Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehkä paras vuosi ikinä – Milena Kuisma lähti vaihto-oppilaaksi toiselle puolelle maapalloa

Perussa kahdeksan kuukautta vaihdossa ollut Milena Kuisma,16, palasi koronan keskelle Suomeen maaliskuussa.

Hän on tyytyväinen päätökseensä tehdä irtiotto ja opiskella välivuosi Etelä-Amerikassa. Vaikka reissu lyheni koronan vuoksi parilla kuukaudella, ehti nuori nainen oppia hyvin espanjaa ja tutustua uuteen kulttuuriin. Aika Perussa antoi paljon – niin uusia kavereita kuin muistoja, jotka kantavat pitkään.

Heinäkuussa Peruun saavuttuaan Milena muutti Chaclacayoon, pieneen 20 000 asukkaan kylään, joka sijaitsee 50 kilometriä Perun pääkaupungista Limasta.

Pienen kylän elämä toi mieleen Mäntsälän, mutta liikenne ja katujen turvattomuus iltaisin oli erilaista.

Vaihto-oppilaat eivät saaneet lähteä iltaisin ulos yksinään eikä paikallisten kanssa, mukana täytyi aina olla muita vaihto-oppilaita. Kännyköitä ei kannattanut käyttää julkisilla paikoilla varkaiden vuoksi ja tiettyjä alueita piti välttää.

Meno Chaclacayon koulussa oli villiä. Oppitunneilla oli kova meteli ja opetuksen taso matala. Kaikki opetus tapahtui espanjaksi, englantia ei osannut käytännössä kukaan.

Haastavan alun jälkeen espanja alkoi pikkuhiljaa tarttua ja Milena kävi luokallaan olevien muiden vaihto-oppilaiden kanssa Rotarien järjestämillä espanjan tunneilla kahdesti viikossa. Koska kyseessä oli katolinen koulu, käytettiin koulussa koulupukua.

Tammikuussa Milena vaihtoi sovitusti perhettä ja muutti Limaan. Limassa oli kaikkea isosti; kauppakeskuksia, ihmisiä, meteliä, tööttäilyä, ruuhkia ja kolareita.

Samoin tasokkaampi katolinen koulu, jossa Milena oli ainoa vaihto-oppilas. Siellä hän pääsi ilokseen keskittymään paremmin opiskeluun.

– Sielläkin oli meteliä opetuksen aikana, mutta opettajat olivat paremmat. Opetus tapahtui edelleen espanjaksi, joten fysiikka ja kemia olivat vähän haastavia, naureskelee Milena.

Mutta kieltä oppi pakosti, kun ei missään, perheissä eikä kouluissa, puhuttu englantia. Oli pakko puhua espanjaa, jos halusi tulla ymmärretyksi.

Ruokakulttuuristaan perulaiset ovat ylpeitä. Eikä ihme, sillä Lima on Etelä-Amerikan tärkein ruokamatkakohde, josta perinneruokia löytyy useita satoja.

Arkiruokaan Milenan perheissä kuului useimmiten riisiä tai perunaa, salaattia sekä paljon erilaisia lihatuotteita, välillä myös marsua tai alpakkaa. Ruoka maistui ja lähes kaikkea tuli kokeiltua.

Erityisen mieleenpainuvia olivat kuitenkin retket vuoristoon ja sademetsään. Rotarit järjesti vaihto-oppilaille muun muassa kaksi viikkoa kestäneen bussiretken, jossa kierreltiin katsomassa nähtävyyksiä.

Samalla retkellä käytiin myös Ayacuchossa, jossa Rotary-järjestö lahjoitti pyörätuoleja poliopotilaille. Vaihto-oppilaat tekivät hyväntekeväisyystyötä myös Amazonin sademetsässä, jossa he rakensivat alkeelliseen pikkukylään ensiapuaseman.

Kylään rakennettiin myös ulkovessa koulun yhteyteen, asennettiin televisio ja valot. Sementin sekoittaminen ja hiekan ja lautojen kantaminen kylässä oli Milenan panos kylän hyvinvoinnin edistämiseksi.

Kun Perun suurlähetystöstä tuli maaliskuun alussa sähköposti, jossa vaihto-oppilaita kehotettiin palaamaan kotimaahansa, olivat tunteet sekavat.

Milena olisi halunnut jatkaa Perussa suunnitelmien mukaan, mutta tilanteen vakavuus ratkaisi.

Paluumatka Liman sotilaslentokentältä Itävallan ja Hollannin kautta Suomeen oli työläs ja täynnä myöhästyneitä lentoja, epävarmuutta ja odottelua.

Kolmantena päivänä kotiinpaluun jälkeen Milena sai koronan oireita. Kahden negatiivisen testin jälkeen olo oli huojentunut ja tilanteesta selvittiin säikähdyksellä ja normieristyksellä.

Nyt Milena on kotiutunut ja aloittanut espanjan etäopinnot hypäten suoraan matkaa edeltävältä nollatasolta neloskurssille. Lukion hän aloittaa syksyllä Lahden Yhteiskoulussa.

Välivuosi Perussa antoi Milenalle paljon enemmän kuin hän odotti.

– Peru avarsi maailmankuvaa ihan eri tavalla. Se lisäsi kiinnostustani kansainvälisiin asioihin ja niin, muutti kyllä koko elämää, hymyilee Milena.

– Sain uusia kavereita ympäri maailmaa, kielitaitoa ja itsenäistyin. Ehkä paras vuosi ikinä – suosittelen!