Tuliko lähdettyä kesäterassilta pienessä hönössä sotkemaan fillarilla kotia kohti? Kannattaisi mieluummin taluttaa pyörää.
Joka viides suomalainen eli 22 prosenttia on siinä uskossa, että laki ei kiellä tai rajoita humalassa pyöräilyä, ilmenee Liikenneturvan tuoreesta kyselystä. Tankojuopumus on kuitenkin rikos, josta voidaan tuomita jopa vankeuteen.
Lisäksi noin joka kuudes eli 16 prosenttia piti humalassa pyöräilyä turvallisena.
Pyöräily humaltuneena eli tuttavallisemmin tankojuoppous tarkoittaa liikennejuopumusta moottorittomalla ajoneuvolla, mikä on laissa määritelty rikokseksi.
Laki on ollut tankojuopumuksen osalta sama jo pitkään, huomauttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa tiedotteessa.
– Siihen ei tullut muutoksia uuden tieliikennelain myötä, sillä kyse on rikoslain pykälästä.
Arkiset kokemukset esimerkiksi kesäterassilta kotiin pyöräilystä voivat vaikuttaa kyselyn laajaan harhaluuloon, mutta Piippan mukaan vanha tuttu ohje pätee ajoneuvosta riippumatta.
– Jos otat, et aja. Sen soisi olevan kaikille selvää.
Alkoholin tai muun huumaavan aineen vaikutuksen alaisena moottoritonta ajoneuvoa kuljettava, joka aiheuttaa vaaraa toisen turvallisuudelle, voidaan tuomita sakkoon tai jopa vankeusrangaistukseen.
Uudessakin tieliikennelaissa on säädetty, että mitään ajoneuvoa ei saa ajaa, jos siihen tarvittavat edellytykset puuttuvat sairauden, vian, vamman, väsymyksen tai päihtymyksen vuoksi taikka muusta vastaavasta syystä, Piippa muistuttaa.
Kesällä kurvaillaan pyörien lisäksi myös esimerkiksi sähköpotkulaudoilla, joilla kuljetaan pyöräilyn säännöillä. Niidenkään sarviin ei päihtyneenä ole asiaa.
– Maistissa on syytä jättää kaikenlaiset ajoneuvot rauhaan ja valita selvän kaverin kyyti, julkinen liikenne tai taksi, Piippa neuvoo.
Liikenneturvan kyselyyn vastasi verkossa touko-kesäkuussa vähän yli tuhat henkilöä.