Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elämyksen taika uskoo tulevaisuuteen

Poikkeuksellinen kevät on saanut useimmat pienyrittäjät pysähtymään vakavien kysymysten ääreen.

Työtä on painettu intohimoisesti vuorokaudet ympäri. Yhtäkkiä kalenterit tyhjenivät ja tuli aikaa. Kiire loppui koronaan. Miltä arki, se uusi normaali, näyttää sitten joskus, kun tämä kriisi on selätetty?

Näitä kysymyksiä on pohtinut myös Elämyksen Taika & Sarvikota -yrittäjä, Julia Loukia Soukkiosta.

Sarvikota hiljeni täysin, kun yritykset peruivat kaikki keväälle ja kesälle sovitut luontoaktiviteetit, virkistys- ja työhyvinvointipäivät.

Elämyksen Taian pääasiakkaat ovat yrityksiä, joten perumiset näkyivät saman tien yrityksen kassavirrassa.

Kesätapahtumien peruutukset, kokoontumisrajoitukset vaadittuine etäisyyksineen ja viimein Uudenmaan rajojen sulkeutuminen loivat tarpeen yksityisihmisten turvalliselle luontoilulle.

Loukia näki melonnassa ja suppailussa mahdollisuuden virkistäytyä turvallisesti, sallittua etäisyyttä noudattaen.

– Vastaiskuna omalle ja uusmaalaisten mökkihöperyydelle oli pakko kehittää jotain, nauraa Loukia.

– Olemme järjestäneet jokamiesmelontoja nyt touko-kesäkuussa moninkertaisen määrän normaaliin verrattuna. Yritysten vetäydyttyä ehdin ilokseni toteuttaa toukokuussa myös muita intohimojani, villiyrttikokkailua ja korvasienten keräilyä.

Loukia löysi intohimonsa luontoyrittämiseen – tai kuten hän sanoo, vihertymiseen – 25-vuotiaana. Silloinen elämäntilanne ja työ tavaratalossa osastovastaavana ei enää maistunut, jotain tuntui puuttuvan.

Lapsuudesta tuttu kaipuu luontoon alkoi voimistua ja Loukia lähti opiskelemaan matkailua luontopainotuksella Liesjärven metsäoppilaitokseen.

Siellä vanhassa savottakämpässä metsän keskellä, järven rannalla, hän koki totaalisen vihertymisen.

Innokas nuori nainen janosi kuitenkin lisää tietoa ja jatkoi opintojaan Keudan Mäntsälän Saaren toimipisteessä. Kolme vuotta kestänyt luontoyrittäjän koulutus antoi Loukialle hyvät eväät tulevaisuutta varten ja vuonna 2007 hän perustikin viimeisenä kouluvuonaan oman yrityksen, Elämyksen Taian.

Loukia toimi aluksi oppaana useille eri ohjelmapalveluyrittäjille ja opiskeli Saarella vielä eräoppaan tutkinnon.

Hän kokee, että Saaren loistavan koulutuksen, oppimismahdollisuuksien ja kokemuksia täynnä olevien retkien ansiosta hän on tänä päivänä luontoyrittäjä.

Toki tiedonjanoinen Loukia on hakenut vielä senkin jälkeen lisäoppia ja valmistunut muun muassa villiyrtti- ja sienineuvojaksi.

Vuonna 2010 Loukia muutti Mäntsälään miehensä Tommin ja poikansa Lucaksen kanssa. Tytär Lilia syntyi seuraavana vuonna.

Sopiva tila luontoyrittäjälle löytyi Mustijoen varrelta Soukkiosta, johon remontoitiin toimitilat ja varasto Elämyksen Taialle.

Vuonna 2013 joen rantaan valmistui joenrantalaavu ja 2016 rantaan pystytettiin vielä Uudenmaan suurin lapinkota, Sarvikota.

Seitsemän vuotta myöhemmin paikassa aloitettiin jokamiesmelonnat. Ensimmäisenä kesänä melontaretkiä järjestettiin vain muutama, mutta viime kesänä retkiä oli jo 40 ja melojia kuutisensataa.

Nykyään Elämyksen Taika & Sarvikota tarjoaa yksityisille ihmisille keväisin villiyrttiretkiä, kesäisin jokamiesmelontaretkiä ja jokisuppailua sekä talvisin lumikenkäilyä jokamieslumikenkäretkien muodossa.

Yritysten virkistyspäivillä on sopimuksen mukaan mahdollisuus osallistua Eräperinteet kunniaan -aktiviteettiin tai luontoretkiin eri painotuksilla, kokeilla jousiammuntaa, tiimikisailuja, kokkisotaa ja tulevaisuudessa myös mobiiliseikkailla.

Korona muuttaa maailmaa, joten myös luontoyrittäjät ovat uusien haasteiden edessä. Nykyään löytyy jo erilaisia mobiiliappeja, joiden avulla omatoimiretkeily varmasti lisääntyy ja helpottuu.

Eräoppaita tarvitaan kuitenkin jatkossakin pienten luonnon ihmeiden löytämiseen ja tarinoiden kertomiseen, uskoo Loukia.

– Näen alan tulevaisuuden valoisana, kun yrittäjä on hereillä ja menossa mukana – asioita voi aina miettiä uudelta kantilta ja tuotteistaa uusia ideoita.