Uusia väyliä jokaisen makuun – Mäntsälän Frisbeegolfradalla voi pian heittää uusilla metsäväylillä

Frisbeegolf: Työtä tehdään Silmu Ry:n tuella ja vapaaehtoisten voimin

Radalla voi heittää nykyään vaikeamman Pro Mäny kierroksen, tai aloittelijoille sopivan Mini Mänyn. Kuvan taka-alalla Mini Mänyn tiipaikka. Jesse Helminen

Jesse Helminen

Frisbeegolfin suosio sai nyt koronakeväänä aivan uudenlaista nostetta ja sama trendi on myös näkynyt Mäntsälän frisbeegolfradalla. 18-korinen rata valmistui jo vuonna 2012, mutta pieni Mäntsälän Frisbeegolfseura on jatkanut alueen kehittämistä ja tänä kesänä rata saa uudenlaisen ilmeen.

Aivan yksin Mäntsälän Frisbeegolfseuran ei onneksi tarvitse uudistusten kanssa ponnistella. Kehittämisyhdistys SILMU Ry myönsi seuralle noin 6100 euron suuruisen kehittämistuen, jolla radalle ollaan voitu ostaa uusia tiipaikkoja ja koreja. Heittopaikkojen ja korien asennus, sekä alueen siistiminen ja metsän raivaaminen hoidetaan kuitenkin talkootyöllä. Tukeakaan ei olla vielä suoraan myönnetty, sillä asia pitää käsitellä vielä ELY-keskuksessa, mutta työt on voitu aloittaa ja rahaa myönnetään kuitteja vastaan:

– Meillä on sellainen omalla riskillä lupa aloittaa, Marko Suvanto Mäntsälän Frisbeegolfkerhosta valaisee.

Uudistuksia on tehty jo viime vuodesta lähtien ja etenkin aloittelijaystävällinen ”Mini-Mäny” on kerännyt kiitosta käyttäjien keskuudessa. Radalla on ollut aktiivisten harrastajien ja etenkin aloittelijoiden keskuudessa maine hyvin vaikeana ja haasteellisena, joten uudet lyhennetyt väylät sopivat paremmin aloittelijoille, joiden heitot eivät ole vielä pitkiä. Tämän kevään rakennusprojektina radan luoteisosaan raivataan metsään kahdeksan lyhyttä, mutta tarkkuutta vaativaa väylää, joille voi poiketa ”lisälenkille” sekä pro-, ja miniradalta.

– Se on ollut ilahduttavaa nähdä, että uusilla väylillä on käynyt paljon lapsia ja näiden vanhempia heittelemässä, Laura Heikkilä Mäntsälän Frisbeegolfista iloitsee.

Uudet aloittelijaystävälliset väylät kasvattivat koronakevään siivittämänä radan käyttömäärää ilahduttavan paljon, mutta seura on tehnyt uudistustöitä myös pääradalle. Uudistusten tarkoituksena on viedä rataa enemmän ammattimaiseen suuntaan, jolloin radalla voidaan järjestää enemmän virallisia kilpailuja. Kilparadoille onkin omat kriteerinsä:

Pääsääntönä on se, että rata tarjoaa haasteen ja että visuaalinen ilme on hyvä.

Marko Suvanto

– Pääsääntönä on se, että rata tarjoaa haasteen ja että visuaalinen ilme on hyvä, jotta rataa voidaan näyttää videoiduissa kisalähetyksissä, Suvanto selventää.

Yksi ikuisuusprojekti on kuitenkin edelleen kesken ja se koskee parkkipaikkoja. Ykkösväylän edessä on hieman parkkitilaa, mutta lajin suosion kasvaessa kaikki halukkaat eivät saa autoaan aivan radan viereen. Uuden parkkipaikan rakentaminen on ollut seuran suunnitelmissa jo usean vuoden ajan ja sekä kunta ja tieyhdistys olisivat sen kannalla, mutta koska alue on pohjavesialue ei ELY-keskukselta heltiä rakennuslupaa. Seura onkin ohjeistanut ajamaan auton parkkiin läheisen kuplahallin pihaan, sillä viereisen Kallolantien varteen pysäköinti on kiellettyä.

– Siitä ajaa rekkoja aivan sinne päätyyn saakka, eivätkä ne mahdu siitä millään ohi, jos tien laitaan on parkkeerattu autoja, Suvanto selventää.

Toinen jatkuva ongelma on roskaaminen ja ilkivalta. Harjoituskori on kertaalleen varastettu, puita on kaadettu ja löytökiekoille tarkoitettuun laatikkoon on murtauduttu. Älyttömimpänä vetona radan suureen roskasäiliöön on tuotu muun muassa pallogrilli ja suksiboksi.

Uusien väylien lisäksi seuralla on myös muita iloisia uutisia: viikkokisat ovat palanneet kalenteriin. Kisat pidetään keskiviikkoisin klo 18.00 lähtien. Kokeneemmille heittäjille järjestetään myös perinteinen Sepänheitto, joka siirtyi nyt pidettäväksi 8. elokuuta. Kisaan otetaan 72 kisaajaa ja kisa on jo nyt täynnä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keudalle liki 2,5 miljoonaa lisärahoitusta – esimerkiksi opinto-ohjausta voidaan vahvistaa tulevaisuudessa
 2. Pääkirjoitus: Kesäapulaisten valtakunta
 3. Vastuuta ja velvollisuuksia – nuorten työinto ei ole laantunut, vaikka paikkoja oli tänä kesänä vähemmän jaossa
 4. Jukka Lyytisen kolumni: Kylmälaukut kunniaan
 5. Pahin ei toteutunut – koulujen lukuvuoden aloitus on seuraava etappi
 6. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 7. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 8. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 9. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 10. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 11. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 12. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 13. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 14. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 15. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata

Näytä lisää