Asemafillarit palaavat taas katukuvaan Mäntsälässä

Pyörien vuokrauspisteitä on rautatieasemalla, linja-autoasemalla ja kunnantalolla. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Viime vuonna ensimmäisen kerran käyttöön valjastetut Asemafillarit ovat taas palanneet palvelemaan kuntalaisia. Pyöriä 20 ja niitä saa vuokrattua rautatieasemalta (kaksi telinettä), linja-autoasemalta ja kunnantalolta.

Asemafillareiden teknisestä toteutuksesta ja huolloista vastaa Kaakau, joka on osa Donkey Republic -kaupunkipyörien verkostoa. Lataamalla Donkey Republic -sovelluksen, voit vuokrata pyöriä myös muissa yhteistyökaupungeissa niin Suomessa, kuin muualla Euroopassakin.

Suomessa vastaava palvelu on käytössä Mäntsälän lisäksi muun muassa Riihimäellä, Hyvinkäällä, Porvoossa ja kuudella muulla paikkakunnalla. Pyörien käyttöönotto, lukitseminen ja laskutus tapahtuu puhelinsovelluksen kautta.

Pyörää voi vuokrata lyhyemmiksi ajoiksi, tai palvelusta voi tilata itselleen esimerkiksi kuukausisopimuksen. Kertavuokrauksen hinnat ovat 1–12 euron väliltä. Kuukausijäsenyyksiä on kahdenlaisia: 9 euroa/kk: rajaton vuokrausmäärä, ajoaika 1 tunti/varaus ja 18 euroa/kk: rajaton vuokrausmäärä, ajoaika maksimissaan 12 tuntia/varaus. Koko kauden passi maksaa 30 euroa, jolla pyörän saa käyttöön 1 tunniksi/varaus.

Hallinjohtaja Esa Siikaluoman mukaan pyörien käyttö ei ollut kovinkaan vilkasta viime vuonna, mutta yhden vuoden kokeilu on ollut käyttäjämäärien tarkasteluun liian lyhyt. Nyt on vaikea arvioida, kuinka paljon koronavirus vaikuttaa käyttäjämääriin.

Sovelluksesta löytyy ohjeita pyörien kosketuspintojen puhdistamiseen oman käyttövuoron jälkeen. Kaakaun työntekijät myös pyyhkivät ja pesevät pyöriä normaalien tasauskierrosten yhteydessä entistä tehokkaammin. Kaupunki kuitenkin suosittelee näiden toimenpiteiden lisäksi käyttäjiä pitämään pyöräillessä käsineitä ja huolehtimaan käsihygieniasta.

Pyörää palauttaessa kannattaa myös tarkistaa, että sovellus varmasti rekisteröi pyörän palautuksen telineeseen. Muista myös tarkista, että puhelimen Bluetooth-yhteys on päällä.

Kommentoi

Palvelut