osapuolilta.

Kirjasto tarjoaa nykyisellään jo lukemista edistäviä palveluja. Mäntsälän kulttuurikasvatussuunnitelmaan on kirjattu 1.–9. luokkien lukemisen ja lukutaidon edistämistyön lupaukset kirjaston osalta.

Kaikki Mäntsälän alueen ekaluokkalaiset ovat esimerkiksi vuoden 2019 syksystä alkaen päässeet mukaan elämykselliseen kirjastovierailuun, jossa kirjastoon tutustutaan tarinoiden, elämysten ja aistimusten avulla.

Iloisena uutisena voi myös pitää sitä, että lastenkirjallisuuden lainaukset ovat olleet viime vuosina kasvussa.

Järvi-Uutela tunnistaa silti ilmiön, jossa älypuhelimien nopeasta informaatiosta on vaikea siirtyä syventymistä vaativaan kuunteluun:

– Jotkin ekaluokkalaiset täytyy opettaa kuuntelemaan tarinaa, että siinä menee melkein se vuosi, että ne oppivat istumaan paikoillaan sen kymmenen minuuttia ja kuuntelevat.

Kirjastolla riittäisi muutakin kehitettävää ja resursseja voitaisiin kohdistaa esimerkiksi uusiin tiloihin.

Nykyiset tilat rajoittavat palveluiden kehittämistä, eikä Mäntsälä pysty vastaamaan täysin kirjastolain vaatimuksiin.

Kirjasto on asukaslukuun suhteutettuna Suomen pienimpiä. Tämän kokoisessa kunnassa suositusten mukainen tilamäärä olisi 2000 neliötä ja nykyinen kirjasto kattaa vain 900 neliötä. Tilaa ei ole esimerkiksi kirjastolain 6 § vaatimille tiloille harrastuksille ja kokoontumisille.

Kunnanvaltuusto hyväksyi 22.6. kokouksessa aloitteen kunnanhallituksen esityksen mukaisesti. Kokouksessa kuultiin kirjastopalvelujohtaja Järvi-Uutelaa. Valtuustoaloitteeseen liittyvät resurssiesitykset ratkaistaan myöhemmin talousarvion yhteydessä.

Lainausmäärien kasvu 2018–2019

Lainaajien määrä kasvoi 5 %.

Kävijöiden määrä kasvoi 6 %.

Lainaus kasvoi 11 % ja lastenkirjallisuuden lainaus 14 %.

E-kirjojen lainaus kasvoi 68 % ja e-lehtien 137%.

Lainaus kirjastoautosta, jossa asioi paljon koululaisia, opettajia ja päiväkodin henkilökuntaa kasvoi vuoteen 2017 verrattuna 20%. (vertailuvuotena 2017, koska 2018 kirjastoauto oli pois ajosta puoli vuotta).

Kokonaisuudessaan vuonna 2019 Mäntsälässä lainoja tehtiin 235 283 kappaletta, joista kirjastoautosta lainattujen osuus oli 38 481.

Kirjojen osuus lainoista oli 191 076, eli noin 81%.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu