Jokainen talo ja lato rekisteriin – parin vuoden kuluttua koko kunnan rakennuskanta on kartoissa ajantasainen

Kiinteistöt: Rakennuskannan selvitys tuo muutoksia kolmasosalle kiinteistöistä

Mika Kalevirta (vas.), Tuomas Panula ja Kirsi Vienonen ovat selvittäneet Mäntsälän kirkonkylän rakennuskantaa jo 1400 kiinteistön verran. Lasse Herrala

Lasse Herrala

Mäntsälän kirkonkylässä on meneillään mittava rakennuskannan selvitys. Parin vuoden kuluttua koko kunnan rakennuskanta on kartoissa ajantasainen.

– Hankkeen lopputuloksena tavoitellaan tilannetta, jossa Mäntsälän kunnan rakennusrekisteri on ajan tasalla sidosryhmien rekisterien kanssa, sanoo projektipäällikkö Sara Kaartti Mäntsälän kunnasta.

Tieto rakennuksista päivittyy eri järjestelmiin ja viranomaisille säännöllisesti. Tavoite on, että projektin jälkeen on tunnistettu ongelmat, joista rekisterien epäajantasaisuus johtui. Käytännössä kunnan mittaryhmä mittaa rakennuksen seinien pituudet. Tuloksena saadaan rakennuksen muoto ja pinta- ala. Myös rakennuksen tyyppi merkitään samoin kuin varustetaso.

Kaartti ei pidä kiinteistönomistajan läsnäoloa välttämättömänä, sillä mittaustoimenpide on lyhyt. Käynneistä ilmoitetaan, jos omistaja on palauttanut kiinteistölle lähetetyn lomakkeen ajoissa ja on ilmaissut halunsa saada ilmoitus käynnistä.

– Rakennukset mitataan ulkomitoin eikä sisätiloihin ole tarve mennä, eikä kiinteistönomistajan tarvitse valmistautua maastokäyntiin välttämättä mitenkään, ohjeistaa Kaartti.

Koiranomistajien toivotaan luonnollisesti pitävän koirat kytkettyinä mittaustoimenpiteen ajan, jotta käynti olisi turvallista ja nopeaa.

Kartoittajat liikkuvat autolla, jossa on kunnan teippaukset.

Sara Kaartti

Kaarttin mukaan kantakartan täydennystä voidaan tehdä myös ilman ennakkoilmoitusta, kuten tähänkin saakka. Laki vaatii, että asemakaavan pohjakarttana toimivan kantakartan on oltava ajan tasalla.

Kunnalla on tarkastusoikeus myös maankäyttö- ja rakennuslain 183 § perusteella. Ilmoitusta ei tarvita silloin, kun rakennuksiin ei ole tarvetta päästä sisään.

– Kunnan kartoittajat liikkuvat autolla, jossa on kunnan teippaukset. He pukeutuvat huomiovaatteisiin ja työskentelevät arkisin noin klo 8–16. Heillä on mukanaan henkilökortit, jotka he esittävät pyydettäessä, selvensi Kaartti.

Viime vuonna aloitetun kartoituksen aikana on tähän mennessä tehty kaikkiaan noin 1400 esitarkastusta. Tämä tarkoittaa, että kolmannes kirkonkylän kiinteistöistä on jo tarkastettu. Noin joka kolmannessa kiinteistöissä on ollut puutteita esimerkiksi ristiriitaisia tietoja verottajan, kunnan rakennus- ja huoneistorekisterin sekä väestötietojärjestelmän rekistereissä. Rakennuksia on liikaa tai liian vähän, rakennusluvan voimassaolo on umpeutunut ja luvan loppukatselmus on tekemättä.

Koska työ on alkuvaiheessa, mahdollisista lisäverotuloista kunnalle ei ole tietoa. Muiden kuntien tulokset viittaavat kiinteistöveron kasvuun.

– Tämä toimii myös toiseenkin suuntaan, tietää Kaartti.

Joillakin maksettava kiinteistövero saattaa laskea, jos esimerkiksi puretut rakennukset poistetaan rekisteristä tai rakennuksen pinta-ala osoittautuukin pienemmäksi. Näitäkin tapauksia on jo ilmennyt.

Kunnan on mahdollista hakea verot taannehtivasti, kuitenkin korkeintaan viideltä vuodelta. Mahdollisesti havaittavien luvattomien rakennusten ja laajennusten osalta toimitaan kuten maankäyttö- ja rakennuslaissa on säädetty. Näissä tapauksissa ohjeistetaan ottamaan yhteyttä kunnan rakennustarkastajiin rakennuslupien hakemiseksi.

Rakennuskannan selvitystyö

Mäntsälän kunta on päättänyt käynnistää rakennuskannan selvitystyön. Työn tarkoituksena on saattaa kunnan rakennusrekisteri ajan tasalle.

Tämä koskee erityisesti rakennuksia, jotka puuttuvat rekisteristä, tai joiden tiedoissa on virheitä.

Ensimmäisenä vuotena 2020 käydään läpi Mäntsälän kirkonkylä, seuraavana vuotena 2021 Ohkola, Hirvihaara, Numminen, Hermanonkimaa ja Sääksjärvi sekä viimeisenä vuotena 2022 Maitoinen, Olkinen, Sulkava, Nikinoja, Sälinkää, Soukkio, Kaukalampi, Saari, Levanto ja Hautjärvi.

Kirjeen saavat kiinteistöt, joiden rakennustiedoissa on todettu olevan puutteita. Kirje lähetetään vain yhdelle omistajalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu