Kuudesluokkalaisen englannin taidot ihmetyttävät

Sonia Haapalainen on innokas ja taitava englannin opiskelija. Hän päätti tänä keväänä opinnot Saaren koulun 6. luokalla ja aloittaa ensi syksynä Riihenmäessä.

Englantia hänen ei tarvitse yläkoulussa lukea, koska hän on jo suorittanut aineen 7.–9. luokan sisällöt.

Viimeisimpänä valmistui lukion ensimmäinen kurssi Otavan opistossa nettiopintoina.

– Ensimmäiset englannin sanat opin eskarissa: pallo ja kahvi. Varsinainen kouluopiskelu englannissa alkoi kolmannella luokalla, sanoo Haapalainen joka on sitä mieltä, että parempi olisi aloittaa aiemmin.

– Kieli vaan vaikutti hyvältä ja ajattelin, että sitä olisi hyvä osata. Halusin ottaa netistä enemmän selvää asioista ja englanti taipui siihen parhaiten.

Äiti Milla Haapalainen muistaa, että Sonia haki jo ekaluokkalaisena englanninkielisiä askarteluohjeita netistä.

– Jonkin verran valvon lasten netin käyttöä. Tärkeintä ei kuitenkaan ole netissä vietetty aika, vaan se, millaisilla sivuilla siellä vierailee. Netissä on paljon hyvää.

Sonia sanoo, että kotona hän puhuu isosiskon kanssa aika paljon englantia. Äiti kyllä huutaa yläkertaan, ettei rumien sanojen käyttö ole sallittua vieraallakaan kielellä.

Koulu antoi perusasiat ja netti toi lisäosaamisen. Sanavarasto laajeni ja itsekin sai ilmaista ajatuksiaan. Kielet ovat tuntuneet helpolta.

– Koulussa opittiin aluksi perusasioita tervehtimisestä matkailusanoihin. Neljännellä luokalla englannin opettaja Kristiina antoi minulle kuudennen luokan tehtävämonisteen. Lopputuloksena opettaja ihmetteli, miten osaat niin hyvin, paremmin kuin moni kuudesluokkalainen.

– Seuraan paljon ikäisiäni tubettajia. He kirjoittavat englanniksi ja siksikin kielitaito on ensiarvoinen. Muutenhan en ymmärtäisi mitään ja maailmankuva ei laajenisi. Kaukaisin kaveri on Utahista Yhdysvalloista. Pelaan myös paljon. Kieli on silloin englanti.

Alaluokilta Sonialle jää hyvät muistot. Erityisen kannustavia ovat olleet 3.–4. luokan opettaja Ilkka sekä englannin opettaja Kristiina. Lempiaineiksi on noussut kuvis, englanti ja ruotsi. Yläkouluun meno ei yhtään jännitä, kun kavereita tulee samalla luokalle.

– Tietysti toivoisin, että yläluokilla minun ei tarvitse mennä englannin tunneille, tavallaan toista kertaa. Haluaisin jatkaa lukion englantia sillä aikaa kun muut tekevät yläkoulun englantia.

Epäröin esittää kuudesluokkalaiselle kysymyksen: mitä sitten isona? Epäily oli turhaa. Vastaus tulee ponnistelematta.

– Haluaisin pelikehittäjäksi tai ääninäyttelijäksi, jossa siis hahmolle annetaan ääni, opastaa Sonia.

Milla Haapalainen muistaa kiittää myös koulun rehtoria. Hän selvitteli monta asiaa, miten voidaan eriyttää ylöspäin.

Se kun ei ole ihan arkipäivää ainakaan niin laajasti kuin Sonia on onnistunut tekemään.

Kiitoksena innokkaasta opiskelusta Sonia saa Otavan opistosta todistuksen kiitettävästi (9) suoritetusta lukion englannin kurssista. Opiskelukulujen maksamisessa on avittanut Lions Club Mäntsälä.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut