Ohkolassa talkoiltiin yhteisen hyvän eteen

Koululaiset tekivät ahkerasti töitä etsien muun muassa rikkaruohoihin kadonneita marjapensaita. Anne Välimaa

Ohkolan koulun pihalla riitti puuhaa kahtena lähes helteisenä kesäkuun alun iltana, kun kolmisen kymmentä aikuista ja vähintään yhtä monta lasta siistivät leikkialueen nurkilla olevia pusikoita ja ryteikköjä. Talkooporukka oli tehokas ja työt saatiin valmiiksi ennätysajassa.

– Varauduimme että töihin menee helposti useita tunteja, mutta lapsetkin uurastivat niin kovasti, että työt valmistuivat etuajassa, toteaa talkoiden organisoija Essi Malmberg.

Koronarajoituksista pidettiin kiinni. Talkoolaiset saapuivat paikalle asteittain ja heidät hajautettiin töihin ympäri isoa pihaa.

Pihatalkoot liittyivät Ohkolan koulun leikkipihan yhteisölliseen rakentamiseen. Hankkeessa kyläyhteisö toteuttaa koulun liikunta- ja leikkipihan ilman kunnan rahoitusta.

Varoja toteutukseen on saatu ohkolalaisilta yhdistyksiltä, yrityksiltä ja yksityisiltä, mutta merkittävässä osassa on myös Silmun hanketuki.

Pihan valvonta-, rakennus- ja asennustyöt tehdään ammattilaisten tarjoamalla talkoopanostuksella.

– Ohkola on hyvin yhteisöllinen kylä ja on ollut ilo huomata että talkoohenki on täällä hyvin vahva, korostaa hankkeen alullepanija ja projektikoordinaattori Kati Kottila-Etuaro.

Myös lapset hankkivat rahoitusta pihan välineisiin.

– Lapset ja nuoret laittoivat oman kortensa kekoon hakemalla ja saamalla Silmusta Fyrkka-rahoitusta tasapainopuomeihin ja leuanvetotankoon, huomauttaa Malmberg.

Hankkeesta tehtiin kunnan ja Ohkolan Oka ry:n välillä sopimus toukokuussa. Tällöin kunta ei ollut valmis tukemaan hanketta ollenkaan.

– Eräs aktiivinen kylän seniori oli kuntaan yhteydessä, että miten voi olla, ettei kunta tule yhtään pihan kunnostamisessa vastaan. Pihaanhan ei ole investoitu yli 20 vuoteen. Lopulta saimme tiedon, että kunta voisi hankkia yhden pöytäryhmän, toki meidän neuvottelemalla alennuksella, naurahtaa Kottila-Etuaro, mutta huomauttaa samalla, että on hienoa kun kunta osallistuu edes jollakin tavalla.

Pihan leikkivälineet tulevat Lappsetilta, joka on hankkeessa mukana merkittävällä alennuksella ja pihaa tullaan mahdollisesti käyttämään referenssikohteena.

Turvakatteeksi tulee Kekkilän turvahake, josta tehdään yhteistyökuvioissa käyttökokemustutkimusta. Näkyvyyttä piha ja samalla Mäntsälä tulee saamaan valtakunnallisesti.

Valmista pitäisi olla elokuun alussa niin, että lähes 100 koululaista palaa kesälaitumelta uuden leikkipihan ääreen.

– Tämä projekti starttasi viime syksynä ja on melkein uskomatonta ajatella, että parin kuukauden päästä piha on valmis ja koko kylä pääsee nauttimaan paremmista leikki- ja liikuntamahdollisuuksista omalla kylällä. Se on tämän pitkän ja uuvuttavankin projektin palkinto, yhteinen hyvä, muistuttaa Kottila-Etuaro.

Kommentoi

Palvelut