Työttömyysluvut kurjistuivat karusti koronatoukokuussa: Työllisiä 96 000 vähemmän, näissä ammateissa eniten lomautuksia

Suuri määrä suomalaisia on joutunut menneenä keväänä TE-toimistojen asiakkaiksi. Tuija Manninen/Arkisto

Minna Harmaala

Työllisyys heikkeni toukokuussa 2020 huimasti verrattuna vuoden 2019 toukokuuhun, selviää Tilastokeskuksen tänään julkistetusta tilastosta.

Työllisiä oli viime kuussa peräti 96 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Heistä virallisesti työttömiä oli 46 000 ja 67 000 oli työvoiman ulkopuolella olevia niin sanottuja piilotyöttömiä.

Työllisyysaste eli työllisten osuus 15–64-vuotiaista oli toukokuussa 70,4 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 73,1 prosenttia.

Työttömyysaste oli toukokuussa 10,6 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 8,8 prosenttia.

Erityisen paljon näyttää lisääntyneen nuorten eli 15–24-vuotiaiden työttömyys, peräti 9,5 prosenttiyksikköä viime vuoden toukokuuhun verrattuna. Heidän työttömyysasteensa, eli työttömien osuus työvoimasta, oli toukokuussa 39,0 prosenttia. Nuorten työttömyysasteen trendi oli 18,4 prosenttia.

Työttöminä työnhakijoina työ- ja elinkeinotoimistoissa oli tuplamäärä alle 25-vuotiaita työttömiä vuodentakaiseen verrattuna: 56 000, kun heitä toukokuussa 2019 oli 28 000.

Työttömyys nousi toukokuussa elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ely) tilastojen mukaan eniten Uudellamaalla (118 prosenttia), Pohjanmaalla (109 prosenttia) ja Etelä-Pohjanmaalla (103 prosenttia).

Koronavirus on kuitenkin vaikuttanut työttömien työnhakijoiden määrään joka puolella Suomea.

Toukokuun lopussa työ- ja elinkeinotoimistoihin (TE-toimistot) ilmoittautuneita kokoaikaisesti lomautettuja oli 158 000, mikä oli 150 000 enemmän kuin vuosi sitten. Lomautukset ovat jatkuneet tämän jälkeenkin, sillä työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tuoreiden tilastojen mukaan kokoaikaisesti lomautettuja oli 21. kesäkuuta vielä vajaat 133 000.

Karuimmat lomautusluvut ovat niillä, joilla ei ole ammattia. Heitä on ollut lomautettuina karuimmillaan toukokuussa melkein 34 000 ja vielä kesäkuun puolivälinkin tarkasteluhetkellä lähes 28 000.

Toiseksi eniten lomautettuna on ollut myyjiä ja kauppiaita, toukokuussa pahimmillaan lähes 13 000 ja kesäkuun puolivälissäkin vielä lähes 9 000. Ravintola- ja suurtaloustyöntekijöiden lomautusluvut ovat lähes samaa tasoa myyjien kanssa, toukokuussa pahimmillaan vajaat 12 000 ja kesäkuun puolivälissä muutama sata vähemmän kuin myyjiä.

Myös Yleisen työttömyyskassan YTK:n eilen tiedottamat luvut kertovat lomautusten jatkuvan edelleen. Kassan jäsenistön työttömyys nousee toukokuussa jopa 19,3 prosenttiin.

YTK:n mukaan sille saapui toukokuussa 2020 yli kaksinkertainen määrä työttömyysturvan jatkohakemusta verrattuna vuodentakaiseen. Toukokuussa 2020 jatkohakemuksia tuli sille 52 000, kun toukokuun 2019 luku oli 22 000. Uusien hakemusten määrä on YTK:ssa kuitenkin laskussa.

Muokattu 24.6.2020 kello 11.43: Korjattu tieto, että YTK tiedotti luvuistaan eilen, ei tänään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keudalle liki 2,5 miljoonaa lisärahoitusta – esimerkiksi opinto-ohjausta voidaan vahvistaa tulevaisuudessa
 2. Pääkirjoitus: Kesäapulaisten valtakunta
 3. Vastuuta ja velvollisuuksia – nuorten työinto ei ole laantunut, vaikka paikkoja oli tänä kesänä vähemmän jaossa
 4. Jukka Lyytisen kolumni: Kylmälaukut kunniaan
 5. Pahin ei toteutunut – koulujen lukuvuoden aloitus on seuraava etappi
 6. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 7. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 8. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 9. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 10. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 11. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 12. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 13. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 14. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 15. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää