Krp selvitti mittavan rikosvyyhdin rakennusalalla pääkaupunkiseudulla: verot maksamatta, pimeitä palkkoja ja kuittikauppaa

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi poikkeuksellisen laajan talousrikostutkintakokonaisuuden, jossa epäillään laajamittaisia veropetoksia rakennusalalla pääkaupunkiseudulla.

Keskeisiä rikoksesta epäiltyjä on viisi ja poliisi epäilee heidän toimineen järjestäytyneen rikollisryhmän tavoin.

Esitutkinnassa poliisi kuulusteli noin sataa henkilöä. Syyteharkintaan asia etenee 26 epäillyn osalta.

Rikosten epäillään tapahtuneen yhdeksän eri yrityksen kautta 2014–2017. Yritysten liikevaihto oli yhteensä noin 10 miljoonaa euroa.

Poliisi teki asiassa kiinniottoja ja useita kotietsintöjä 2017.

Epäilysten mukaan yritykset jättivät rakennustoiminnassa kaikki verot ja eläkevakuutusmaksut maksamatta.

– Rikoksissa käytetyissä yhtiöissä epäillään myös mittavaa pimeän palkan maksua työntekijöille ja kuittikauppaa eli perusteettomien laskujen kirjoittamista toiselle yhtiölle palkkiota vastaan, kertoo Keskusrikospoliisin tiedotteessa tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Kai Käkelä.

Verovahingot ovat noin kaksi miljoonaa euroa, minkä lisäksi työeläkevakuutusmaksuja jätettiin maksamatta noin 1,1 miljoonan euron edestä.

Verotarkastuksessa ja esitutkinnassa selvisi 120 työntekijän henkilöllisyys, ja heidän lisäkseen korjausrakentamista teki mahdollisesti yli 200 tunnistamatonta työntekijää.

Työntekijät olivat pääosin suomalaisia, mutta esitutkinnassa paljastui myös pimeää työtä tehneitä virolaisia ja romanialaisia työntekijöitä.

Esitutkinnassa vahvistui myös epäily, että rikoksissa käytetyt yhtiöt ovat päässeet aliurakoitsijoiksi useisiin rakennuskohteisiin vastaavan työnjohtajan hyväksynnällä ja avustuksella.

Rikosnimikkeinä on muun muassa törkeitä veropetoksia, törkeitä työeläkevakuutusmaksupetoksia ja törkeitä kirjanpitorikoksia.

Tutkinnassa on paljastunut myös muita epäiltyjä talousrikoksia, kuten törkeitä rahanpesurikoksia ja lahjusrikoksia.

Krp teki tutkinnassa tiivistä yhteistyötä Etelä-Suomen yritysverokeskuksen kanssa.

Helsingin poliisilaitos on tutkinut samaan kokonaisuuteen liittyviä törkeitä kiristys- ja huumausainerikoksia vuosina 2017–2018.

Asia siirtyy syyteharkintaan Etelä-Suomen syyttäjäalueelle.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut