Suurella osalla luontaistuotteiden ja ravintolisien myyjistä on verkkosivuillaan puutteellisia hintamerkintöjä, selviää aluehallintovirastojen (avi) tekemästä isosta selvityksestä. Lisäksi sivuilta löytyi esimerkkejä harhaanjohtavasta markkinoinnista esimerkiksi hyväksymättömillä terveysväittämillä.
Avit tarkastivat huhti-toukokuussa 246:n luontaistuotteita ja ravintolisiä myyvän yrityksen verkko- ja Facebook-sivut sekä alan printtimainontaa. Tarkastetut yritykset kuuluivat neljään eri ketjuun ja lisäksi mukana oli 86 itsenäistä toimijaa.
Kahdella ketjulla neljästä ja peräti 86 prosentilla itsenäisistä toimijoista oli puutteita yksikköhintojen esittämisessä. Yksikköhinta tarkoittaa hintaa kilogrammaa tai litraa kohden. Yksikköhinta pitää hintamerkintäasetuksen mukaan esittää painon tai tilavuuden mukaan myytäville valmispakatuille tuotteille, joiden koko on vähintään 50 g tai 50 ml.
Avien mukaan niilläkin yrityksillä, joilla yksikköhinta oli pääosin kerrottu hintamerkintäasetuksen mukaisesti, oli puutteita tabletteina ja pillereinä myytävien tuotteiden yksikköhinnoissa.
– Aika paljon alalla on puutteita. Vaikkapa päivittäistavaraliikkeillä yksikköhinnat ovat selkeästi aina esillä. Määrä on aika iso, kommentoi tarkastaja Nina Jokinen.
Hänen mukaansa puutteiden suuri määrä ei kuitenkaan yllättänyt, sillä avit ovat aiemmissa suppeammissa selvityksissä tehneet samansuuntaisia havaintoja.
– Siksi tätä lähdimmekin katsomaan, kun vanhasta kokemuksesta tiesimme, että näitä jonkin verran löytyy.
Myös kokonaishinnan kertomisessa löytyi puutteita. Yksilöityä kulutushyödykettä tarjoavan yrityksen on kuluttajansuojalain mukaan kerrottava tuotteelle kokonaishinta, johon kuuluvat muun muassa verot, posti- ja toimituskulut.
Yksi ketju ja noin 23,5 prosenttia itsenäisistä toimijoista jätti ilmoittamatta kokonaishinnan tuotteille tai kokonaishintaa ei voitu selvittää ilman, että olisi ensin kirjautunut yrityksen verkkosivulle tai antanut yhteystiedot yritykselle.
– Kokonaishinnan pitäisi näkyä ennen kuin asiakas joutuu antamaan tietonsa yritykselle, Nina Jokinen sanoo.
Avien tiedotteessa todetaan, että kokonaishinnan ilmoittaminen on tärkeää, jotta kuluttaja tietää, mihin sitoutuu. Tiedotteen mukaan selkeä hintatietojen kertominen on myös myyjän etu, koska moni ostopäätös jää tekemättä epäselvien hintatietojen vuoksi. Kuluttajan on tärkeää voida vertailla tuotteiden hintoja.
Ravintolisien terveysväittämistä avit lähettivät esimerkkejä Ruokavirastolle, koska aveilla ei ole toimivaltaa harhaanjohtavan markkinoinnin tai terveysväittämien osalta. Materiaalista löytyi elintarvikelainsäädännön vastaista markkinointia, kuten lääkkeellisiä väitteitä, kuluttajien pelottelua ja hyväksymättömiä terveysväitteitä.
Nina Jokisen mukaan Ruokavirasto totesi osan esimerkeistä suoralta kädeltä ei-sallituiksi.
– Osa oli sellaisia, että heidän pitäisi tutustua tuotteisiin tarkemmin ennen kuin voivat sanoa, ovatko väitteet sallittuja vai eivät.
Vaikka kerätyt esimerkit edustavat pientä osaa verkkosivuilla myytävistä tuotteista, avien mukaan niistä ilmenee, että ravintolisien markkinoinnissa oli puutteita terveysväittämien osalta. Harhaanjohtavan markkinoinnin laajuutta yritysten verkkosivuilla ei avien selvityksen pohjalta kuitenkaan voi arvioida, koska materiaali oli suppea.
Aluehallintovirastot lähettävät tarkastaja Nina Jokisen mukaan pian ohjaavat kirjeet kaikille puutteellisia hintatietoja antaville yrityksille.
Vielä ei Jokisen mukaan ole mietitty, mitä tapahtuu, jos kirjeet eivät tepsi. Jatkotoimia mietitään hänen mukaansa yhdessä Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) kanssa. Avit toimittivat selvitystyöstään raportin myös KKV:lle, koska hintatietojen ilmoittamisen valvonta kuuluu sekä aluehallintovirastojen että kuluttaja-asiamiehen tehtäviin.
Jos tilanne ei korjaannu kehotuksin, kovin mahdollinen sanktio voi olla uhkasakko. Sellaisen määrää markkinaoikeus.
– Näissä joudutaan äärimmäisen harvoin sinne asti, Jokinen kertoo.